Въпрос за свободно движение ( freehub ) на главина и касета

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за свободно движение ( freehub ) на главина и касета

Мнениеот MacLeod » Пон Мар 18, 2013 5:41 pm

Здравейте,
днес си сменях касетата на колелото и забелязах, че свободното движение ( freehub-а ) на главината ми има леки охлузвания.
Предполагам че охлузванията са се получили от натиска на стоманените улейчета на касетата върху алуминиевите улейчета на свободното движение, който се получава при педалиране. Предполагам, че за бъдеще процесът по охлузване ще продължи. Интересувам се как мога да го спра ? Има ли главини със стоманени улейчета по тялото на свободното движение ? Ще се качи леко теглото, но ще се реши този проблем.
За инфо моята главина е hope pro 2.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за свободно движение ( freehub ) на главина и касета

Мнениеот bio » Пон Мар 18, 2013 6:08 pm

оргиналдъ
може и на някоя друга фирма като SuperStar също да стават ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пон Мар 18, 2013 6:21 pm

Мерси, точно това гледах и аз. Изясниха ми се нещата. Трябва да е стоманено и всичко ще е идеално.
Само че аз намерих това: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=80917
Мойте са hope pro 2 evo. Нямам идея дали има някаква разлика.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Пон Мар 18, 2013 6:41 pm

ай ... последно EVO казваш ... :>
разгледах pdf-ите в сайта на HOPE - аз гледам, че са с различни лагери двете тела и с различни ос 15mm и 17mm ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот MacLeod » Пон Мар 18, 2013 7:17 pm

Трябва да се внимава значи. Сигурен съм че са ево, но чудя дали freehub-a ми имаше само 3 ушенца, а тези от линковете всички са с по четири. Може и да съм се объркал.
Естествено няма да разглабям пак, за да разбера... Също може при монтажа да са ми сложили 3 ушенца, знам ли. То си дойде цялото колело с главината и каплата сглобено, а аз за пръв път отварям.
Аватар
MacLeod

Мнениеот WhiteBoy » Пон Мар 18, 2013 10:04 pm

Този процес можеш да го спреш като си купиш касета с алуминиев паяк
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот MacLeod » Пон Мар 18, 2013 10:18 pm

Моята касета е такава: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40173
Паякът е алуминиев, но последните няколко венчета са извън него и се нанизват директно върху freehub-а. Тоест става стомана върху алуминий. Охлузването е точно там където са нанизани последните зъбчатки.
Има ли касета, която можеш да ми препоръчаш ? Като гледам от тази снимка конструкцията на шимано xt е същата : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=20677
Сега ми идва обратния въпрос. Ако си взема стоманен фрихъб, той няма ли да яде алуминиевия паяк на касетата ? :banghead: Тоест изяждането ще се премести от часта на фрихъба, върху която са най - малките зъбчатки на касетата към паяка на касетата. Или може би няма да стане така, защото контактната площ ще е по голяма. Някой пробвал ли го е ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот uBaH » Пон Мар 18, 2013 10:42 pm

Много се филмираш човек, давай го по-положително :agree:

Да беше направил някоя и друга снимка поне, да видим колко сериозни са пораженията.

Ако касетата ти е с алуминиев паяк и все пак последните няколко венчета оставят следи върху freehub-а, може да пробваш да затегнеш локринга до препоръчвания от производителя максимум. Това ще увеличи триенето между отделните венчета, оттам самостоятелното им движение ще се ограничи и респективно "впиването" им в алумина също. В първия си пост пишеш за "леки следи" - ако е само това, нищо не е. Хората карат с по 2-2,5 мм вдлъбнатини ... Ето ти пример с моята главина, отпреди няколко месеца: цък

Стаманен freehub също е решение (още повече, ако се предлага като aftermarket част), но едва след като алуминиевия си е изпял песента. Просто няма смисъл да сменяш нещо, което си работи към момента. При стоманения, няма какво да се врязва, защото както сам си се досетил, контактната площ на няколкото венеца, споделящи общ алуминиев паяк е доста голяма. Минус е теглото му, но всеки сам си решава :beer:
Аватар
uBaH

Мнениеот MacLeod » Пон Мар 18, 2013 10:55 pm

Хаха, въобще не съм се филмирал и не съм тръгнал да сменям нищо. :) Просто трупам информация. Да кажем, че моя фрихъб е със същите или подобни щети като твоя.
Иначе мерси за инфото, вече ми е ясно как стоят нещата.
Аватар
MacLeod

Мнениеот PtD » Пон Мар 18, 2013 10:58 pm

MacLeod написа:Здравейте,
днес си сменях касетата на колелото и забелязах, че свободното движение ( freehub-а ) на главината ми има леки охлузвания.
...
За инфо моята главина е hope pro 2.

Горе-долу е нормално. Такива поражения съм имал на най-различни главини, вкл. на Hope XC с титаново freehub тяло. Карай си и да не ти дреме - все пак тези компоненти са консуматив ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот MacLeod » Сря Дек 25, 2013 3:03 pm

bio написа:оргиналдъ
може и на някоя друга фирма като SuperStar също да стават ...

Май стоманата не е пълно решение на проблема:
http://singletrackworld.com/forum/topic/hope-pro2-steel-freehub-body-wear#post-5622259

А някой може да пробва и това, но според мен определено си е играчка: http://huckingkitty.com/forums/viewtopic.php?f=12&t=68
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик