Масло за Magura Durin X

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Масло за Magura Durin X

Мнениеот kaliopo » Пон Апр 01, 2013 7:21 pm

Здравейте! Наближава времето за профилактика на вилката ми MAGURA Durin X, 100mm, модел 2012. В момента събирам разни инструменти и зяпам филмчета в тубата. Опитах да издиря PDF–и, но информацията в тях не ми се видя достатъчна. Естествено, всичко ми е ясно :D или поне така си мисля. Има само един тъмен момент - маслото. Това с което се продава фабрично, защото работата и до сега ми допада. Въпросите ми за него са:
Тип на маслото?
Вискозитет?
Оригинално на Магура или може и заместител?
Други характеристики, на които трябва да отговаря заместителя?
Кой от видовете оригинално масло Type от 1 до 5?
Количество?
Подходящ магазин тук или в чужбина?
За някои от въпросите съм намерил по нещо, но ще се радвам да чуя и някой по-знаещ. За други съвсем елементарни, се оказа, че не се справих с търсенето толкова добре, колкото ми се искаше. Ще съм благодарен, ако някой се е справил с профилактиката на подобна вилка и сподели тънкости или в кои моменти трябва да се внимава.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Re: Масло за Magura Durin X

Мнениеот Bace_kz » Пон Апр 01, 2013 9:03 pm

:offtopic: Байк център бяха / мисля вече не са/ основен вносител на Magura, но там майсторът им не струва ! Което не ти пречи все пак да ги попиташ за масло.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот kaliopo » Вто Апр 02, 2013 6:55 am

Нямам нищо против да ползвам услугите на Байкцентър без значение, дали са основен или някакъв друг вносител. В момента в който разбера, какво точно ми е нужно, ще го потърся и при тях. Проблемите при българските магазини започват, ако не си сигурен, какво търсиш. Опитват да ти пробутат като най-подходящо, това което имат в момента. Предвид колко добре са заредени, може да се окажа притежател на масло за разресване на конски гриви. :( Затова не питам в магазина, а тук.
Аватар
kaliopo

Мнениеот gasUNDbremse » Съб Апр 06, 2013 11:51 pm

Здравей,
искам да ти копирам няколко линка от немския форум,които намерих чрез гугле търсачката. Аз не мога да претендирам,че съм технически експерт нито,че съм средностатистически запознат потребител. Обичам да чета и се интересувам за играчките,които всички ползваме,но в ръцете си не съм държал или ремонтирал/профилактирал каквито и да са скъпи въздушни пружинни вилки и т.н. С тия думи искам да кажа,че може и линковете да са безполезни,въпреки,че се надявам малко светлина по въпросите ти да блесне ...
Сега към темата и моите впечатления от постнатото от потребителите във форума.
Постове 45 и 47 ми станаха интересни от тази тема.
Tук еди кой си пита в тема за Магура Дюрин колко масло да си сложи на неговия модел от 2011,щото го излял при ремонта си ... Бил открил,че за неговият модел от 2011 му трябвало Suspension Blood Typ 2 (SAE 5) масло. Някъде по Manuals пишело,че по 60мл масло се слагало.Потребителят пита за съвети дали е тъй ? (Не се ангажирам колко е вярна тази информация ...)

По-късно някакъв друг домашен майстор му пише на дълго и на широко той как процедира и го съветва да му предгледа и един негов друг пост,който се отнася за модели Лаурин и Меня. Същият му пише,че той лично си сложил Motul 5w Fork Oil масло на негов модел Лаурин,защото му попривършило оригиналното заводско на Магура едва ли не. Същият разкава,че според него вилката била станала по отзивчива и ако другият не се притеснява от това да сложи такова масло ,той ,видиш ли,го намирал за по-добро. За количество масло дискутират около 60ml / 110mm.

Надявам се да има нещо ценно в тия писания и тази другата тема за профилактина на другите модели от Магура.
Поздрави
цитат от Тема за Любими байк фрази :
" неправилно посадено дърво ... "
:D :D :D :D :D
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=31428#p341465
Аватар
gasUNDbremse

Рейтинг: 1375

Мнениеот kaliopo » Нед Апр 07, 2013 9:42 am

Много благодаря! Май си вложил старание в търсенето колкото и аз :beer:
Какво измислих до тук. По натам може да пробвам и друго, но за сега ще се придържам към оригиналното масло. Първо да реша, какво искам да променя и в каква посока, пък тогава ще мисля как. Ако съм разбрал правилно, трябва ми type 5, вискозитет 5. Количество 60мл или 110мм от горния ръб. Информацията от линка на gasUNDbremse трябва да е вярна, защото конструктивно няма разлика между моделите от 2011 и 2012. Само тоя „Х” в името е малко смущаващ, но не ме тревожи, защото вилката е само на година. Не е текла и не е създавала проблеми и мисля да сипя, колкото извадя от нея.
Сега остава да си купя буркан или тубичка Fork maister grease, 500мл Suspension Blood type 5 и поне още една вилка на MAGURA, за да мога да използвам подобни количества
Тук идват по-важните въпроси. Трябва ли всяка година да се сменя маслото или се престаравам и може тая работа да стане догодина? Кой вариант е по-добър? Трябва ли и гумените уплътнения да си ходят с маслата или техния живот е по-дълъг?
Аватар
kaliopo

Мнениеот exiteyes » Нед Апр 07, 2013 11:50 am

Хубаво да е си сменяш маслото дори и на часовете предвидени от произведителя при каране да се сменя маслото. Т.е произведителя дава след колко часа каране на вилката, маслото вече е добре да се смени но тъй като ние сме в България и обичаме да не го правим това може би по-съвестните си сменят маслото на 1 сезон. Ако караш много кал, прах и разни други при които вилката поема гадости е хубаво да се замислиш за ново масло тъй като така удължаваш живота на карантиите отвътре.

За 'по-специалното' масло не търси ниииищо толкова скъпо и ненужно. Fork oil-овете във вело магазините(и не само) са чудесен избор. Motul/Castrol/Motorex. Все пак вилки има и за мотори и вносителите на такива масла са главно Мото магазини. Ако питаш за какви вискозитети говориш по-точно, или както пише на английски SAE от 5те вилки в които съм имал пръст винаги съм слагал или 5w или 7.5w. Другите - 10w/2w ми се виждат някак си, или много мудно или много меко.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Назад към Веломеханик