Въпроси за бандажна лента

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпроси за бандажна лента

Мнениеот tbk515 » Сря Фев 15, 2012 7:31 pm

Здравейте! Гледам в онлайн магазините, че трудно се намира бандажна лента с широчина 15 милиметра!
Има ли точно такава или по-малка ширина?
С какво може да се замести лентата?

Когато си взех новите гуми Overdrive и тръгнах да ги сменям със старите, се сбъсках с проблема: при монтажа на Overdrive-a размер
26 х 1.75 и вътрешна CST 26 х 1.50-1.75, почти беше невъзможно да се центрова новата гума; използвах около 200 грама веро и пак не помогна; тогава реших да махна бандажната лента, която е широка около 22мм, гумена и на нейно място използвах изолирбанд (изолационно токаджийско тиксо) като направих 1 обиколка на шината; след това центровката на новата гума беше почти възможен, играеше с до 3 мм в движение. Така я карах като задна в града точно 15 км или 3 дена и после падна големия сняг и си сложих стария таралеж. Нямаше спукване на вътрешната гума, но изолирбанда беше леко потънал в отворите за спиците. Мисълта ми е, ако не мога да намеря 15мм широка лента, да взема да ида в някое левче и да си купя 1-2 ролки изолирбанд и да мина шината 3-4 пъти с него.
Ще бъде ли надеждно положението?
С какво друго мога да заместя таз бандажна лента?

Извинявам се, ако е обсъждано преди! Ако е, моля, пуснете линк към подобна тема!
Моля за вашите мнения-предложения!
Благодаря предварително!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Въпроси за бандажна лента

Мнениеот vvvaaal » Сря Фев 15, 2012 7:36 pm

Хартиеното тиксо го използват страшно много като заместител. 2-3 обиколки са идеални. Поне моите са така от доста време вече и не са мръднали. Преди време слагах и изолирбанд, но тогава не съм карал толкова редовно, че да имам впечатления от него. Все пак би трябвало да върши същата работа.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот bikerider » Сря Фев 15, 2012 8:33 pm

4-5 слоя изолирбанд вършат работа и стоят на място. Малко лепне когато се наложи да се маха, но бандаж и без това се маха рядко. Друго, за което се сещам ( защо ли :D) е 20-цолова вътрешна гума за BMX.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот tbk515 » Пет Фев 17, 2012 6:47 pm

Днес се отбих в един нов магазин на Спринт да го разгледам и случайно си взех вътрешна гума на Кенда. Попитах продавача за бандажни ленти, но каза, че нямали в момента и трудно се намирали по-тясни от 20 мм. И накрая ми спомена, че и той ползвал изолирбанд. Явно не е толкова фатално, ако се навърти 4-5 слоя. Утре ще взема да пробвам.
Аватар
tbk515

Мнениеот Ozzie » Пет Фев 17, 2012 7:44 pm

Не мога да разбера, защо след като бандажната лента ти идва по- широка от необходимото, просто не изрежеш това което е в повече?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vpravov » Пет Фев 17, 2012 8:45 pm

За "бандажна лента" до момента съм ползвал четири неща:
1) хартиено тиксо - след три намотки си вършеше работата чудесно;
2) изолирбанд - след три намотки си вършеше работата чудесно;
3) от пластмасовите ленти за кашони (не знам как му е точното наименование) плюс една намотка изолирбанд(първото което ползвах) - вършеше си чудесно работата;
Тези трите ги ползвах, тъй като трудно(да не казвам невъзможно) се намираше "оригинална" бандажна лента по нашите магазини.
4) бандажни ленти SHIMANO - ползвам ги на последния си wheelset. Всичко хубаво, ама като ми се наложи да лепя гума, докато проверявам външната за трънче или друг причинител, винаги успява да се измести и ми скъсва нервната система, че губя време да я намествам обратно(дупката за вентила). Не знам дали е правило или изключение, ама май ще слагам пак изолирбанд. :(!:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот tbk515 » Пет Фев 17, 2012 11:49 pm

Ozzie написа:Не мога да разбера, защо след като бандажната лента ти идва по- широка от необходимото, просто не изрежеш това което е в повече?

Амиии, защото е доста хлабава и пак ще тръгне да "шава" като монтирам Overdrive-а! Отделно, че при фабричния монтаж на оригиналните гуми Trax Rock (???) бяха криво сложени! Едва ли ще успея да изрежа 6-7 мм.
Аватар
tbk515

Мнениеот did » Съб Фев 18, 2012 12:10 am

Човек, ползвай изолирбанд! Винаги стои по-стабилно от разните ленти. Ако не вярваш, питай Сашо (така му е ника тук, пък и така се казва ;) )
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот iignatov » Съб Фев 18, 2012 11:43 am

Аз ползвам лента на Швалбе и мога да кажа че едва ли има по-добро защото не лепне ляга плътно и не се върти и издържа на 7 бара докато тиксото ако е е 1-2 пласта е слабо а ако е повече много трудно се монтира външната гума.
iignatov

Рейтинг: 1240

Мнениеот APD » Съб Фев 18, 2012 2:37 pm

bikerider написа:Друго, за което се сещам ( защо ли :D) е 20-цолова вътрешна гума за BMX.

