правилният момент за смяна на ротор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

правилният момент за смяна на ротор

Мнениеот konopr » Вто Яну 31, 2012 12:04 pm

колеги, бихте ли ми казали, кога един ротор е толкова износен, че вече е за смяна? питам заради задния ми ротор, който е поизтънял до известна степен. На него съм изтъркал 3 чифта накладки и сега монтирах 4-ти. Роторът е прав и си спира екстра спиратчката все още, но като поизтънеят накладките почна да гълта въздух повече от преди, което се появи чак към края на полезния живот на третия чифт накладки и може да е подпомогнато от по-тънкия диск. Спирачката е avid juicy 5 с ротор 180 мм :dontknow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: правилният момент за смяна на ротор

Мнениеот PtD » Вто Яну 31, 2012 1:13 pm

Малко вероятно ми се вижда изтънелият ротор да допринася за това. Най-малкото, че износването на ротора спрямо износването на накладките е пренебрежимо малко.

За сравнение ще дам Roundagon роторите, с които съм износил неизброимо количество накладки за 6 години, и още са си функционални :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Вто Яну 31, 2012 2:24 pm

Това, което казваш за неизброимото количество накладки звучи екстра, значи има още доста хляб в роторчето, иначе в сравнение с ротора на предната спирачка, който е слаган по същото време, задният изглежда по-тънък, но още е поне 1.5 мм като гледам :magnify:
Аватар
konopr

Мнениеот bikerider » Вто Яну 31, 2012 2:50 pm

@konopr: Не бих препоръчал употреба на диск с дебелина под 1.5-1.7мм. Друго правило няма. Не съм изравял досега официална минимална дебелина за дискове на SRAM, затова цитирам усреднена минимална дебелина от няколко други производителя.

При всички положения, обаче, ако употребяван диск кара спирачката да гълта въздух по-често бих я занесъл на основна профилактика, т.е. вкл. подмяна на уплътнения.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот konopr » Вто Яну 31, 2012 3:21 pm

намерих в един форум, един пичага да казва, че за роторите на avid минималната дебелина е 1.55 мм. В друг форум друг пичага се е свързал с човек от avid, който му е казал нещо от сорта, че това не е стриктно правило и че диска е за смяна след като се появят проблеми свързани с изтъняването.

Спирачката ми спря да гълта след като сложих нови накладки, но за всеки случай ще сменя ротора в близките 2-3 месеца. Иначе с механика сме вдигнали мерника на уплътненията от 2 месеца, но засега все нямах време да ги сменя и обезвъздушавах през 2-3 седмици преди да сменя накладките, а и май за сега няма да има нужда да се пипат уплътненията. В момента с новите накладки спирането е без забележки и дискът не търка никъде.

bikerider: Не бих препоръчал употреба на диск с дебелина под 1.5-1.7мм.

Само информативно да питам, какви са основните рискове свързани с карането на изтънели ротори?
Аватар
konopr

Мнениеот bikerider » Вто Яну 31, 2012 3:38 pm

Няколко възможни варианта (от софт към хард), които ми идват наум:
1. Прекалено излизане на буталата и невъзможност на мембраната в резервоара да компенсира образувалия се вакуум (особено при стари и/или вкоравени маншети) - мисля, че това е твоя случай.
2. Прекалено лесно кривене на диска от прегряване.
3. Счупване с всички гадни последици.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик