Неуспешна настройка на декланшор Alivio FD-M412

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Неуспешна настройка на декланшор Alivio FD-M412

Мнениеот petarned » Сря Фев 15, 2012 6:34 pm

Здравейте! Моля за помощ относно регулировка на декланшор Alivio FD-M412. Работи заедно с команда Alivio SL-M410 и курбели Alivio FC-M410. Рамката е Shockblaze R5 EVOLUTION.
Проблема е, че при стандартните настройки от инструкцията и тези описани във форума, не се прехвърля веригата от средната плоча към малката или към голямата. За да се мине от средна към малка плоча, разстоянието от вътрешната страна на клетката и веригата, при положение отпред малка плоча, отзад най-голяма зъбчатка, трябва да е около 2-3мм. За да прехвърли веригата от средна към голяма плоча, то разстоянието от външната стена на клетката на декланшора и веригата, при голяма плоча и най-малка задна зъбчатка, трябва да е 4-5мм.
Без проблеми става преминаването на веригата от голяма към средната плоча и от малката към средната, но за там роля има натегнатостта на жилото. При положение на декланшора на малка плоча, жилото не е опънато.
Дори и при тези настройки, остава трудно прехвърлянето на веригата от средна към голяма плоча. Особено когато отзад веригата е на най-малката зъбчатка. Другото, което ме смущава е, че не е достатъчно при превключването от командата да се премине от средна на голяма плоча, а лостчето за превключване трябва да се натисне до край, при което има още малко ход /т.е се опъва жилото/и декланшора прави ход навън с още 2мм, което улеснява прехвърлянето на веригата.
Ако има значение и плочите и декланшора са със системата HyperDrive. Всички компоненти са нови и са в стандартната комплектовка на велосипеда. Единствено командите са ъпгрейдвани, оригиналните бяха комбинирани Alivio ST-M405.
Изпускам ли нещо, защо се получава така? Някой, ако може да помогне!
petarned

Рейтинг: 1220

Re: Неуспешна настройка на декланшор Alivio FD-M412

Мнениеот teoedosi » Сря Фев 15, 2012 6:59 pm

Явно не ти достига хода за най-голямата плоча.Натегни още малко жилото , а за всеки случай отвърти и ограничителното болтче за горно положение,за да си осигуриш максимален ход нагоре.
Успех.

Едит:Ако натегнеш жилото и отвъртиш болта на ограничителя,при което декланшора забива докрай ,и отново не ти стига ход оправията май е само по-късо средно.Ако сега слагаш тези курбели,е напълно възможно да са с по-различна геометрия .
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот petarned » Сря Фев 15, 2012 7:13 pm

И това пробвах, но тогава започвам да имам проблеми с превключването от средна на малка плоча, тъй като жилото е обтегнато и декланшора не се прибира навътре достатъчно.

Курбелите и средното са си с оригиналния монтаж на велосипеда! При предните команди, го нямаше проблема с трудното преминаване към голяма плоча!

Нещо се получи омагьосан кръг и не мога да разбера защо? На теория всичко е спазено!
petarned

Мнениеот teoedosi » Сря Фев 15, 2012 7:25 pm

Е, в такъв случай нямаш проблеми.Ще стане.Свали си и декланшора макс.ниско-/без да докосва венците при движение/ и търси баланса, с дължината на жилото.Проблем със съвместимост на компонентите нямаш.
Успех
Последна промяна teoedosi на Сря Фев 15, 2012 7:32 pm, променена общо 1 път
Аватар
teoedosi

Мнениеот petarned » Сря Фев 15, 2012 7:31 pm

Благодаря ти за мнението!

Ще го сваля максимално и ще пробвам. Сега е на 2-3мм от зъбите, но ще опитам да го смъкна още на около 1мм.
petarned

Мнениеот bikerider » Сря Фев 15, 2012 8:27 pm

Трябва да е на 3-4мм, не го сваляй на 1мм. Започни процедурата отначало - разхлаби жилото и настрой на ръка крайните позиции с винтовете. Жилото се регулира най-накрая. Ако някъде седи отпуснато или прекалено натегнато, значи лимитите не са регулирани добре или са регулирани след него. Когато се спазва правилната процедура няма нужда от никакви магически баланси или положения за целене. Обърни внимание и на ъгъла на клетката - трябва да е много леко извита навън (т.е. към третата плоча), но ако си с правилен chainline може и да не се наложи.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот petarned » Сря Фев 15, 2012 9:15 pm

Това е рамката - http://www.shockblaze.com/articolo/?ID=90

Ъгълът посочен там е - 73,5 градуса , а деклашора е с ъгъл на чейнстея 66-69 градуса.

