Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот bdz43r » Вто Авг 09, 2016 10:55 pm

Дойде ми музата да се напъна и аз да махна вътрешните, а и бездруго новите гуми са TR - Minion DHRII и High Roller II и двете 2,3", сгъваеми. Първият ми опит със стари гуми преди година не беше достатъчно настоятелен и се отказах бързо.
Бозата (Стан) ще наливам утре, за сега съм ги надул сухи и ще чакам да видя колко издишат. На първо четене около 0,1 bar на час при 4 bar в началото.

Шините са Mavic 521, лентата е купешка Sun Ringle, 25 мм и съм я застъпил при вентила, та дори да се разлепя края, вентила да го държи.
Вентилите (автомобилни) ги изкормих от стари вътрешни, като единия се случи с широк отвор по цялата дължина от някаква Schwalbe вътрешна и това имаше макар и малък положителен ефект спрямо другия вентил за първоначалното издуване с голяма помпа. Вентилите са без парче от вътрешната гума, а вместо това под тях сложих за уплътняване О-пръстенче от буталото на лостчето на едни бракувани спирачки Juicy 7. При едната шина (тази на снимката) като изрязвах отвора за вентила в лентата, срязах малко повече и впоследствие от там издишаше малко (1 bar / min). Оправих го с парче лента и нов отвор. Дори да се разлепи, не би трябвало да има проблеми.
Изображение Изображение
Надуването се оказа не толкова лесно, колкото се надявах. След успешен експеримент със затегната жица по гумата отвън, която да я притисне в шината и след като на третото надуване жицата се скъса, си измайсторих приспособление от старо жило за спирачка:
Изображение
След натягане на жилото и наместване на борда, номерът стана без мокрене и т. н, но системата трябва да се маха веднага след като гумата хване, иначе става много трудно, а при повече от 1-2 bar предполагам ще се скъса много страшно (жицата се скъса с гръм и трясък още на няколко десети)
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Вто Авг 09, 2016 11:03 pm

човек ,усложняваш си живота .. купи си 2 истински вентила те са с гумени конуси и от тях не издиша никога .. за надуването първоначално се ползва компресор всякакви други методи са мазохизъм
Аватар
Alexi

Мнениеот coleman » Сря Авг 10, 2016 11:37 am

@Alexi, не всеки има под ръка компресор!
https://www.youtube.com/watch?v=gMv-Hgm7fa8
@bdz43er, махни го това жило, ще се нараниш!
Вкъщи раздувам безпроблемно Швалбе НобиНик 2.4 със шише от кола 2л. и два автомобилни вентила на него (като на клипчето от горния линк)!
Аватар
coleman

Рейтинг: 1217

Мнениеот bdz43r » Сря Авг 10, 2016 11:49 am

Ако сложа UST шини и гуми, вероятно ще е още по-лесно, но пък няма да е интересно.
Останал съм с впечатление, че почти всички купешки вентили са френски, а аз не си падам по тях, пък автомобилни от стари гуми имам в изобилие и с нищо не са по-неудачни. Лентата така беше срязана, а и отвора е нащърбен и изяден неизвестно от какво и едва ли купешкия вентил, особено с конус, щеше да уплътни по-добре. За момента ходене до най-близкия достъпен компресор ми е по-сложно и бавно от помпата.

А гумите са съвсем плътни. След 12 часа нямаше забележима промяна в налягането без боза. Явно първоначалното леко спадане е било от помпата, която остана закачена заради липсата на игличка, а и за да гледам манометъра. Налях вече през вентилите с една конска спринцовка и сега са готови за употреба.
coleman написа:@bdz43er, махни го това жило, ще се нараниш!
Вкъщи раздувам безпроблемно Швалбе НобиНик 2.4 със шише от кола 2л. и два автомобилни вентила на него (като на клипчето от горния линк)!
Мисля, че по-скоро ще си набавя компресор, бездруго ще намери приложение и за други неща. Бутилката не ми се струва много по-безопасна от жилото.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alexi » Сря Авг 10, 2016 12:10 pm

това шише ако гръмне мамата си е*ало ..
Аватар
Alexi

Мнениеот coleman » Сря Авг 10, 2016 12:23 pm

Това шише издържа 5 атмосфери, мерих с шоковата помпа!!!
Аватар
coleman

Рейтинг: 1217

Мнениеот spirov92 » Сря Авг 10, 2016 12:32 pm

Резко надуване му е майката. Ако имаш под ръка стара шина и гума става чуден резервоар. Тия бутилки и на мен не ми вдъхват доверие. :)
Тошко, със сапунена вода много по-лесно става всичко. Няма смисъл да се занимаваш с тия жици.
spirov92

Мнениеот moridinbg » Сря Авг 10, 2016 12:32 pm

X_NRG може да разкаже какво става като гръмне шишето, някъде около 7 атмосфери (:
Поне може да го облепиш добре в гафер...
5 атмосфери съвсем безопасно може да направиш на компресор в бензиностанция...