И аз слагам вътрешни, но 26". От една стават 3 бандажа, само им слагам малко лепилце в три точки (триъгълник), за да не се разместват - първата е при дупката за вентила.
Иначе сме лепили и цяла кутия лепенки за гуми, ама после шините изглеждат доста абстрактно :D
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот 5roff » Съб Фев 18, 2012 3:11 pm

Хартиено тиксо
Изображение

:agree:
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот Capoeira » Съб Фев 18, 2012 11:03 pm

Хартиеното тиксо не ви ли става на кайам след 2-3 "мокри" карания, поне при мен се почти разпада и по-точно дупките на ниплите хлутват трашно много.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот 5roff » Нед Фев 19, 2012 12:03 pm

При мен не съм забелязал да е влизало вода... може би защото си пробирам терана. Като се замисля един път се бех "блъснал" в едни ледове и води, но като цяло карам на по- отцедени места :D
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Фев 19, 2012 8:06 pm

Аз съм боцнал по една от плетените на Conti от 5лв и от както е колело ползвам него, смених капла, бандажа не :rofl:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот MacLeod » Чет Авг 09, 2012 10:30 pm

Изолирбанд с каква дебелина ползвате ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот marsa » Пет Авг 10, 2012 12:18 am

Аз не бих имал доверие на изолирбанд, още по- малко на хартиено тиксо. Веднъж ще ви се случи да напомпате на повечко от 3-3 и нещо и ще трябва да хвърлите вътрешната гума. По принцип и на такъв от изрязана вътрешна гума не бих разчитал, все пак щом вътрешната гума може да се среже, значи и бандаж от такава (особено изпънат) рано или късно ще ме предаде, а след него и гумата (разбира се в подходящ момент - изненада). Качествените бандажи не са кой- знае колко скъпи, а и както EccentricMOTION каза - живота им на практика е вечен. Наскоро попаднах и на ролка подобна на изолирбанд, но платнена, също с лепило, ширината е 16mm и изглежда надеждна, струваше 2лв в супермаркет, предполагам се намира по железариите. Оставил съм с такава лента една капла на 4 бара, пък ще проверя и допомпам след време.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот tbk515 » Пет Авг 10, 2012 5:31 am

MacLeod написа:Изолирбанд с каква дебелина ползвате ?

Изолирбандът изтънява леко след като го развиваш от ролката. На байка ми, до кражбата, и 2-те капли бяха "увити" с 6-7 не прекъснати слоя, като почти винаги гумите бяха напомпени над 6 бара. Нямах спукана гума. В момента търкалям едни 15-20-годишни шини с остри нипели и пак съм с изолирбанд на 5-6 слоя, гумите са на 2-3 бара и от месец нямам лепена вътрешна.
В заключение ще кажа, че не бих дал пари за бандажна лента, без значение маркова или не.
Ако измислят самозалепващ бандаж, тогава бих се прежалил да го пробвам.
Аватар
tbk515

Мнениеот marsa » Пет Авг 10, 2012 10:17 am

Хубавият изолирбанд струва 2-3лв за 20m ролка, 6-7 обиколки на шината са над половината, е страшна икономия, то разбирам едното да е 20ст, а другото 10лв, а разликата е че изолирбанда може да се размести, лепне, цапа, за еднократна употреба е и т.н. за разлика от бандажа.

Самозалепващ бандаж има - прежали се: http://screambikes.eu/bg/bandajni-lenti ... zefal.html
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот BeezyJay » Пет Авг 10, 2012 1:53 pm

http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... rsion.html
Това няма ли да свърши работа?
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот penmark » Пет Авг 10, 2012 7:14 pm

Върши. Става и за гето тублес.
Аватар
penmark

Мнениеот capola » Нед Авг 17, 2014 9:40 am

С какво лепите бандажната лента?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 17, 2014 9:55 am

Аз с нищо.
И не виждам смисъл да се лепи.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот capola » Нед Авг 17, 2014 1:36 pm

Аз я залепих преди малко с някакво секундно лепило. Вече 4-5 вътрешни гуми късам от разместване на бандажа - изкривява вентила и край.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот target410 » Сря Авг 27, 2014 8:36 pm

Горилата тейп е най-добра в случая , използва се и за тюблес , проблема е цената на лентата + доставката , преди време имаше в музикалния магазин за Искърско шосе , като там има и друг негов заместител gafer-tape мисля ,че беше. Kато то върши същата работа но на по малка цена и има избор на цветове (не че е от значение) :D
target410

