Съосие или нещо друго ?! + снимки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съосие или нещо друго ?! + снимки

Мнениеот Ganeca96 » Вто Яну 31, 2012 6:19 pm

Здравейте! Днес монтирах "новите" си курбели с една плоча 32Т.Отзад съм на 7 венеца.В момента още не съм сложил жило на деральора и той е настроен да стой на 6-тия венец.Днес сложих веригата,излязох да направя едно пробно кръгче и при леко каране си вървеше нормално,но ускоря ли леко и веригата ми пада от предния венец (който е на курбела). Искам да разбера от какво е това и дали може да се оправи? Не знам съосие ли няма или нещо друго пречи. Само да допълня че средното ми не е ос и не е мерено точно за тези курбели и т.н.

Ето и снимки да добиете представа:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение
Аватар
Ganeca96

Рейтинг: 1200

Re: Съосие или нещо друго ?! + снимки

Мнениеот downhiller_95 » Вто Яну 31, 2012 6:25 pm

Това е ,защото когато курбелите ти са на един венец ти трябва водач или ролка аз съм със същите курбели и когато минах на една плоча си купих ролка. :beer:
Drag Climber!!!
Аватар
downhiller_95

Рейтинг: 1167

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 31, 2012 6:30 pm

Струва ми се, че линията на веригата е повече от препоръчителното. Мерил ли си я?

Ganeca96 написа:Ами не не съм

'ми к'во чакаш?
P.S. Надявам се да знаеш за какво питам.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Ganeca96 » Вто Яну 31, 2012 6:34 pm

Ами не не съм.Сигурно ли е че ако сложа водач или ролка ще се оправи?
Изображение
Аватар
Ganeca96

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Яну 31, 2012 6:38 pm

Пружината на задния дерайльор е слаба, още повече щом си сложил веригата на най-малкия венец. Трудно би задържал веригата си на място, ако нямаш водач. По-логично е да фиксираш веригата на голям венец, за да е максимално опъната.
Велосипедите не са детски играчки, съдейки по това, че сте боядисали дори и ухото на скоростите.

ПП. Ако ти го сложиш този водач, може и да не се оправи.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ganeca96 » Вто Яну 31, 2012 6:51 pm

На деральора ще се монтира жило и команда,а за ухото знам че съм го боядисал,но то е за смяна :)
Изображение
Аватар
Ganeca96

Мнениеот dirtnewbie » Вто Яну 31, 2012 6:54 pm

Много крив оптегач имаш, а и веригата не върви направо. Вижда се, че се отклонява доста. Врътни болтчетата на оптегача и виж дали ако падне на най-малкото венче, няма да се движи добре. Аз старото ми колело го карах така и нямах никакви проблеми. Друг изход е една проста ролка, която да държи веригата отдолу. Надявам се да съм ти бил полезен, а ако не съм, нека хората с рейтинг, повече от 1600, да не ми дават минус.
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот rsf » Вто Яну 31, 2012 7:13 pm

Скъси веригата като начало, така че когато си на най-малкия венец отзад правата през ролките на обтегача да е перпендикулярна на земята. Плочата е от външната страна на паяка, а мястото и е от вътрешната. Ако е плоча за single speed ще трябва да изпилиш ушите (на плочата не на курбела) за да влезе от вътрешната страна на паяка.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот Ganeca96 » Вто Яну 31, 2012 11:34 pm

Препоръчайте ми някакъв водач,че не съм много запознат :)
Изображение
Аватар
Ganeca96

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Фев 01, 2012 12:08 am

Сервиз, приятелю. Това е решението в твоя случай. Видимо нямаш необходимите умения и познания.
За монтажа на водач се изискват умения, познания и инструменти. Велосипедът не е лего.

От опит:
http://screambikes.eu/bg/vodachi-za-veriga/7342-vodach-za-veriga-mr-control-ch-261.html
Тежък, но с добри характеристики - ролка с лагери, много настройки, много здрав. Към него ще трябва да закупиш башгард, както и болтове за гарда.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ganeca96 » Сря Фев 01, 2012 12:19 am

То във всички форуми да не зададеш един въпрос и по-компетентните веднага те нападат .. ако въпроса беше колелото ми да се сглобява във сервиз щях да го занеса още много отдавна или изобщо нямаше да го започна,но на мен ми харесва и ми прави удоволствие сам да си правя нещата дори с малък бюджет гледам на мен да ми хареса и да се справям.Аз съм си решил така да си го направя и така си го правя.Защо трябва да слушам мнението на другите?Просто попитах какъв е проблема и дали някой може да ми даде съвет,а не да ми казва с една дума,че колелото ми е боклук,защото аз съм си го сглобявал.. :(

П.п. Извинявам се ако съм обидил някого :) !!
Изображение
Аватар
Ganeca96

Мнениеот rsf » Сря Фев 01, 2012 12:21 am

Ето ти още едно клипче за това как се определя дължината на веригата.Гледай от 2:30 http://www.youtube.com/watch?v=sSl8F6ZL ... re=related

До колкото виждам на снимките средното е чашка конус. Така че никакъв водач не можеш да сложиш :) Съветвам те да си купиш средно движение с капсуловани лагери - това например http://screambikes.eu/bg/kurbeli-os-kas ... -bc73.html най-евтиното и е поне 5 пъти по-добро от сегашното ти. 68мм. оста обаче незнам колко трябва да е.

Съветвам те повече да четеш и по-малко да пишеш.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот bikerider » Сря Фев 01, 2012 8:29 am

Ganeca96 написа:Просто попитах какъв е проблема и дали някой може да ми даде съвет,а не да ми казва с една дума,че колелото ми е боклук,защото аз съм си го сглобявал.. :(

1. Монтирай водач. Няма как веригата да стои при такъв диапазон от ъгли.
1. Намери спецификацията на твоята рамка и виж какъв chainline се препоръчва (растоянието от муфата на средното до плочата). Това определя цялостния ъгъл на веригата,т.е. това което наричаш "съосие". Ако не е правилен, веригата винаги ще пада. Ако сложиш водач без правилен chainline ще скъсиш живота на веригата и ще имаш проблеми с превключването.
2. Прочети линковете, които ти дадоха и оправи дължината на веригата.
3. Настрой си задния дерайльор.

@EccentricMOTION: кога стана циганин, кога ти почерня гъза?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот m1taka9999 » Сря Фев 01, 2012 4:16 pm

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 130&lang=2 Зимай този водач и си оправяш проблемите :)
m1taka9999

Рейтинг: 970

Мнениеот Admin » Нед Фев 05, 2012 12:45 pm

Ganeca96 написа:...но на мен ми харесва и ми прави удоволствие сам да си правя нещата дори с малък бюджет гледам на мен да ми хареса и да се справям...

Виж сега, не се обиждай, ама за подобен подход се изискват знания и умения, а ти не демонстрираш такива в конкретния случай и затова наред със съветите получаваш и такъв за обръщане към сервиз, който е за твое добро. Защото иначе сме в ситуация хората да ти обясняват елементарни неща, които всеки, който е решил сам да си сглобява велосипеда, трябва да знае, преди да започне, а не да ги учи в движение.
Затова не се обиждай, ами чети повечко, щом искаш да ставаш домашен механик. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот pajero » Пон Фев 06, 2012 3:52 pm

Admin: Мнението е изтрито заради неграмотност.
КАРАМ CROSS ENDURO
pajero

Рейтинг: 1130

Назад към Веломеханик