Пак спукана гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пак спукана гума

Мнениеот михаил » Сря Юли 25, 2012 8:04 pm

Трети път пукам предна гума на едно и също място. Първата мисъл, е че спицата е пробила гумата, защото е от страната на шината на каплата. Това е невъзможно в моя случай. Огледах и опипах всичко около мястото, но не открих нищо. Дайте някаква идея преди да съм набедил външната гума и да я сменя.
михаил

Рейтинг: 1220

Re: Пак спукана гума

Мнениеот mukter » Сря Юли 25, 2012 8:25 pm

Еми може та се е получила при слепване. Аз винаги като си монтирам вътрешната гума и слагам малко талк преди да я сложа. Ако решиш да се занимаваш - можеш да намериш талк по аптеките за некви дребни стотинки.При слепването обаче се къса.. :dontknow: Дано да съм ти помогнал..
:eyebrow:
Аватар
mukter

Рейтинг: 1139

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 25, 2012 8:47 pm

аз да се възползвам от темата..

При мен случая е следният : от както сложих сликове, задната ми 4 или 5 пъти спада до под 1 бар сигурно.. карам си я здраво в града и току почне да играе кючеци и си викам .. айде пак... помпам я здраво - държи мамка и .. на следващия ден пак карам цял ден, всичко е ОК и в края на деня пак спада... смених вътрешната и пак 2-3 пъти ми я прави тая мизерия... предишната вътрешна 10 минути съм я гледал в леген, напомпана като хамбургски салам и НИЩО, реших че е вентила, ама НЕ! Явно са некачествени и от по - голямо налягане вентилите се дънят.. кажете хубава марка вътрешни гуми моля :)

П.С. Задната външна съм я преглеждал добре от вътрешната част и е съвсем чиста..
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот mukter » Сря Юли 25, 2012 9:06 pm

vasilevl написа:аз да се възползвам от темата..

При мен случая е следният : от както сложих сликове, задната ми 4 или 5 пъти спада до под 1 бар сигурно.. карам си я здраво в града и току почне да играе кючеци и си викам .. айде пак... помпам я здраво - държи мамка и .. на следващия ден пак карам цял ден, всичко е ОК и в края на деня пак спада... смених вътрешната и пак 2-3 пъти ми я прави тая мизерия... предишната вътрешна 10 минути съм я гледал в леген, напомпана като хамбургски салам и НИЩО, реших че е вентила, ама НЕ! Явно са некачествени и от по - голямо налягане вентилите се дънят.. кажете хубава марка вътрешни гуми моля :)

П.С. Задната външна съм я преглеждал добре от вътрешната част и е съвсем чиста..

Не знам дали при теб е така, но при моите гуми като ги оставя дълго на силно слънце и жега спадат.. Решението ми на проблема е да ги помпя на 2-3 дни.
Аватар
mukter

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 25, 2012 9:15 pm

не, само задната гума и само когато е максимално натоварена, нямам друго логично обяснение освен да затегна малко тези вентили / автомобилни са /, но трябва да си открадна от някъде такава капачка, че не знам къде се продават :lol:
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот marsa » Сря Юли 25, 2012 11:46 pm

Провери вътрешната гума да няма цепнатинка точно до самия вентил - понякога ръба на дупката за вентила в шината е заострен и срязва гумата, но изпуска бавно и само на налягане за каране, защото там гумата е по- дебела. Случвало ми се е и ако дупчицата е малка наистина легена не помага. Ако се окаже така, за да не си съсипеш друга гума, трябва внимателно да полираш ръба.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот dudelgrincen » Чет Юли 26, 2012 12:55 pm

Не веднъж ми се е случвало да имам гума, която спада в продължение на ден или повече. ..И вентила почти никога не е бил проблема (сърцевината му, ако е автомобилен се настройва с инструмент... но от само себе си да се е завъртяла и да пуска не е много вероятно).
В крайна сметка тези малки дупчици в гумата не се откриват особено лесно и дори под вода пускат много малко. При последния подобен случай ( в който поправката се увенча с успех) съвсем бавно въртях гумата в легена цели 10 минути, докато не видях как през 2-3 секунди се процежда по едно микроскопично балонче от дупчицата....Въпросната гума съм я залепил и още я карам.
При полеви условия дупчици най-лесно се намират с отворена уста, но пък ако дупчицата е много малка и пуска бавно, нито има смисъл, нито шанс за намиране с този метод.

За малките дупчици бозата (с нейния вискозитет) сигурно върши отлична работа.

За пукането моя съвет е да помпате гумите повечко - да станат камък. Ако външната гума е по-дебела това ще се случи при по-ниско налягане, ако е тънка - ще трябва да помпате още. Въздуха наистина пази много. Карал съм с гуми
2 цола по 300 грама всяка, които бяха отвратително тънки и откакто се сетих да ги помпам докато станат много твърди, не съм ги пукал много време, независимо какъв е бил терена.

Също така като поставяте вътрешната е добра идея предварително да я напомпате леко, за да не се усуче.... въпреки че рядко се случва може да е проблем.

vasilevl написа:да затегна малко тези вентили / автомобилни са /, но трябва да си открадна от някъде такава капачка, че не знам къде се продават :lol:

Инструмента за настойка ли имаш в предвид под "капачка" или просто капачка за вентила. Ако се отнася до инструмента, може би се продава и самостоятелно някъде, но иначе знам, че върви с бозата такъв. Иначе капачка не виждам защо ще крадеш - има ги и във велосипедните магазини и в тези за авточасти и може дори да ти подарят 2-3.

mukter написа:Не знам дали при теб е така, но при моите гуми като ги оставя дълго на силно слънце и жега спадат.. Решението ми на проблема е да ги помпя на 2-3 дни.
Явно, че изпускат, смени ги :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот veskoz » Чет Юли 26, 2012 3:27 pm

Бандажи, бандажииии... :praying:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот darlik_95 » Чет Юли 26, 2012 5:44 pm

veskoz написа:Бандажи, бандажииии... :praying:

4 вътрешни със срязан вентил от въртящ се бандаж. Малко лепило и вече нямам проблеми. :smokin:
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот dudelgrincen » Чет Юли 26, 2012 6:32 pm

Да прав си за бандажа, veskoz.
Но кой ли пък ще пести от бандаж, не е скъп, а без него не бива...сигурно си имат

darlik_95 написа:4 вътрешни със срязан вентил от въртящ се бандаж. Малко лепило и вече нямам проблеми. :smokin:

Срязан вентил? От онези с по сантиметър гума в основата ли...тя ли е била срязана или гумата под вентила? Повечето вътрешни не са с такова закрепване на вентила, но...

И защо се върти бандажа. От едната страна би трябвало да е лепкав, а и вентила също би трябвало да го дръжи на място.
Лепилото Ок (стига да е съобразено с лентата и да не я разтваря), но можеш и да позагладиш ръба на отвора в шината (както посъветва и колегата marsa преди мен).
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот darlik_95 » Чет Юли 26, 2012 7:03 pm

dudelgrincen написа:Да прав си за бандажа, veskoz.
Но кой ли пък ще пести от бандаж, не е скъп, а без него не бива...сигурно си имат

darlik_95 написа:4 вътрешни със срязан вентил от въртящ се бандаж. Малко лепило и вече нямам проблеми. :smokin:

Срязан вентил? От онези с по сантиметър гума в основата ли...тя ли е била срязана или гумата под вентила? Повечето вътрешни не са с такова закрепване на вентила, но...

И защо се върти бандажа. От едната страна би трябвало да е лепкав, а и вентила също би трябвало да го дръжи на място.
Лепилото Ок (стига да е съобразено с лентата и да не я разтваря), но можеш и да позагладиш ръба на отвора в шината (както посъветва и колегата marsa преди мен).

Гумите бяха Maxxis DH от 19 лв. Бандажа Michelin, който е доста твърд и при рязко натискане на спирачката се завърташе и прерязваше вентила. Това установих чрез един опит, който е доста дълъг за обяснение, така че проблемът не бе от шините ми. ;)
П.С. Отворът на бандажа за вентила е по-широк ( тип елипсовиден ) и затова вентилът не го държи на място.
Аватар
darlik_95

Мнениеот marsa » Чет Юли 26, 2012 8:21 pm

Това гумата ти да се движи спрямо шината при каране е недопустимо и означава, че или нещо генерално не е наред, или караш на МНОГО по- ниско налягане от необходимото! А отворът сигурно се е разтеглил от дърпане при монтажа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот darlik_95 » Чет Юли 26, 2012 9:45 pm

marsa написа:Това гумата ти да се движи спрямо шината при каране е недопустимо и означава, че или нещо генерално не е наред, или караш на МНОГО по- ниско налягане от необходимото! А отворът сигурно се е разтеглил от дърпане при монтажа.

Не знам. След залепянето вече 2 месеца нямам проблеми, следователно няма да я пипам.
Аватар
darlik_95

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 11:04 pm

vasilevl написа:не, само задната гума и само когато е максимално натоварена, нямам друго логично обяснение освен да затегна малко тези вентили / автомобилни са /, но трябва да си открадна от някъде такава капачка, че не знам къде се продават :lol:

Отиваш при първия вулканизатор и той ти подарява. В най- лошия случай ти взима 50 ст. При този скъпия случай си отвиваш винтилите, плюнчиш игличките обилно, навиваш ги и си ги помпаш с компресора на валканизатора.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 11:11 pm

vasilevl написа:аз да се възползвам от темата..

Като си сложил сликове пиши каква е разликата в ширината на старите и новите гуми. Ако от 2,3 слезнеш на 1,6 и наблъскаш в тях старите вътрешни гуми.... Сликове е обяснение за грайфер, а не за гума като цяло. Ако вътрешните са много дебели или разтегнати може да ти образуват "буца". Ако пък са тънки може да се "изтънят" при напомпване и да се пукат от напрежение.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 27, 2012 5:05 pm

за кражбата се шегувах разбира се... имах в предвид за старите капачки с улей отгоре, който вършат точно тази работа.. вентила го плюнчих но нямаше балончета, известни са ми тези методи принципно :) гумата е 2.1, каквито бяха и предишните, грайферните.. Забравих да спомена, че проблемната гума /вътрешната/ е с някаква лигава течност отвътре, която би трябвало да играе ролята на "боза".. както и да е, вече все по малко издиша, явно течността върши някаква работа, аз толкова пъти я помпах на компресор до пръсване едва ли не... благодарско за мненията !
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот mukter » Пет Юли 27, 2012 5:10 pm

vasilevl написа:за кражбата се шегувах разбира се... имах в предвид за старите капачки с улей отгоре, който вършат точно тази работа.. вентила го плюнчих но нямаше балончета, известни са ми тези методи принципно :) гумата е 2.1, каквито бяха и предишните, грайферните.. Забравих да спомена, че проблемната гума /вътрешната/ е с някаква лигава течност отвътре, която би трябвало да играе ролята на "боза".. както и да е, вече все по малко издиша, явно течността върши някаква работа, аз толкова пъти я помпах на компресор до пръсване едва ли не... благодарско за мненията !

Какво си наливал в гумата бре момко?!
Аватар
mukter

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 27, 2012 5:13 pm

Питай производителите - 6лв я взех от практикер :smokin:
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот mukter » Пет Юли 27, 2012 5:15 pm

Е за такова нещо не съм чувал.. Бе най-добре земи я смени таз гума.. :evil:
Аватар
mukter

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 27, 2012 5:23 pm

не я пипам, тъкмо взе да държи все повече...
За гумата и аз не бях виждал и я купих екпериментално, явно че може и да върши работа, немско производство е уж... /така пишеше на кутийката/ имаше и снимка с въпросната ликуид мазня с която са я напълнили..
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот APD » Пет Юли 27, 2012 10:29 pm

dudelgrincen написа:Срязан вентил? От онези с по сантиметър гума в основата ли

Да ти прави впечатление, че почнаха масово да продават вътрешни гуми с вентили с резба 1/4 от дължината? Не можеш да ги затегнеш както трябва - трябва да слагаш две пръстенчета или търсиш гайка, обаче така пък някои накрайници на помпи не могат да се хванат както трябва при помпане.

В същото време моделите с дълъг и резба до долу нямат проблем да се затегнат с пръстенчето и да не мърдат дори при рязко спиране.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот krach » Съб Юли 28, 2012 8:57 am

APD написа:

Да ти прави впечатление, че почнаха масово да продават вътрешни гуми с вентили с резба 1/4 от дължината? Не можеш да ги затегнеш както трябва - трябва да слагаш две пръстенчета или търсиш гайка, обаче така пък някои накрайници на помпи не могат да се хванат както трябва при помпане.

В същото време моделите с дълъг и резба до долу нямат проблем да се затегнат с пръстенчето и да не мърдат дори при рязко спиране.

Не съм забелязал да продават с вентили които в основата са гума. Дори най - евтините за по 5-6 лева. Въпросните с гума в основата съм обърнал внимание, че идват с колелото. Без значение дали е за 150 или 700 (имах наблюдение над двата вида).
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот mukter » Съб Юли 28, 2012 11:04 am

krach написа:
APD написа:

Не съм забелязал да продават с вентили които в основата са гума. Дори най - евтините за по 5-6 лева. Въпросните с гума в основата съм обърнал внимание, че идват с колелото. Без значение дали е за 150 или 700 (имах наблюдение над двата вида).

Те в началото си са просто с гума, върху вентила.. :)
Аватар
mukter

Мнениеот Шлек_народен » Съб Юли 28, 2012 12:21 pm

vasilevl написа:Забравих да спомена, че проблемната гума /вътрешната/ е с някаква лигава течност отвътре, която би трябвало да играе ролята на "боза".. както и да е, вече все по малко издиша, явно течността върши някаква работа, аз толкова пъти я помпах на компресор до пръсване едва ли не...

