Спирачката стърже, вибрации до седалкова тръба

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спирачката стърже, вибрации до седалкова тръба

Мнениеот exiteyes » Пон Апр 29, 2013 7:52 pm

Здравейте на всички. От скоро ме тормози нещо доста гадно и неприемливо за мен. От преди 2 седмици някъде ми се появи гадно и силно чуващо се/усещашо се стържене на задната спирачка. Тя е Avid Elixir 5(бяха за продажба но тя се отмени, тъй като финанси за нови няма да стигнат) мислех си, че проблема идва от нея но.... преминах през няколко стъпки през, които смятах, че щеше да е нужно, за да разбера откъде може да идва гадния и гадния проблем. Пробвах следните методи:
1. Стягане на всички болтове, преходник/калипер/болтове на диск/болтове на главината(с болтове е, не QR).
2. Проверка на главината за луфтове.
3. Смених накладките, сложих нови и смених и ротора. Накладките нови, а ротора напълно изряден по кой да е параграф.
4. Обезвъздуших спирачката, като при тази операция не допуснах да олея с дот накладките или ротора. Спирачката е настроена идеално.
След всичко това отново и отново тази гадна вибрация и звук отиват чак до задните ми части, докато съм седнал и спирам при скорост ~15км/ч.
Ротора до преди 2 седмици беше 180, сега е 160. За съвместимост там за роторите и на каква рамка се карат няма да спорим, тъй като и размера на ротора не е 200++.

Какво изпускам и как трябва да процедирам в този случай?
Чел съм, също че проява на хлабина/пукнатина в материала на рамката може да доведе до този проблем но пък не съм проверил детайлно всяка заварка по рамката. И все пак си, мисля че не съм стигнал до крайна точка. Рамката си я имам от 2010 декември(подкарах я чак 2011) и до ден днешен съм нямал съмнения за пукнатини.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Re: Спирачката стърже, вибрации до седалкова тръба

Мнениеот Raider-krr » Пон Апр 29, 2013 8:43 pm

Сигурен ли си че не е от гумите?
Преди карах с juicy 3 и нямах проблеми ,от скоро съм с code 2012 и elixir cr и имах същите оплаквания ,но свикнах.Вчера си взех новите гуми ,защото нещо взе ,че ми гръмна maxxis downhill-а и реших да сменя всичко.Днес покарах малко и нямам никакви оплаквания вози и спира доста по добре от преди.Гумите в момента са kenda nevegal ,а старите бяха maxxis high roller и minion.
Аватар
Raider-krr

Рейтинг: 1054

Мнениеот exiteyes » Пон Апр 29, 2013 8:51 pm

Карам със Schwalbe Nobby Nic 2.25 от декември 2012. Този тип вибрации, за които ти вероятно говориш са при триенето на гумата по асфалт, твърда настилка. При мен проблема се явява при интензивно намаляне, докато накладките 'трият' ротора и тогава от звуците стига до седалковата тръба вибрацията и докато не спра така си вибрира. Ако директно блокирам гумата, проблема го няма.
Аватар
exiteyes

Мнениеот komara00 » Пон Апр 29, 2013 9:57 pm

Провери за хлабави спици, зощото при натискане на спирачката се получава едно усукване и от там може да идва този звук. :beer:
komara00

Рейтинг: 1198

Мнениеот Raider-krr » Вто Апр 30, 2013 7:12 am

А какъв ти е ротора и какви са накладките?
Сигурен ли си че не е от несъвместимост?
Имаше там някакви несъвместимости си спомням и почваха да вибрират, като juicy с g3 ротор и такива.
Аватар
Raider-krr

Рейтинг: 1054

Мнениеот KrK » Вто Апр 30, 2013 8:27 am

Същата работа е и при мен. Сложих по-евтини накладки и се почна. Доколкото ми обясниха е от металните частици, които са в самите накладки и оттам се получава това скърцане/вибриране.
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот exiteyes » Вто Апр 30, 2013 9:59 am

С различни накладки по производител синтеровани и ротори HS1 180/160 едва ли проблема си остава в спирачката. Все пак така се продават от магазина?
Не съм проверил за меки спици, ще проверя и за тях, а и днес ще измия рамката, за да проверя за 'честитки.
Аватар
exiteyes

Мнениеот kmetski » Пон Сеп 23, 2013 10:01 pm

Здравейте Колеги,
Имах абсолютно същия проблем,нечовешки вибрации в цялата задница при задържане на лостчето и адския звук все едно спира влак.
Спирачките са чисто нови Deore XT и чисто нов диск на Shimano Deore XT.
След като потърсих помощ от web сайта от който ги купих ми дадоха една идея да видя дали леглата където ляга преходника са (Faced) с две думи еднакво дълги и равни. Свалих спирачката и преходника взех един шестограм и го придържах само в единия край върху едната дупка и почнах да го движа леко нагоре надолу само от мястото където го придържам като минава върху другата дупка видях миниатюрна разлика.
Може би по малко от милиметър. В същото време ми се сторих и леко зацапани гнездата. Взех една водна шкурка P600
и зачистих този който ми се стори висок горе долу към 15-20 кръга направих върху дупката с минимален натиск. Сглобих и отидох да тествам колелото отново беше супер тихо и аз супер щастлив защото ще си карам с металните накладки. Надявам се да помогна на някой.
kmetski

Рейтинг: 1223

Назад към Веломеханик