Помогнете относно шарнирното окачване на евтините велосипеди

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помогнете относно шарнирното окачване на евтините велосипеди

Мнениеот MadBoy79 » Вто Сеп 04, 2012 8:32 pm

Здравейте .
Ето моята история . След година и 1/2 при въртенето на педалите се чува едно скръц - скръц , което се усилва ако се кара на по-тежка предавка . При въртенето на педалите и поглед към задната гума - тя играе леки осморки .
Оказа се че има луфт ако хвана двете части на велосипедите от рода на 200 лв .
Отидох на стругар и от някаква пластмаса ми направи 2 нови втулки - и сега пак ми се налага .
Споделете от какъв по-устойчив материал да ми направят такива втулки .
MadBoy79

Рейтинг: 1160

Re: Помогнете относно шарнирното окачване на евтините велосипеди

Мнениеот APD » Вто Сеп 04, 2012 9:18 pm

Полиамидни шайби, а луфта се "оправя" със затягане на болта (ако не се лъжа с 5ца и 8ца шестограни) на всеки 200-на километра каране.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот MadBoy79 » Сря Сеп 05, 2012 12:30 am

Значи полиамид - защото ако стегна шарнирният болт - тогава спира да се движи свободно .
Проблема дойде от там че велосипеда си е 26" но предвиден за по-леки велосипедисти.
Аз тогава като го взимах тежах около 78 кила . А пружината която беше 650lbs/in при едно обикновено каране - при въртене на педалите подскачам и свивам пружината на максимум и се удря на метал . Купих си 750 lbs/in и историята беше същата. Тогава си купих по-сериозният шок 1200 lbs/in и всичко си дойде на мястото - ама един прекрасен ден :) => дойде проблема с износването и ходенето на стругар . А и при първият път чаках повече - дойде по-голям луфт на шарнира - оттам задната част на рамката играеше много - и се скъса заварката около ушите за задният шок , който се хваща с болт към предната част на рамката - ремонтирах си сам със заварка като пъхнахме 1 парче тръба от скеле клъцната наполовина .
Аз сега съм 89.5кг и свивам до край шок с данни 1200lbs/in => 544.31 кг. сила за да се свие на 2,54см. Само за да се повеселите - в началото пружината му беше много по-дълга , а сега се е свила горката 2 пъти :)
MadBoy79

Рейтинг: 1160

Мнениеот APD » Сря Сеп 05, 2012 9:27 pm

Надписите на повечето такива пружини не отговарят на реалността.
А преди да стегнеш болта, гресирай малко леглата.
APD

Рейтинг: 977

Назад към Веломеханик