Нещо, което доста помага, е първо да си напомпаш гумата нормално с вътрешна, после отваряш само единия борд, вадиш вътрешната и правиш тюблеса. Така има само един борд, който трябва да запечата.

Внимавай с изрязаните вентили и колко от вътрешната гума им оставяш. Аз също рязах, защото нямах под ръка готов, смятах, че съм оставил достатъчно гума, но от налягането и натягането гумичката се деформира и вентилът премина през вътрешния отвор на шината в междустението, при което беше доста зор да се изкара.

В алпите ми се случи и друг супер нелеп куриоз. Карах на ниско налягане - 1.1 - 1.2 атмосфери и при влизане в завой във вираж, камък ми натисна гумата точно при вентила, при което бордът отлепи, прескочи вентила и след това се запечата от другата страна?! Първоначално не се усетих и почнах да помпам, защото беше излязал малко въздух и нищо не се случваше. Впоследствие го забелязах и възникна друг проблем - няма как да се спадне гумата, защото вентилът беше извън нея, което затрудни малко оправянето :D

Изображение
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alexi » Сря Авг 10, 2016 12:34 pm

coleman написа:Това шише издържа 5 атмосфери, мерих с шоковата помпа!!!

абе преди време носейки по стълбите шише с кока кола го изтървах и гръмна шока беше много голям :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Авг 10, 2016 8:50 pm

@ bdz43r

На такива шини правих с гето бандаж от 20-ка вътрешна пак заради авто вентила - надувах ги с крачна помпа. Евала, че си успях само с лента. На новите модерни и доста по-широки шини е значително по-лесно, обаче там си трябва френския вентил - за автомобилен трябва да се разпробие шината.

Нещо, което доста помага, е първо да си напомпаш гумата нормално с вътрешна, после отваряш само единия борд, вадиш вътрешната и правиш тюблеса. Така има само един борд, който трябва да запечата.

Доста хитро! :clap:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Петър Велков » Пет Авг 12, 2016 9:41 am

Бутилките от Кола са за аматьори:

Изображение
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот bio » Пет Авг 12, 2016 12:50 pm

някой с опит при шосейни гуми (622х23)? дразни ме, че вече за 2 седмици съм направил поне 6 snakebite-a, включително и на предната ... доста агресивно се кара с право кормило.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Петър Велков » Пет Авг 12, 2016 12:57 pm

Ъъъъ, ти тия 23-ки на какво налягане ги караш? Аз на 8-10 бара (съответно предна и задна) нямам никакви проблеми и съм над 100 кила, а хич не я жаля шосейката...
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот bio » Пет Авг 12, 2016 1:07 pm

Петър Велков написа:Ъъъъ, ти тия 23-ки на какво налягане ги караш? Аз на 8-10 бара (съответно предна и задна) нямам никакви проблеми и съм над 100 кила, а хич не я жаля шосейката...

8.5bar това е максимума упоменат върху гумата (Continental Ultra Sport Folding) ... налягането го меря с манометъра на помпата, но гумите стават камък и много друсат, но пак ги пукам ... ония ден след един bunny hop направо разпрах вътрешната (decalton).

мдам ... като първо питам после търся е така.
marsa написа:Аз само с не-безкамерни гуми съм го сглобявал. С обикновени сгъваеми с кевларени нишки в борда няма шанс да се получи, изскачат още на ~5bar. Надеждата ми беше, че с телени гуми (доста по-слабо еластичен борд) ще се получи достатъчно добре, чел съм и тук-тма по нета отзиви, че става. Карах известно време така, но успях един път да изгърмя гумата и това ме отказа окончателно. Моите шини са с малко по-специфичен профил, не са точно като сертифицираните със заключваща форма на шината, като 2 way fit например. На Зонди може и доста добре да сработи телена гума. Шосейните tubeless гуми освен със специална форма на борда, са и с карбонови нишки в него, което го усилва допълнително.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот n0thing » Пет Авг 19, 2016 6:04 pm

Направих си и аз бозица по рецептата на шеф moridinbg! Получи се супер, запушва отлично. В момента съм налял 80мл на гума Maxxis Minion DHR2 2.40. Дали съм оцелил количеството ?
Bисете отпуснато
Аватар
n0thing

Рейтинг: 1185

Мнениеот bio » Пет Авг 19, 2016 7:46 pm

n0thing написа:Направих си и аз бозица по рецептата на шеф moridinbg! Получи се супер, запушва отлично. В момента съм налял 80мл на гума Maxxis Minion DHR2 2.40. Дали съм оцелил количеството ?

и по-малко съм слагал. 100ml мисля, че е най-добре като за начало.
Код: Избери целия код
How much sealant should I use?
For a standard 2.0” mountain bike tire, we recommend 2 ounces of sealant. You may want to use 3 or more ounces in larger mountain bike tires or for the initial setup in tires that you find difficult to seal. For road and cyclocross tires we also recommend 2 ounces.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Пет Авг 19, 2016 9:11 pm

n0thing написа:Направих си и аз бозица по рецептата на шеф moridinbg! Получи се супер, запушва отлично. В момента съм налял 80мл на гума Maxxis Minion DHR2 2.40. Дали съм оцелил количеството ?

