Потъмнял спирачен диск

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Потъмнял спирачен диск

Мнениеот vankicha » Вто Май 08, 2012 11:13 am

Здравейте.Карам Крос GRX-8 от 1 година.Скоро забелязах че задният диск е станал тъмно лилав.Спира си нормално но защо не се изчиства и как е потъмнял :dontknow: .Ако е от прегряване и предния диск щеше да е тъмен.Спирачките са на SHIMANO механични някакви евтини предполагам.И другото ми питане е за вилката.Кога се заключва вилката? Досега съм изминал 830км.по всякакви пътища и често съм се чудел кога се използва това заключване.Поздрави
Аватар
vankicha

Рейтинг: 1200

Re: Потъмнял спирачен диск

Мнениеот rarekin » Вто Май 08, 2012 11:53 am

Най-вероятно е точно от прегряване. Предния ти диск може да не е в същото състояние, защото: 1) е с по-голям диаметър от задния, 2)използваш различни накладки отпред и отзад и 3) не използваш спирачката толкова интензивно (не я държиш продължително време натисната). По една случайност да минаваш по стръмни участъци, където продължително време стискаш задната спирачка?

Заключването се използва основно когато катериш, за да намалиш загубата на енергия при педалиране.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот vankicha » Вто Май 08, 2012 3:53 pm

rarekin благодаря ти че не светна за вилката :bowdown: а за спирачката винаги като спирам натискам първо задната и после предната.По стръмен наклон предната я ползвам по-леко защото преди време за малко не се хвърлих от байка точно заради натисната предна спирачка.На кроса ми и двата диска са еднакви но при еднакво усилие предната винаги хваща повече.Интересува ме като се поизтърка дали ще блесне пак или ще си остане такъв тъмен.
Аватар
vankicha

Рейтинг: 1200

Мнениеот Gen4eca » Вто Май 08, 2012 10:46 pm

Спира ли? Ако спира те боли к*ра как изглежда- естествено ако няма някъде кривина и опира диска, защото тогава износваш накладките накриво!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот ivan4o_sv » Сря Май 09, 2012 9:06 am

Ако искаш да възстановиш цвета на диска трябва да го свалиш и изтъркаш само с вода и водна шкурка заедно с накладките. След като направиш това и диска ти е чист и лъскав и го монтираш, спирачката няма да спира така както е спирала известно време (около 1 ден каране из града) и тогава ще е като преди. Не е гаранция обаче че диска няма да се боядиса отново. :beer:
viewtopic.php?f=19&t=113661 СПЕШНО
RAM-a вадя от гараж,
после ......
Аватар
ivan4o_sv

Рейтинг: 1203

Назад към Веломеханик