Проблем с прескачане при въртене на педалите

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с прескачане при въртене на педалите

Мнениеот Kill-op » Чет Авг 16, 2012 10:57 pm

Здравейте,
Първо искам да вметна, че хал-хабер не рзбирам от сегашните колела, та моля не ме съдете за незнанието ми. Едно време разглабях и сглабях БМХ и Балкан със затворени очи, но тия скорости сега изобщо не ги разбирам.
Проблема ми е следният, когато въртя педалите изведнъж педала все едно пропада с около 1-2/10 (една десета) от оборота (прави празен ход без да задвижва задното колело), което е доста кофти при изкачване на стръмни нанагорнища и е предпоставка за инциденти. Понякога при смяна на скоростите се чува едно прищракване при завъртане, което също ми се струва необичайно, но не знам дали има връзка с превъртането. Превъртането не се появява постоянно, а само понякога и не само при нанагорнища, а и при каране на равен терен и нанадолнище. Някой да се сеща къде може да е дефекта?
Kill-op

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с прескачане при въртене на педалите

Мнениеот did » Чет Авг 16, 2012 11:06 pm

Смяна на венци и верига си трябва. Пък може и да е просто лоша настойка на скоросите :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот VGC » Чет Авг 16, 2012 11:09 pm

Не настроени скорости. Щом не ги разбираш, по-добре отиди в някой сервиз да ти ги оправят, но гледай как стават работите, защото ако е по-нисък клас скоростна система може да ти се наложи често донастройване, а е досадно само по майстори да се влачиш. За настройката не вярвам да вземат повече от 10-ина лева. Успех :peace:

Едит: може и да е от венците и веригата, както спомена колегата. Каквото и да е отиди на сервиз за да получиш адекватен отговор.
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот WhiteBoy » Чет Авг 16, 2012 11:12 pm

Вероятно зъбния блок (венците на задната капла) е за сменя. Ако не цъка, като спреш да въртиш, значи е сигурно от него.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот Kill-op » Чет Авг 16, 2012 11:20 pm

При каране по инерция си цъка. А за скоростите дали някъде има статия как се настройват? Питам просто от любопитство да видя какво се прави. А инче как мога да разбера дали венците са за смяна? Колелото е доста старо CROSS от 2001г. и от поне 8 години не беше пипано... но и преди да го вкарат в бокса за дълго време пак правеше номера с превъртането. Но тогава се караше предимно градско и не дразнеше толкова много. Сега като излизаме в парка търсим по екстремни терени и нанагорнищата малко ме плашат заради този проблем. :/
Kill-op

Мнениеот VGC » Чет Авг 16, 2012 11:46 pm

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009 Тук можеш да видиш как става реглажа. :beer:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот Skoinks » Пет Авг 17, 2012 12:22 am

Kill-op написа:При каране по инерция си цъка. А за скоростите дали някъде има статия как се настройват? Питам просто от любопитство да видя какво се прави. А инче как мога да разбера дали венците са за смяна? Колелото е доста старо CROSS от 2001г. и от поне 8 години не беше пипано... но и преди да го вкарат в бокса за дълго време пак правеше номера с превъртането. Но тогава се караше предимно градско и не дразнеше толкова много. Сега като излизаме в парка търсим по екстремни терени и нанагорнищата малко ме плашат заради този проблем. :/

Значи най-вероятно зъбчатките са се изяли. Замяната е решението.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот WhiteBoy » Пет Авг 17, 2012 12:49 am

Skoinks написа:

Също така може и веригата да е дълга и да прескача. Или обтегача да не държи веригата добре опъната.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот Skoinks » Пет Авг 17, 2012 2:07 am

WhiteBoy написа:
Skoinks написа:

Също така може и веригата да е дълга и да прескача. Или обтегача да не държи веригата добре опъната.

Eдва ли след толкова време каране ще се прояви проблем от по-дълга верига. :D
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот Vaklin » Пет Авг 17, 2012 6:00 am

Я пробвай да прочетеш и тук ... http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=111633
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот Insight » Пет Авг 17, 2012 7:01 am

Аз пък залагам на проблем със свободния ход на главината защото:
1. "Изпускането" е 1/10 от оборота. Когато проблема е от верига/зъбен блок обикновено е доста повече, често педала пропада направо до долу.
2. Проявява се, не само при въртене по нанагорнище, а и на равно и надолу, което предполага, че се проблема го има и при по-малко усилие върху педалите. Това според моя скромен опит пак говори за проблем със свободния ход.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Kill-op » Пон Сеп 10, 2012 1:57 pm

Оказа се че проблема е в настройките на скоростите и драйльора. Скоростите не са били настроени, а пружината на дерайльора е отслабнала и не качва задния голям венец от там идваше проблем с настройването на скоростите, но след смяната му всичко е ОК. Благодаря на всички за съветите и менията! Безаварийно каране ви пожелавам!
Kill-op

Назад към Веломеханик