Проблем с спирачки.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с спирачки.

Мнениеот icko0o » Пон Дек 12, 2011 4:32 pm

Значи проблема е следния,току що монтирах спирачките си (Hope Tech X2),но понеже нямам курбели,няма как да ги пробвам и все пак от големи мераци избутах колелото си до една улица с по-голям наклон и се пуснах,натисканах спирачките и разбрах,че те немогат да блокират каплата и то с натискане с 2 пръста,забавят колелото,но определено според мен не спират както трябва и искам да ви попитам,това някакъв сериозен проблем ли е и трябва ли да се намесава механик или се притеснявам напразно и спирачките ще се "разработят" с времето.

п.п. Спирачките са ползвани преди мен,но роторите са чисто нови(160 мм) .
Прикачени файлове
XLC-Rotor-Bremsscheibe-BR-X02-160-180-203mm-Red.jpg
XLC-Rotor-Bremsscheibe-BR-X02-160-180-203mm-Red.jpg (20.91 KiB) Прегледано 5483 пъти
Последна промяна icko0o на Пон Дек 12, 2011 4:39 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Re: Проблем с спирачки.

Мнениеот dirtnewbie » Пон Дек 12, 2011 4:38 pm

Кога се пише със/с? Щом спирачките са ползвани преди теб, то тогава едва ли е до разработване на спирачната система...
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот uBaH » Пон Дек 12, 2011 4:48 pm

Относно периода на разработване ... Под разработване се има в предвид първоначалното напасване на накладките към повърхността на диска. Материала на накладките не е абсолютно еднороден, така че в обема му винаги има по-твърди частици, осигуряващи по-дълъг живот и по-меки такива, подпомагащи триенето. Предполага се, че спирачната повърхност на едни нови накладки е доста гладка. Такава е и повърхността на един нов диск.

Щом си монтирал използвани спирачки, респективно накладки, последните са се износили (набраздили) в съответствие с повърхността на стария диск. Сега си сложил нови дискове, които са напълно гладки и накладките ще трябва да се напаснат по диска, т.е. отново да се разработи спирачката.

Абе, по-скоро се притесняваш напразно, ама ще разберем като минеш от тротинетка на велосипед (респективно монтираш и курбелите) :beer:
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот icko0o » Пон Дек 12, 2011 4:56 pm

uBaH написа:Относно периода на разработване ... Под разработване се има в предвид първоначалното напасване на накладките към повърхността на диска. Материала на накладките не е абсолютно еднороден, така че в обема му винаги има по-твърди частици, осигуряващи по-дълъг живот и по-меки такива, подпомагащи триенето. Предполага се, че спирачната повърхност на едни нови накладки е доста гладка. Такава е и повърхността на един нов диск.

Щом си монтирал използвани спирачки, респективно накладки, последните са се износили (набраздили) в съответствие с повърхността на стария диск. Сега си сложил нови дискове, които са напълно гладки и накладките ще трябва да се напаснат по диска, т.е. отново да се разработи спирачката.

Абе, по-скоро се притесняваш напразно, ама ще разберем като минеш от тротинетка на велосипед (респективно монтираш и курбелите) :beer:

Мерси много,дано да си прав,че чак след 2 седмици ще мога да ги пробвам както трябва. :beer:
Притесних се защото спирачката я натискам с 2 пръста и то прилагам малко сила и колелото пак не се блокира,а бавно намаля.
Аватар
icko0o

Мнениеот SenDog » Пон Дек 12, 2011 5:15 pm

По хубав ротор не можа ли да сложиш, че на всичкото от горе и 160.Какво е колелото, какъв стил ще караш?Спирачката обезвъздушена ли е, накладките как ти изглеждат?
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот evin » Пон Дек 12, 2011 5:16 pm

Блокирането на колелото не е + на спирачката, дори напротив. Когато блокира колелото, спирачната ефективност става почти нулева.
При автомобилите слагат ABS за целта.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот icko0o » Пон Дек 12, 2011 5:45 pm

SenDog написа:По хубав ротор не можа ли да сложиш, че на всичкото от горе и 160.Какво е колелото, какъв стил ще караш?Спирачката обезвъздушена ли е, накладките как ти изглеждат?

За сега ротора ще е този,определно ще се смени след време,но засега е този,колелото е C1,спирачка изобщо даже не ми мяза да има въздух в системата,накладките имат доста "живот"

@evin- Щом спирачката не може да ме спре на асвалт,с малка скорост,мислиш ли,че ще може с по-голяма скорост,на терен с камъни и пръс където сцеплението е много по-малко да ме спре?
Аватар
icko0o

Мнениеот fastera2 » Сря Дек 14, 2011 1:46 am

viewtopic.php?f=18&t=103405
Не е коректно-разбираш ме накъде насочвам мислите си....
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот fall_out » Сря Дек 14, 2011 4:27 am

Автора на темата е доста интересна личност, аз му наблюдавам градацията още от тук - http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=26&t=102309
:D
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот icko0o » Сря Дек 14, 2011 10:11 am

fastera2 написа:http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=103405
Не е коректно-разбираш ме накъде насочвам мислите си....

Както сам виждаш,хората са казали,че това не е проблем на спирачката и още много други питах,дори механици ми казаха,че след няколко дни каране ще се оправят,да не мислиш,че бих продал спирачки при положение,че даже не съм ги карал,просто ми изникна спешна нужда от пари. :beer:

@fall_out - Това като комплимент ли да го приема. :D
Аватар
icko0o

Мнениеот SenDog » Сря Дек 14, 2011 10:44 am

IckoОo и кат ги продадеш какви ще си вземеш, много ми е интересно !? Спешно ти трябват пари за нови ли, а на тия свали малко сумата , искаш кат нови да ги шитнеш?
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот icko0o » Сря Дек 14, 2011 10:48 am

Че колко да сваля нови спирачки,които правят над 500 лева без дисковете,а дисковете ги взех преди 2 дни чисто нови както и преходниците.И все пак може да я намаля малко.
Аватар
icko0o

Мнениеот fastera2 » Сря Дек 14, 2011 1:44 pm

Виждам хората какво са написали-виждам и ти какво си написал:
@evin- Щом спирачката не може да ме спре на асвалт,с малка скорост,мислиш ли,че ще може с по-голяма скорост,на терен с камъни и пръс където сцеплението е много по-малко да ме спре?

Лекций морални няма да ти изнасям,но просто не ни прави на балами...Ти си знаеш най-добре подбудите!Спирам до тук,не искам темата да се напълни с кавги!
Извинявам се за спама.Айде със здраве :agree: .
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот fall_out » Сря Дек 14, 2011 9:03 pm

Ам уж нови си ги купил пък тук друго казваш, ако са нови няма смисъл да ги продаваш, ще се разработят.
icko0o написа:п.п. Спирачките са ползвани преди мен,но роторите са чисто нови(160 мм) .
Аватар
fall_out

Мнениеот icko0o » Сря Дек 14, 2011 9:21 pm

fall_out написа:Ам уж нови си ги купил пък тук друго казваш, ако са нови няма смисъл да ги продаваш, ще се разработят.
icko0o написа:п.п. Спирачките са ползвани преди мен,но роторите са чисто нови(160 мм) .

Къде съм написал,че спирачките са нови,а и вече казах,че не ги продавам заради това,че не са разработени.
Аватар
icko0o

Мнениеот mrdaka » Сря Дек 14, 2011 10:26 pm

Има най-различни причини да не работят добре спирачките. Зависи си и от накладките. Пробвал съм различни марки на едни и същи спирачки. Като цяло е компромис между цена/живот/коефициент на кинетично триене. Разработването на повърхностите е едно на ръка, но аз се сещам за нещо друго. Щом спирачките са ползвани, може просто да е време за смяна на спирачният флуид. Аз моя си го сменявам няколко пъти в годината. Ползвам Dot 5.1 с 160 мм ротори. Предполагам, че с по-голям ротор, този процес на загуба на желаните качества на спирачният флуид ще е по-бавен. Имам една снимка тип пред/след: :crazy:
Изображение
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот fall_out » Сря Дек 14, 2011 10:48 pm

icko0o написа: Къде съм написал,че спирачките са нови,а и вече казах,че не ги продавам заради това,че не са разработени.

icko0o написа:Че колко да сваля нови спирачки,които правят над 500 лева без дисковете,а дисковете ги взех преди 2 дни чисто нови както и преходниците.И все пак може да я намаля малко.

Твоя работа за какво ги продаваш, просто недей да си противоречиш.
Аватар
fall_out

Мнениеот icko0o » Сря Дек 14, 2011 11:00 pm

fall_out написа:
icko0o написа: Къде съм написал,че спирачките са нови,а и вече казах,че не ги продавам заради това,че не са разработени.

icko0o написа:Че колко да сваля нови спирачки,които правят над 500 лева без дисковете,а дисковете ги взех преди 2 дни чисто нови както и преходниците.И все пак може да я намаля малко.

Твоя работа за какво ги продаваш, просто недей да си противоречиш.

Пич не си ме разбрал правилно,имах предвид,че спирачките като са нови правят над 500,а не,че моите са нови.

п.п. Станаха прекалено много :offtopic: ,най-добре да се заключи.
Аватар
icko0o

Мнениеот icko0o » Пон Дек 19, 2011 12:36 pm

Ако някой го интересува,спирачките се оправиха и са идеални :eyebrow: ,проблемат е в разработването,около 1-2 км каране и всичко стана идеално. @uBaH се оказа прав. :beer: :peace:
Поздрави.
Аватар
icko0o

Мнениеот APD » Пон Дек 19, 2011 6:46 pm

mrdaka написа:Имам една снимка тип пред/след: :crazy:
https://lh5.googleusercontent.com/-RkQd ... 3508_n.jpg

DOT 5.1 все пак е хигроскопичен и е нормално да изглежда така след определен период каране. Особено ако не ти е добре уплътнена системата.
APD

Рейтинг: 977

Назад към Веломеханик