Сложи ли гликол? Или поне антифриз? Иначе ще вадиш латексови топки.
Гликолът се намира по-трудно, но поне не е токсичен, като антифриза.
Аватар
moridinbg

Мнениеот marsa » Пет Авг 19, 2016 10:44 pm

@bio, Съветът ми против пукане на шосе е да не се ползват "леки" вътрешни гуми. Сваляш мизерно тегло с цената на ОГРОМНА разлика в надеждността. Пробвай с Continental Race вътрешни и се обади пак след година :wavey:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот n0thing » Съб Авг 20, 2016 12:50 am

@moridinbg
Тази стъпка съм я пропуснал :blush:
Къде евентуално да търся гликол?
И ако намеря в какво съотношение се смесва?

@bio, благодаря :)
Bисете отпуснато
Аватар
n0thing

Рейтинг: 1185

Мнениеот Chavi » Пон Авг 22, 2016 8:45 pm

Кийт Бонтрагър също си правел сам бозата. Ето рецептата която споделя:
keith-recipe.png
Рецептата на Кийт
keith-recipe.png (352.69 KiB) Прегледано 4038 пъти
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот Alexi » Пон Авг 22, 2016 9:12 pm

marsa написа:@bio, Съветът ми против пукане на шосе е да не се ползват "леки" вътрешни гуми. Сваляш мизерно тегло с цената на ОГРОМНА разлика в надеждността. Пробвай с Continental Race вътрешни и се обади пак след година :wavey:

подкрепям ,като това важи и за планинските гуми не само за шосе .. минах от 120 на 200 грама вътрешна за да спра да пукам на всяко излизане
Аватар
Alexi

Мнениеот penmark » Пон Авг 22, 2016 9:15 pm

Що не мина на безкамерни? :D
Аватар
penmark

Мнениеот Alexi » Пон Авг 22, 2016 9:23 pm

бях аз .. ама там има други простотии примерно като развалиш сетъпа е страшно мазало ,отделно бозата спича след време и вътре е леш .. но основната причина е ,че гумите които вземах не можах да ги направя тюблес макар че пробвах доста упорито .. есента ще мина на Ноби Ник ,може тях да ги помъча тюблес
Аватар
Alexi

Мнениеот penmark » Вто Авг 23, 2016 7:44 am

3г. съм с тублес. Вътрешна няма да сложа повече. :D 1 спукана гума нямам за 3г. Не, че не нося една вътрешна в раницата при евентуално срязване на борд, дано не се налага да я ползвам. :D
Аватар
penmark

Мнениеот zixs » Вто Авг 23, 2016 3:06 pm

Направо ви завиждам, че нямате проблеми с tubeless, защото не карате толкова агресивно и DH. Определено предимствата на тюблеса са огромни, но точно в DH стила се откриват други проблеми- осукване на гумата във виражи поради ниско налягане, изскачане на гумата от шината при много бързи и агресивни завои и много натискане, риск от голям удар на шината заради ниско налягане, за сметка на подобрено сцепление.
Иначе определено съм с две ръце за тюблес за всички останали стилове освен DH. Pro-core системата не я коментирам, тъй като според мен се губи смисъла от нея заради повишеното тегло.
Но реално проблемите с tubeless в DH идват основно от самият стил, от натоварванията при него, желанието за намалено тегло и последващите компромиси от него.
За АМ, ендуро, freeride tubeless е изключително добър вариант.
zixs

Рейтинг: 1298

Мнениеот moridinbg » Вто Авг 23, 2016 5:36 pm

Гънат се гумите като се кара с 1.1 атмосфера или супер леки гуми, които нямат борд, на шини, които не са проектирани за тюблес. Като сложиш една баница от кило и 200, на шина която е правена за тюблес и я напомпаш на 1.5 и нещата си става.
Нищо не пречи да караш тюблеса и на 2-2.2, ако те е страх от гънене, но тогава се губи голямото предимство от ниското налягане и доброто сцепление.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alexi » Вто Авг 23, 2016 6:49 pm

кило и 200 може ,ама за 2те заедно :evil: кат няма сила в краката наблягаме на леки гуми :D
Аватар
Alexi

Мнениеот moridinbg » Вто Авг 23, 2016 10:00 pm

Е, човека нали за DH говори.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alexi » Вто Авг 23, 2016 10:05 pm

тия симптоми дето ги е описал колегата за мен показва ,че кара с твърде меки гуми .. ако караш под 1.5 се случва да се отлепи борда или да изплюе бозата
Аватар
Alexi

Мнениеот penmark » Вто Авг 23, 2016 11:27 pm

Случва се на шина която не е за тублес. TL реди си защипват борда и няма пускане.
Аватар
penmark

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик