Как да разберем дали ни е крива каплата ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да разберем дали ни е крива каплата ?

Мнениеот Tunderbolt » Нед Авг 12, 2012 11:16 pm

Здравейте,
От скоро карам колело и ми се струва вече, че съм му укривил малко каплите. Не се забелязва ей така, но...
Как мога да разбера дали е така.
И ако си взема нови шини как мога да си ги сменя или трябва да ги давам на сервиз ?
Tunderbolt

Рейтинг: 1158

Re: Как да разберем дали ни е крива каплата ?

Мнениеот Skoinks » Нед Авг 12, 2012 11:31 pm

Tunderbolt написа:Здравейте,
От скоро карам колело и ми се струва вече, че съм му укривил малко каплите. Не се забелязва ей така, но...
Как мога да разбера дали е така.
И ако си взема нови шини как мога да си ги сменя или трябва да ги давам на сервиз ?

Обикновено просто вдигаш гумата във въздуха, завърташ и ако виждаш видимо отклонение е за изправяне. Това не означава закупуване на нова шина и пренаплитане - ако наистина е толкова крива, отиваш в най-близкия сервиз и я даваш. Не вярвам да ти вземат някаки сериозни пари.
Ако не можеш да прецениш с просто око дали бие на някъде, значи е достатъчно права, за да я караш.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот Tunderbolt » Нед Авг 12, 2012 11:34 pm

:beer:
Skoinks написа:Обикновено просто вдигаш гумата във въздуха, завърташ и ако виждаш видимо отклонение е за изправяне. Това не означава закупуване на нова шина и пренаплитане - ако наистина е толкова крива, отиваш в най-близкия сервиз и я даваш. Не вярвам да ти вземат някаки сериозни пари.
Ако не можеш да прецениш с просто око дали бие на някъде, значи е достатъчно права, за да я караш.

Wohhh..... :hbang2: Мерси ;) Всъщност виждам но го виждам на външната гума по време на каране. От каплата ли е ?
Tunderbolt

Рейтинг: 1158

Мнениеот Falcor » Пон Авг 13, 2012 8:35 am

Може и да е от гумата, ако не е легнала добре в каплата. Историята познава и много случаи на заводско криви гуми. Съвет за който и сам може да се сетиш :idea: Махни външната гума и завърти каплата, ако си с ви-брейк приближи едната накладка в близост до борда и тогава завърти- така може да хванеш минимални отклонения.
П.С. Ама и вие пускате едни теми- утре: " как да разбера колко спици има моята капла? "
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот tisho » Пет Авг 17, 2012 10:40 pm

Как да разбереш дали ти е крива каплата?
Ми как:
1. Избираш коя капла искаш да провериш.
2. Намираш си сравнително права клечка с дължина 20-тина см.
3. Вече си избрал коя капла ще проверяваш, затова вдигни предницата или задницата във въздуха.
4. Завърти колелото да се върти свободно.
5. Допри клечката, така че тя да сключва прав ъгъл спрямо най-външния край на шината.
6. Внимателно я приближи на 5 мм. от най-външния край на шината и я дръж стабилно опряна о вилката (когато проверяваш предната капла),
или, т. нар. "задна вилка".
7. Приближи клечката още 3-4 мм., така че най-външният край на шината да е вече на около 1-2 мм от шината.
8. Следи какво става. Ако бие повече от милиметър, иди в най-близкия сервиз или се обади на 166.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Назад към Веломеханик