Смяна на курбели

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на курбели

Мнениеот MikeApe » Пет Мар 29, 2013 12:03 pm

Привет! От скоро станах доста голям любител на колелата. Миналата година си купих Драг zx-3 pro. Тази му смених вилката предна капла сложих хидравлична спирачка, въобще напълно тръгнах да го променям. Въпросът ми е: искам да сменя курбелите плюс средно движение и ми се щеше да мина към нещо с над 42 зъба, имайки предвид рамката ми трябва ли да взема още нещо освен самите курбели за да ги монтирам, като например друг дерайльор или команди?
MikeApe

Рейтинг: 1220

Re: Смяна на курбели

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Мар 29, 2013 12:53 pm

Към "нещо с над 42 зъба" можеш да преминеш като си купиш нова плоча с 44 или 48 зъба. Стига само плочите които си ползвал до сега да се разглобяват и да не са с някой измислен стандарт на дупките. Какви са? И само една плоча 42 ли ползваш или 2 - 3 че тогава ще трябва да купиш повече.
Друг дерайльор може и да не трябва. Те си имат капацитет. Едни работят и с 42 и с 48, други само с 42, трети... От къде да знам какъв е твоя?
Команда трябва да сменяш ако купиш нови курбели и те са за по-голям брой скорости от досегашните. Тогава може да се наложи да смениш и веригата... а ако е поизносена и касетата... и ако не искаш примерно верига за 9 на касета 8 и дясната команда... и ако пак не сменя добре и дерайльора... абе какво караш сега и с какво искаш да сменяш?
Ако не си напишеш въпроса като хората никой не може да ти помогне...
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот MikeApe » Пет Мар 29, 2013 1:10 pm

Front Derailleur Shimano FD-M190
Crank Shimano Tourney FC-M131, 42/34/24 T, 170 мм
Cassette Shimano CS-HG20-7, 12-28 T
Bottom bracket Shimano BB-UN26, 122.5 мм
Chain KMC Z50
това са ми нещата аз искам като цяло да взема нови курбели по-хубави от тези, че тези никак не ми допадат и взимайки нови курбели искам да мина и на повече зъбки :) сега поизясних ли се малко ( нови курбели предполагам се подразбира че включват и ново средно движение
MikeApe

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Мар 29, 2013 2:25 pm

Front Derailleur из интернет пише че е за 42Т. Ще трябва да го смениш. Може да пробваш дали няма при по-старателна настройка да работи с новите плочи. Особено ако решиш да сменяш с 44Т шанса е голям. Ако не ти се занимава с глупости и искаш всичко да е ново сменяй го.
И за курбел и за дерайльор ти препоръчвам някое 8 скоростно Аливио с квадратна ос (курбела). Така няма нужда да сменяш команда. Може да минеш и без смяна на средно стига до сега да не е създавало проблеми. Цялата работа ще ти излезе под 100 лева с доставката ако можеш да се справиш сам с монтажа. Подбери дължината на новия курбел според ръста си. Ако си височък това 170мм е тегаво за горските баири. Ако не си или караш повече асфалт може да е предимство. Ако касетата и веригата са износени и се налага смяна помисли касета с какъв диапазон на зъбчатките ще вземеш. Сега не ти стига скорост ама да не отидеш в другата крайност и да буташ по баирите.
:peace:
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Мнениеот rock » Пет Мар 29, 2013 2:52 pm

Ако мислиш за 8 скорости, трябва и задната касета да смениш.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Мар 29, 2013 6:51 pm

Препоръчвам му 8-скоростни компоненти понеже те са най-доброто което е съвместимо със сегашните му 7-скоростни. Така няма нужда да сменя касета, верига, команда, че и главина + спици. Все нужни неща ако решиш да минеш от 7 на 8 скорости. Ако ще сменяш толкова части е по-добре направо да минеш на 9, а защо не и на 10 скорости, при които можеш реално да усетиш разлика в качеството. Веригата и касетата могат да бъдат сменени пак със същите ако са износени и прескачат на новите плочи на курбела.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Мнениеот MikeApe » Пет Мар 29, 2013 9:13 pm

Благодаря за наистина изчерпателните отговори :) адски полезни ми бяха :) сега ще почвам да ги мисля нещата, поне вече имам насока хаха
MikeApe

Мнениеот MikeApe » Съб Мар 30, 2013 10:47 am

сега се сетих да питам дали е вариянт да остана отпред само с една плоча на 44 зъба а отзад да сложа касета с повече венци ? илии е странно хаха :Д
MikeApe

Мнениеот marsa » Съб Мар 30, 2013 2:39 pm

Може да се направи без технически пречки, но има смисъл само ако ако понякога разнообразяваш спусканията по 20% наклон с такива по 10%-ов.

Да изясним няколко неща:
1. За какво ползваш велосипеда си - къде и как караш?

2. Наясно ли си, че предавките не са за украса - нали не си от онези могъщи люде, които карат само на най-тежка предавка, защото останалите са за лигльовци?