Може ли от там да е проблема?

А относно процедурата следвам стъпките в упътването на Шимано.
1. Регулирам при малката плоча и голямата зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката
2. Закачам жилото.
3. Регулирам при голяма плоча и малка зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от външната страна на клетката.
4. Регулирам жилото при положение средна плоча голяма зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката.

Разстоянието до зъбите в момента е 3-4мм, деклашора е успореден на голямата плоча.

Регулиран по този начин, резултата е че от средна плоча не минава нито на малка нито на голяма!

Какво разбираш под правилен chainline?
petarned

Мнениеот teoedosi » Сря Фев 15, 2012 9:39 pm

Това е рамката - http://www.shockblaze.com/articolo/?ID=90

Ъгълът посочен там е - 73,5 градуса , а деклашора е с ъгъл на чейнстея 66-69 градуса.

Може ли от там да е проблема

Щом всичко е работело нормално ,и си подменил само командата ,това не би могло да е проблем.Някъде грешиш в настройката ,но не мога да преценя къде.
Аватар
teoedosi

Мнениеот Admin » Чет Фев 16, 2012 12:37 am

petarned написа:Това е рамката - http://www.shockblaze.com/articolo/?ID=90

Може ли от там да е проблема?

Не е там проблемът, защото 73.5 градуса е ъгълът на седалковата тръба спрямо хоризонтала, а между нея и стойките на веригата е по-малък.

Случват се понякога такива засечки с компонентите - спазваш стриктно процедурата, а то не става и не става. На мен най-често ме се случвало с поостарели вече чарколяци или с такива от нисък клас. Но и по-скъпите/новите не са застраховани. Може да ти прозвучи странно, но в такива случаи понякога се налага леко отклонение от стандартното упътване. Лошото е, че така виртуално не мога да ти дам съвет какво точно да е това отклонение, тъй като аз го налучквам с проба-грешка или пък на място като регулирам и по нещо разбирам кое да променя. След като си извършил гореописаните от теб стъпки, пробвай първо да си поиграеш с опъна на жилото, включително, ако трябва, го откачи и го закачи наново няколко пъти, пробвайки с различни степени на опънатост (в най-ниско положение на дерайльора, т.е. за малък венец). Ако това не помогне, пробвай да си поиграеш и с винтчетата, макар че с тях е по-малко вероятно да постигнеш успех. Като четох описанието на проблема, най-вероятно ми се струва той да е в опъна на жилото.
Успех!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 10:18 am

Благодаря за съветите!

То е ясно, че със стандартните настройки няма да се получи, така че ще пробвам различни комбинации.
Едва ли е толкова фатално, че клетката не отстой на 1мм от веригата, стига да не опира при различни положения на предавките!
Основното е да получа плавно превключване от средна към голяма плоча, което се оказва проблем за момента!
petarned

Мнениеот bikerider » Чет Фев 16, 2012 5:43 pm

Ъгъла на чейнстея няма общо с превключването при плочите, а chainline казвам на разстоянието от муфата до зъбите на средния венец, т.е. грубо казано ъгъла на веригата, когато е на средна плоча и среден венец отзад.
Височината е много важна, увери се, че веригата е на 3-4 мм от зъбите на голямата плоча. Ако си купувал декланшора нов, сигурно си спомняш малката лепенка върху клетката с нарисувани зъби - тя е точно затова.

Би ли пояснил какво точно не става - опитва се да превключи, но не захапва плочата, опитва се да измести веригата, но не достатъчно? Дай малко обратна връзка, така е трудно да се прецени къде точно е проблема.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 6:10 pm

bikerider написа:Ъгъла на чейнстея няма общо с превключването при плочите, а chainline казвам на разстоянието от муфата до зъбите на средния венец, т.е. грубо казано ъгъла на веригата, когато е на средна плоча и среден венец отзад.
Височината е много важна, увери се, че веригата е на 3-4 мм от зъбите на голямата плоча. Ако си купувал декланшора нов, сигурно си спомняш малката лепенка върху клетката с нарисувани зъби - тя е точно затова.

Би ли пояснил какво точно не става - опитва се да превключи, но не захапва плочата, опитва се да измести веригата, но не достатъчно? Дай малко обратна връзка, така е трудно да се прецени къде точно е проблема.

