Лагери за Giant Reign

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Лагери за Giant Reign

Мнениеот Stafref » Пон Окт 29, 2012 7:18 pm

Здравейте,

смятам тази зима да сменя лагерите на рамката (giant reign "07).Някой имал ли си е работа с търсене и смяна на такива лагери. Гледам онлайн има варианти за цени 60-100лв...
http://www.enduroforkseals.com/id239.html

Освен това и самата смяна е доста хамалогия:
http://forums.mtbr.com/giant/trance-bearing-replacement-how-242343.html

Къде в София/Пловдив мога да търся подобни лагери и кой може качествено да ми смени лагерите?
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Re: Лагери за Giant Reign

Мнениеот outfaced » Пон Окт 29, 2012 7:25 pm

Не се занимавай с глупости ... вземи си лагери по левче парчето и си свиркай. Ендуро може да са хубави, но не ЧАК толкова хубави.
Всъщност след като китайските лагери след сумарно около 30 дена АМ-каране при мен все още са напълно ок, не виждам никаква причина да не им се доверявам и за в бъдеще.
Дори и да се налага смяна всяка година, пак всичките лагери са ми 8,5 лв. :D
Може би има смисъл само преди да ги сложиш, да ги отвориш и малко гресчица да им добавиш, че вътре е доста минимално количеството.

http://www.trierra.com/bg/contacts.html
Магазина е до Била в Кючука.

Виж за самата смяна си е най добре да си имаш инструмент, че иначе е титанична борба :banghead: ... с инструмент е работа за минути.
Мен ми врътнаха на струг комплект дорници за моите размери. Може и да експериментираш с някое гидоре + шпилка и гайки.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stafref » Пон Окт 29, 2012 7:44 pm

Мерси за бързото инфо... А ти на същата рамка ли си сменял ? Аз в нета стигнах до следните номерации:

2 - 6900-2RS
2 - 63800-2RS
4 - 6902-2RS

Дано ми вършат работа. Иначе стругар имам познат, но tool-a не ми е ясен какъв е :)
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
Аватар
Stafref

Мнениеот zafirovp » Пон Окт 29, 2012 8:13 pm

+1 за обикновенни лагери. Аз съм с такива на главината. Оригиналните бяха към 30 лв, а сегашните са ми 5. Засега една година карам без проблеми. Лагерите ги отворих с кърфица. Само трябваше да се добави хубава грес.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот outfaced » Пон Окт 29, 2012 8:41 pm

Stafref написа:Мерси за бързото инфо... А ти на същата рамка ли си сменял ? Аз в нета стигнах до следните номерации:

2 - 6900-2RS
2 - 63800-2RS
4 - 6902-2RS

Дано ми вършат работа. Иначе стругар имам познат, но tool-a не ми е ясен какъв е :)

Аз на друга рамка, ама част от лагерите са ни същите :)
Тулчето е набор от "избутващи" и "набутващи" цилиндърчета с подходящ диаметър, така че с шпилка и гайки да можеш да пресоваш или избиеш лагера.
Това са моите.
Изображение
Трябва според лагерите и рмаката да си ги измислиш. При мен имаше и други кусури.
Без тях може бая закучено да се получи. Аз ги направих, след като 3 часа се пънах само на единия лагер :D. После за 10 минути оправих всичките.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Vaklin » Пон Окт 29, 2012 8:50 pm

zafirovp написа: Лагерите ги отворих с кърфица. Само трябваше да се добави хубава грес.

1. кАрфица се казва.
2. Оптималното запълване на капсуловани лагери с грес е чрез варене в греста. Взимаш консервена кутия. Пълниш с грес донякъде. Толкова, че да потънат лагерите. Слагаш на котлона и чакаш греста да стане течност. Лагерите са вътре. Така да постои докато изстине. Вадиш лагерите, бършеш, ползваш. Греста първоначално е малко в тях, защото лагерите е предвидено да се загреят при работа и тя да се разшири. При рамките естествено няма загряване. Там обаче има фретинг корозия поради това, че сачмите се трият само в определен участък. Има лагери, при които сепараторът се върти в определена посока при вертикален натиск.И така нататък .. Наука е и ще стане много за писане ако тръгнем да се задълбочаваме.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот outfaced » Пон Окт 29, 2012 9:17 pm

Vaklin написа:
zafirovp написа: Лагерите ги отворих с кърфица. Само трябваше да се добави хубава грес.

1. кАрфица се казва.
2. Оптималното запълване на капсуловани лагери с грес е чрез варене в греста. Взимаш консервена кутия. Пълниш с грес донякъде. Толкова, че да потънат лагерите. Слагаш на котлона и чакаш греста да стане течност. Лагерите са вътре. Така да постои докато изстине. Вадиш лагерите, бършеш, ползваш. Греста първоначално е малко в тях, защото лагерите е предвидено да се загреят при работа и тя да се разшири. При рамките естествено няма загряване. Там обаче има фретинг корозия поради това, че сачмите се трият само в определен участък. Има лагери, при които сепараторът се върти в определена посока при вертикален натиск.И така нататък .. Наука е и ще стане много за писане ако тръгнем да се задълбочаваме.

В тоя ред на мисли, за рамки препоръчват лагери без сепаратор. Само де такива аз не можах да намеря.
Оригиналните на моята бяха такива. Уж били по подходящи за ударни натоварвания. Макар че моите така хубаво се бяха издълбали ... :dontknow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот X_NRG » Вто Окт 30, 2012 9:46 am

Vaklin, имаш + :) Много добре казано. Аз по същия метод с варенето в грес съм възстановявал едни сравнително скъпички лагери, които именно заради това, че не правят пълни обороти в рамката се бяха спекли и след като ги върнах в рамката не работеха като хората. След въпросната "операция" се раздвижиха доста добре и досега нямам проблеми с тях.
До автора: на същото колело съм сменил оригиналните Enduro лагери с български като цената на българските е десетина пъти по-ниска от тази на Enduro. Вече втора година ги блъскам без да има проблеми.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Окт 30, 2012 10:10 am

Още един глас за "китайчетата" :)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Stafref » Пон Мар 04, 2013 7:55 pm

Така и не ги смених като писах,сезона беше към края и избутах. Сега обаче твърдо ще ги сменям. Я кажете къде да търся свястни лагери из южна София. Мисля рамката да я оставя в Jester/Макском да сменят лагери и за профилактика на шока.
Аватар
Stafref

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Мар 05, 2013 1:29 pm

За профилактика на шока и лагерите Пацо, Джестър или Любо от Drag.
:offtopic: Кой работи в Макском, че и шокове взеха да отварят ?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Stafref » Сря Мар 06, 2013 4:59 pm

Голям филм с тея лагери. Значи намерих 6900, 6902. Обаче тоя лагер 63800 никъде го нямат и явно е доста нестандартен,размерите се водят 10-19-7. Гледам че го има в нета,мога да го поръчам,но предпочитам да не чакам сума ти време доставки. Някакви предположения?
Аватар
Stafref

Мнениеот marsa » Сря Мар 06, 2013 6:31 pm

Stafref написа:Някакви предположения?
Ако смяташ, че е възможно поне временно да си монтираш 10-19-5 (61800):
http://www.lagerite.com/ceni/8-1115/-61800%202RS.html
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Stafref » Сря Мар 06, 2013 7:44 pm

Хм,това не е изключено.Ама ще трябва някаква втулка да ползвам,че 2мм. са си немалка разлика. Не знам дали ще е здравословна тази гимнастика...
Аватар
Stafref

Мнениеот Stafref » Вто Мар 19, 2013 11:12 pm

Тия дни ще поръчвам от Англия лагери 63800(10-19-7). В България ми предложиха да ми доставят за 20лв. бройката и ги бойкотирах. Някой ако има нужда от такива или други трудно откриваеми,може да се кооперираме за доставката,която ще излезе към 10лв.
Аватар
Stafref

Мнениеот hipokratov » Пон Апр 01, 2013 11:40 am

Понеже се бях вкарал в този филм с подмяната треди седмица, та да споделя и аз. Тези лагерчета се амортизират главно заради влагата, която прониква и се задържа от капсоловката (тва особено се получава при душ с водоструйка, паросруйка и секва струйка). За разлика от белите хора ние тук не сме баш такива плащачи и се налага профилактика от време на време, вместо всяка год. да идеш да ти набият нови лагерчета. За профилактиката е ясно, махаш капсоловката, почистваш квото има, грес, гняс и тнт, гресираш наново с "най-добрата" за целта грес и бичиш до следващия път. Това е в пъти по-добрия вариант от "земи си китайче за левче, ще те надживее". Много ми е интересно тези мнения, за това как всичко е пушка с новите китайски лагерчта вече 2 год. и повече на каква база се твърдят. Или слагаш китайче и отваряш секи месец да видиш врътка ли се или хапва ориз.
От байк центъра се кълнат че от тука http://drugo.obekti.sofia.point.bg/%D0%B0%D0%B9+%D0%B5%D1%81+%D0%B1%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8/49278 купуват поне 5 пъти по-хубави лагерчета за спешитата, но аз си оставам резервиран към лагерче от 3.5лв. дето е аналог на ендуро, което пък е на скромната сума от 20 кинта, вие си знаете. Интересно ми е след като искат всички да печелят, така и производителите на байкове що не си залагат китайчетата вместо тези на ендуро по рамките.
Аватар
hipokratov

Рейтинг: 1180

Назад към Веломеханик