3. С ориентировъчен каданс 100 и предавка 42-12 (последната ти предавка) скоростта еоколо 42км/ч - процентно колко време караш с тази и по-висока скорост?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот cheetah19 » Съб Мар 30, 2013 5:43 pm

Може да смениш само курбелите а средното нема смисъл да го мениш щот на тоя модел драг са им много здрави лагерите ама как си решиш.А и това за 8 скорости не са ти нужни.. какъвто и да си
cheetah19

Рейтинг: 1200

Мнениеот MikeApe » Нед Мар 31, 2013 12:43 am

колелото го карам до момента предимно крос кънтри ноо смятам да премина и към АМ, но въпреки всичко ми се иска още малко да дигна скороста. Иначе хахаха мисляя че скоростите на колелото са направени да се ползват ;) и са от 1 до 21 или по-нагоре не виждам смисъл да се напъва само на последните предавки, но ми трябва малко повече бързина в тях когато ги ползвам. Бих се радвал да ми предложите нещо като курбели модел ала бала, аа да и мисля да си сложа един башгард защото ми писна да се омазвам целия гняс :) особено като си карам из града и трябва да отида на лекции примерно :)
MikeApe

Мнениеот marsa » Нед Мар 31, 2013 1:47 am

Има избор на такива курбели, не си казал бюджет, но ако искаш нещо евтино и от магазин, примерно това ще ти свърщи работа:
http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/85 ... -m371.html

Не обръщай внимание че пише "за 9 скорости". Има два варианта за плочи, според мен не е добре да се изхвърляш с 48t, но от друга страна ако караш много из града 36t е много по-удобна от 32. При този вариант най-вероятно няма да се наложи да смениш средното (ако все пак оста не пасва на дължина, новото ще е около 15лв).

Може би ще трябва да смениш предния дерайльор. Поне на хартия твоят е до 18t разлика на предните венци, този курбел е с 22t разлика. За варианта с малките плочи може и да сработи, но се съмнявам. За големите плочи е неизбежно. Ето евтин заместител:
http://screambikes.eu/bg/predni-deklash ... -tx51.html

Това, както казах е кажи-речи най-евтиният вариант да постигнеш желаното с продукти от магазина. Имай предвид, че по никакъв начин не си ъпгрейдваш системата с тези компоненти, а само променяш предавателните числа и толкоз.

Ако си готов да отделиш малко повече пари, доста по-добрият вариант е да направиш реален ъпгрейд към по-сериозни компоненти. За курбели в диапазона 120-150лв има избор от поне няколко модела, пример:
http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/30 ... m590s.html (конкретно при този модел ще се смени и средното движение, като ново идва в комплект с курбелите)
И съответно дерайльор:
http://screambikes.eu/bg/predni-deklash ... -2011.html

Има и междинни варианти за курбели например с octalink захват и еквивалентните системи на други производители и сменяеми плочи, което пак се явява ъпгрейд, но ще трябва допълнително да вземеш средно движение, с което горе-долу пак отиваш на поне 100лв. Пример:
http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/61 ... -2011.html
+
http://screambikes.eu/bg/kurbeli-os-kas ... -es25.html

Колкото до цапането, предполагам искаш пластмасов предпазител за крачол, а не башгард (първото се захваща за голямата плоча, а второто вместо нея и задачата му е да пази средната от удари). Предпазител на голяма част от курбелите може да се сложи, но най-практичният и сигурен вариант е да си захващаш крачола с някаква лента. Аз съм импровизирал с около 20см обикновена велкро лента, която просто трябва да отрежеш и нищо повече.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот capola » Нед Яну 05, 2014 3:08 pm

Искам да си сложа нови педали, но като гледам по-добре е да сложа и нови курбели - така освен всичко ще имам някакво компенсиране на по-тежките педали (сега съм с пластмасарки) с по-лек курбел. Братя, много съм бос - вярвам, трябва да взема цял курбел сет? Гледам, че повечето са за 8-9 скорости, а отзад съм със седем венеца, това проблем ли е? Въобще какви параметри трябва да гледам, за да стане хватката? Какво значение имат броя на зъбите? Засега поне зная, че ми трябва дължина от 175 mm.
Прикачени файлове
IMAG0023p.jpg
IMAG0023p.jpg (81.16 KiB) Прегледано 5097 пъти
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот vvvaaal » Нед Яну 05, 2014 8:35 pm

capola написа:Искам да си сложа нови педали, но като гледам по-добре е да сложа и нови курбели - така освен всичко ще имам някакво компенсиране на по-тежките педали (сега съм с пластмасарки) с по-лек курбел. Братя, много съм бос - вярвам, трябва да взема цял курбел сет? Гледам, че повечето са за 8-9 скорости, а отзад съм със седем венеца, това проблем ли е? Въобще какви параметри трябва да гледам, за да стане хватката? Какво значение имат броя на зъбите? Засега поне зная, че ми трябва дължина от 175 mm.

Горе долу до какви пари си готов да отделиш за комплект курбели+средно? И нови или втора ръка?
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот capola » Нед Яну 05, 2014 9:26 pm

Не знам, мислих да ударя нещо от намаленията, например това http://www.chainreactioncycles.com/mobile/bg/en/shimano-m442-square-taper-chainset/rp-prod46021 Как мога да знам дали ще стане и въобще заслужава ли си? Ще усетя ли разликата?
Аватар
capola

Мнениеот vvvaaal » Пон Яну 06, 2014 11:48 pm

По-добре добави още някакви отгоре и виж в пазара за някой сет Shimano Deore. Няма да имаш повече проблеми с гадните квадратни курбели. :)
Аватар
vvvaaal

Мнениеот plameniliev » Вто Яну 07, 2014 9:31 am

И аз мисля че разликата от квадратните до кухите движения е доста голяма. Аз съм с това и съм много щастлив :)))
Последна промяна plameniliev на Вто Яну 07, 2014 9:31 am, променена общо 1 път
plameniliev

Рейтинг: 1340

Мнениеот capola » Вто Яну 07, 2014 9:31 am

Благодаря за отговорите! А като взема такъв сет, ще трябва ли да сменям нещо друго - дерайльор или ос? Какви са предимствата на този клас курбели освен по-малкото тегло?
Аватар
capola

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 07, 2014 7:15 pm

capola написа:А като взема такъв сет, ще трябва ли да сменям нещо друго - дерайльор или ос?

Може да се наложи настройка на декланшора.
Оста така или иначе си върви с курбелите, т.е. е интегрирана към левия или десния (различни производители, разни нрави).
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот capola » Сря Яну 08, 2014 7:40 am

Благодаря за отговора! А какви са предимствата на този клас курбели пред квадратните такива?
Аватар
capola

Мнениеот vvvaaal » Сря Яну 08, 2014 9:06 pm

Много са предимствата. - Тегло, здравина, надеждност, качество на изработка, по-лесни за монтаж-демонтаж и като цяло се усещат по-твърди при каране( :blush: ) .
Аватар
vvvaaal

Мнениеот Vorac » Сря Яну 08, 2014 9:24 pm

Айде и аз да се обадя, понеже наскоро направих точно същото, макар че **marsa** вече всичко ти е казал.

Та на моето Ferrini R3 вече му се бяха износили скоростите, та реших всичко да сменям. И понеже исках да върви по шосета, се засилих за 175мм 48 зъба кърбели. Това са най-зъбатите плочи за планински велосипеди, 50 и нагоре са вече за шосейни (и са друг стандарт).

Дерайльорът ми (а може би и курбелите) бяха едно към едно с твоите. Купих нов дерайльор, разбира се (наложи се; 40 китна от драг).

Учили са ме, че веригата винаги се сменя при смяна на каквито и да е зъбни колела. Ама една 8-скоростна верига е 7лв (Илиянци) + 4лв (PowerLink, трябва ти).

Разликата ... е че вече не карам на голямата зъбчатка. Което е готино - карам на средната и понякога на малката, понякога на голямата. Най-важното е да послушаш marsa и да си обърнеш внимание на скоростта на въртене.

Относно средни движения. Octalink са много здрави, но са умрял стандарт и курбели за тях няма. ISIS били гадни. Deore с куха ос и външни лагери не съм пробвал, ама сигурно има смисъл да е де факто стандартът в момента.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот capola » Вто Апр 01, 2014 7:24 am

В крайна сметка се спрях на Deore. От един сервиз ми казаха, че е добре при преминаване от квадратна към куха ос да се направи резба, за да стане по-здрав монтаж. Препоръчва ли се подобно нещо?
Аватар
capola

Мнениеот Brave » Вто Апр 01, 2014 10:38 am

Може би са казали, че е добре да се почистят резбите на муфата за средното и да се престържат челата, за да са идеално успоредни. Ако е това - да, процедурата се препоръчва при монтаж на лагерни легла за курбели с куха ос. Тъй като при този тип средни движения, лявото и дясното лагерни легла разчитат на това да са успоредни само на повърхностите на муфата на средното, а не са в собствена черупка като по-старите видове средни движения, наистина е добре да се почистят и подравнят с подходящ инструмент - като този например http://www.ustrem-bg.com/shop/469-thickbox/facing-tapping.jpg.
Brave

Мнениеот capola » Вто Апр 01, 2014 6:47 pm

Много благодаря!
Аватар
capola

Мнениеот capola » Нед Апр 27, 2014 6:46 am

:lol: Сложих си нови курбели - Deore, както ме посъветваха всички. Разликата е голяма - педалирането е по-плавно. Особена разлика усетих от дължината на рамото - новите са 175, а не 170. Вярно, че съм висок, но очаквах, че 5мм са от такова значение.
Аватар
capola

Назад към Веломеханик