Днес си поиграх малко, при което отново наместиш деклашора, така че да е на 3-4мм от зъбите на голямата плоча, леко е отворен навън в задната си част, а не успореден на плочата. Регулирах винтчетата така, че да спазя условията за 1мм до страните на клетката при двете положения. Закачих жилото и пробвах следното: от средна плоча да превключа към малка или голяма - не става! Към малката се оправят нещата, като увелича разстоянието между вътрешната страна на клетката и веригата до към 3-4мм, превключването става плавно и всичко е ок. За да превключа от средна към голяма трябва да увелича разстоянието от външната страна на клетката от 1мм на 4-5мм. Допълнително натегнах на няколко степени по 1/4 оборот жилото, при което имам преминаване на веригата, но след 2-3 оборота на курбелите, като усещам престъргване на веригата във вътрешната страна на голямата плоча.
Лостчето на командата при положение 3 /за голяма плоча/ има още малко ход, при което се натяга още малко жилото и ако го натисна и задържа заедно с въртенето на курбелите, превключването е по-лесно. Поради това пробвах да натегна още с 1/4 жилото, но пък тогава при превключване от голяма към средна, деклашора не успява да премести веригата към средната плоча, а веригата стърже във външната страна на клетката.
Започвам да си мисля, че проблема може да е от голямата плоча. Понеже има системата HyperDrive, от вътрешната страна на средната и голямата плочи има на четири места нещо като нитчета. Като гледах как действа тази система, преди да се качи на зъбите, веригата се закача на тези нитчета, като това улеснявало преместването и го правело по-плавно. Прави ми впечатление, че на голямата плоча тези нитчета едва се подават, може би 1мм и си мисля че може да не са достатъчно дълги за да се закачи веригата. Ако някой има такива курбели, моля да види как е при него.
В общи линии постигнах нещо, но не съм доволен, тъй като веригата се прехвърля с нещо като удар от средна към голяма плоча, а при най-малка задна зъбчатка е най-проблемно, като веригата не се качва на зъбите на голямата плоча, а стърже в деклашора и вътрешната страна на плочата.
Чудя се какво да сменя! Такова пък закучване не ми се е случвало! И проблема дойде след смяната на командата, а не откривам логика да е от там? Ще се пробвам още малко и ако не стане ще сложа старата комбинирана команда да пробвам, ако пак не стане ще сменя голямата плоча и т.н.
Хайде стига, че стана много дълго и никой няма да го прочете :D
petarned

Мнениеот Шлек_народен » Чет Фев 16, 2012 6:38 pm

Не ми е ясна тая система, дето пробваш, ама пробвай нещо друго.Нагласи си болтовете, разстоянията, малка плоча отпред- голям венец да е около 1 мм веригата от клетката. Закачаш си жилото(нормално е в тая позиция жилото да е хлабаво) и превключваш към средна плоча.Предполага се, че няма да стане.Значи, натягаш жилото докато превключи- натягаш /пробваш. Само малка -средна плоча на курбела.Добре е веригата да не е на най-големия венец отзад, после ще пробваш другите венци.Пробваш свалянето как е -ако е наред, почти си готов.Нататък трябва да си стане. Може да си поиграеш, ако иска малко по-финна настройка, ама тва е начина.
Това, със разстояния от средна плоча и клетка на декласьора..... За най -външно положение, болта ясно как се наглася, но гледай да може командата малко да подминава позицията.Като опънеш жилото, да мъдра още малко клетката.Дано да съм обяснил разбираемо.
Последна промяна Шлек_народен на Чет Фев 16, 2012 6:49 pm, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 6:49 pm

Шлек_народен написа:Не ми е ясна тая система дето пробваш, ама пробвай нещо друго.Нагласи си болтовете, разстоянията, малка плоча отпред- голям венец да е около 1 мм веригата от клетката. Закачаш си жилото(нормално е в тая позиция жилото да е хлабаво) и превключваш към средна плоча.Предполага се, че няма да стане.Значи, натягаш жилото докато превключи- натягаш /пробваш. Само малка -средна.Пробваш свалянето как е -ако е наред, почти си готов.Нататък трябва да си стане. Може да си поиграеш, ако иска малко по-финна настройка, ама тва е начина.
Това, със разстояния от средна плоча и клетка на декласьора..... За най -външно положение, болта ясно как се наглася, но гледай да може командата малко да подминава позицията.Като опънеш жилото, да мъдра още малко клетката.Дано да съм обяснил разбираемо.