Някой да ти е споменавал, че като се помпи такава гума е добре да се завърти така, та вентила да е във най-горно положение, а не долу, до земята?
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот vasilevl » Съб Юли 28, 2012 8:17 pm

Шлек_народен написа:
vasilevl написа:Забравих да спомена, че проблемната гума /вътрешната/ е с някаква лигава течност отвътре, която би трябвало да играе ролята на "боза".. както и да е, вече все по малко издиша, явно течността върши някаква работа, аз толкова пъти я помпах на компресор до пръсване едва ли не...

Някой да ти е споменавал, че като се помпи такава гума е добре да се завърти така, та вентила да е във най-горно положение, а не долу, до земята?

Винаги така я надувам, иначе няма как с ръчна, мобилна помпа, без маркуч, че и на компресор също, по - удобно е :)
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот did » Съб Юли 28, 2012 8:44 pm

Тая вътрешна тежи колкото лека външна, а като се спука не спира нищо, просто издиша по-бавно. Хвърляй я и си купи нормална лека вътрешна гума без бози и простотии!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ABSOLUT » Пон Авг 19, 2013 3:10 pm

Ще използвам темата на колегата, за да попитам за моя проблем.
Не ми се случва често да пукам гума, но за последната седмица ми се случи два пъти на една и съща задна гума.
Първия път бързах, само я залепих и газ с колелото, но втория път я поразгледах по-обстойно.
И двете пукания са се получили НЕ от към протектора на гумата, ами от към каплата.
Забелязах, че на гумата са се отпечатали две линии на мястото където тя се натиска във външната гума, там където тя влиза в каплата.
Надявам се да се разбира, става въпрос за тези две вертикални линии, които тръгват от винтила, продължаеат по цялата периферия на гумата и между тях има около 1 см, прилагам и снимка:

Изображение

На снимката се вижда новата дупка (на около 10 см под винтила), нея ще я залепа, но на около 1-2 см под вентила, на мястото където се получава този натиск, се вижда как вече има наченки на пробив и до 1-2 дни и там ще се спука.
Вътрешната гума е Kenda 26x1.9/2.125, външната е Maxxis Crossmark 26x2.1, т.е. размерите им съвпадат.
На какво може да се дължи това?
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 25, 2013 12:00 pm

А бандаж между гумата и шината има ли?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот grendel » Нед Авг 25, 2013 11:18 pm

ABSOLUT написа:Ще използвам темата на колегата, за да попитам за моя проблем.
Не ми се случва често да пукам гума, но за последната седмица ми се случи два пъти на една и съща задна гума.
Първия път бързах, само я залепих и газ с колелото, но втория път я поразгледах по-обстойно.
И двете пукания са се получили НЕ от към протектора на гумата, ами от към каплата.
Забелязах, че на гумата са се отпечатали две линии на мястото където тя се натиска във външната гума, там където тя влиза в каплата.
Надявам се да се разбира, става въпрос за тези две вертикални линии, които тръгват от винтила, продължаеат по цялата периферия на гумата и между тях има около 1 см, прилагам и снимка:

На снимката се вижда новата дупка (на около 10 см под винтила), нея ще я залепа, но на около 1-2 см под вентила, на мястото където се получава този натиск, се вижда как вече има наченки на пробив и до 1-2 дни и там ще се спука.
Вътрешната гума е Kenda 26x1.9/2.125, външната е Maxxis Crossmark 26x2.1, т.е. размерите им съвпадат.
На какво може да се дължи това?

Имах абсолютно същия проблем със същата комбинация вътрешни/външни гуми на Cross Grip.
След n-тото пукане на гума от стоене на стоянка без каране, го закарах в сервиза (почнах да се съмнявам в себе си, че една гума не мога да сменя). Там си купих нов бандаж и ми го сложиха, като преди това (по техни думи) "два слоя хартиено тиксо".
Оттогава (вече 500-600 км.) не съм пукал гума.
Така че, може би това ти е решението.
...And into the mountain I go, to lose my mind and find my soul...
Аватар
grendel

Рейтинг: 1247

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Авг 26, 2013 7:13 am

Истината е,/според мен/ от това което виждам-вътрешната гума е Кенда -"народен модел". Тези Кенди
и другите китайчета имат това неприятно свойство -при по голямо натоварване да се пукат от вътрешната страна. Харесай си някоя по -нормална / и по-скъпа / гума . :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Следваща

Назад към Веломеханик