Рейтинг: 1200

Мнениеот gosh6o » Сря Авг 27, 2014 8:38 pm

Тотално против изолирбанда. Дори и на 4 слоя след време започва да се разтяга в дупките. Бандаж от вътрешна гума и един слой изолирбанд отгоре ѝ. Така правя аз.
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот compira » Сря Авг 27, 2014 8:45 pm

Един слой Gorilla Tape и е вечно.
http://www.ebay.co.uk/itm/Gorilla-Glue- ... 53fd8af86f
и два лева до BG
Стига за 4 капли (че и безкамерни).
Аватар
compira

Мнениеот bokouser » Пон Юли 13, 2015 9:46 am

capola написа:С какво лепите бандажната лента?

Ozzie написа:Аз с нищо.
И не виждам смисъл да се лепи.

capola написа:Аз я залепих преди малко с някакво секундно лепило. Вече 4-5 вътрешни гуми късам от разместване на бандажа - изкривява вентила и край.

Виждам, че темата е стара, но тъй като към днешна дата се намират различни видове бандажни ленти имам няколко въпроса:
1. Колелото на детето е 24'', старо е и в известен столичен вело магазин и сервиз купих и смених нови гуми, те ми предложиха и вътрешни, аз разбира се се съгласих, уж свършиха работа и скоро се спука гума. Демонтирах я и видях стара, може би оригиналната залепена бандажна лента, цялата надупчена (явно след някогашно натягане на спиците), вътрешната гума монтирана направо така на отворените дупки и съответно станала на малки балончета, едно от които спукано. Не знам дали е редно да се монтира гума при това положение, но щом са го направили, явно е. Случаят обаче ми показа, че трябва аз лично да сложа бандажна лента, още веднъж се уверих, че трябва да се интересуваш от всичко, да разбираш от всичко, защото е абсурд да разчиташ на някой уж специалист. Та от два дена чета за тези бандажни ленти и въпросът ми към Вас е какъв вид бандажна лента да взема?
самозалепваща се - http://www.decathlon.bg/bandazna-lenta-s-lepilo-velox-id_8303004.html
или от този тип - http://www.decathlon.bg/bandazni-lenti-700x35-id_8171729.html
Прави ми впечатление, че от вторият тип не намирам за 24'' онлайн или просто не съм търсил достатъчно?
2. Другото за което се замислих след случая, е как стои въпроса с чисто новите велосипеди, купихме си с жена ми http://www.cube.eu/en/bikes/fullsuspension/stereo/cube-stereo-120-hpa-29-blackngreyngreen-2015/ и http://www.specialized.com/bg/en/bikes/womens-mountain/jynx/jynx-650b
и сега се чудя дали е необходимо да ги разглобявам и проверявам за същото нещо? При самото сглобяване на новите велосипеди практика ли е да се натягат спици или си идват натегнати, защото ако са натягали спици, положението ще е като при колелото на детето.
Предварително благодаря за отговорите!
Аватар
bokouser

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 13, 2015 10:21 am

bokouser написа:Демонтирах я и видях стара, може би оригиналната залепена бандажна лента, цялата надупчена (явно след някогашно натягане на спиците), вътрешната гума монтирана направо така на отворените дупки и съответно станала на малки балончета, едно от които спукано. Не знам дали е редно да се монтира гума при това положение,

Не бих казал че е редно, щом бандажната лента е компрометирана по някакъв начин. Дали ще сложиш залепваща или обикновена - въпрос на виждане. Ако те притеснява, че втората ще се размести, сложи залепваща.
Ако не намираш нещо on-line, то повечето местни такива магазини съществуват и физически. Можеш да завъртиш един телефон или да пишеш по мейл, дали случайно имат това което ти трябва.

по т.2 - Силно се съмнявам, че CUBE-то и Спешъла имат проблема по т.1, но ако те гложди, за 10-15 мин. работа е да провериш.
Аватар
Ozzie

Мнениеот bokouser » Пон Юли 13, 2015 10:41 am

Ясно, най-вероятно ще купя самозалепваща се, за да избегна разместване.
А относно новите колела, просто се чудех дали при сглобяването обикновено се налага натягане на спиците или пристигат в готов вид, защото ако случайно са натягали някоя спица 100% са оставили компрометирана бандажната лента. Ще разглобя да проверя. Просто ме е яд, че си купуваш нещо и тепърва трябва да го разглобиш за видиш как са го сглобили. :banghead:
Аватар
bokouser

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 13, 2015 10:49 am

Ако някоя спица е пробила бандажната лента, то вероятно е била по- дълга от необходимото.
Силно се съмнявам при нови велосипеди да има такъв проблем, но ти си решаваш. Струва ми се, че се филмираш излишно.
:beer:
Аватар
Ozzie

Следваща

Назад към Веломеханик