При положение малка плоча отпред-голям венец и разстояние 1мм между верига и клетка, не може да се превключи от средна към малка плоча. Разстоянието трябва да е 3-4мм за да може клетката да избута веригата от средна към малка плоча. Не ми е проблем, че това разстояние не е според книгите /1мм/, тъй като крайния резултат е,че се получава плавно превключване без веригата да изпада от малката плоча към рамката.
Проблем си остава от средна към голяма! Вече описах настройките, да не се повтарям!
petarned

Мнениеот Шлек_народен » Чет Фев 16, 2012 6:53 pm

Пак нещо не ми е ясно, ама крайното положение се наглася не със опъна на жилото ,а със ограничителните болтове.В крайното положение може и да е хлабаво жилото-нормално е!
Шлек_народен

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 6:59 pm

Шлек_народен написа:Пак нещо не ми е ясно, ама крайното положение се наглася не със опъна на жилото ,а със ограничителните болтове.В крайното положение може и да е хлабаво жилото-нормално е!

А относно процедурата следвам стъпките в упътването на Шимано.
1. Регулирам при малката плоча и голямата зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката
2. Закачам жилото.
3. Регулирам при голяма плоча и малка зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от външната страна на клетката.
4. Регулирам жилото при положение средна плоча голяма зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката.

Крайното положение е регулирано с болчетата. При малка плоча жилото е хлабаво.
petarned

Мнениеот Шлек_народен » Чет Фев 16, 2012 7:09 pm

petarned написа:3. Регулирам при голяма плоча и малка зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от външната страна на клетката.

Това се прави със опъването на жилото. Горе-долу да е там.Командата ти също трябва да е превключена на това положение. Като се нагласи после превключването, да е О'кей, се наглася външния болт -ограничителния .Написал съм как -като превключи да има още съвсем малко ход.
petarned написа:1. Регулирам при малката плоча и голямата зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката

Това се прави със ограничителния болт (другия, за вътрешното крайно положение).Жилото тука не играе никаква роля!
Шлек_народен

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 7:30 pm

@Шлек_народен
Всичко е така както го описваш и така е регулирано! Не знам защо нещо не се разбираме?! :beer: Оставил съм и малко ход при голямата плоча, т.е. като натисна лоста на командата има още 1-2мм преместване на деклашора навън.
petarned

Мнениеот Шлек_народен » Чет Фев 16, 2012 8:13 pm

petarned написа:4. Регулирам жилото при положение средна плоча голяма зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката.

Mоже би заради това :) Това не е задължително да е така. При положение, че си изпълнил предната т. 3, би трябвало съвсем малко да се донастрои превключването . По-важно е самото превключване да е наред ,а не разстояния некви. Както и да е , надявам се да се оправи.Щом с едната команда е работело нормално ....Освен, ако са нещо несъвместими тия компоненти ,ама не намерих нищо по въпроса ,а не ми се рови повече .Успех !
Шлек_народен

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 8:25 pm

Шлек_народен написа:
petarned написа:4. Регулирам жилото при положение средна плоча голяма зъбчатка отзад - веригата е на 1мм от вътрешната страна на клетката.

Mоже би заради това :) Това не е задължително да е така. По-важно е самото превключване да е наред ,а не разстояния некви. Както и да е , надявам се да се оправи.Щом с едната команда е работело нормално ....Освен, ако са нещо несъвместими тия компоненти ,ама не намерих нищо по въпроса ,а не ми се рови повече .Успех !

Това със жилото е в упътването на Шимано, а аз впоследствие го натягам за да може да прехвърли веригата към голямата плоча, но условието в т.4 е до толкова, че веригата да не се допира до клетката.
Мерси за отделеното време!
Ще му намеря цаката, още малко фини настройки и после газ на педалите! :smash:
petarned

Мнениеот teoedosi » Чет Фев 16, 2012 9:09 pm

От четене на инструкций и съвети, повече едвали имаш нужда.Научил си достатъчно по проблема, и няма какво повече да научиш.От тук нататък мисли логично и експериментирай.Интелигентно момче си ,и ще се справиш.
Успех.
Аватар
teoedosi

Мнениеот petarned » Чет Фев 16, 2012 10:15 pm

teoedosi написа:От четене на инструкций и съвети, повече едвали имаш нужда.Научил си достатъчно по проблема, и няма какво повече да научиш.От тук нататък мисли логично и експериментирай.Интелигентно момче си ,и ще се справиш.
Успех.

Благодаря ти!
Да смятам, че всичко се изписа, така че само с играчка ще се постигне желания успех!
На крачка съм от него, след днешното човъркане!
Ако някой има подобен проблем в бъдеще, ще се радвам да мога да му помогна с моя опит по случая!
petarned

Назад към Веломеханик