Профилактика/сервизиране.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Профилактика/сервизиране.

Мнениеот hijacked08 » Съб Май 11, 2013 5:13 pm

Взех си преди няколко дни употребявана вилка Rock Shox Tora 289 U-turn.Старият собственик каза,че на всеки 6 месеца й е правил профилактика.Самата вилка работи добре само не съм запознат с функцията на Rebound-a и не знам добре ли е или зле,че когато стеншъните влезнат малко по до долу и издиша леко отдолу?Няма течове вилката,но въпросът ми е може ли да ме насочите към хора,които могат да ми направят профилактиката на вилката,след някъкво време.Ходих до niko-bikes по друга причина и там ме питаха сервизирана ли е,което според мен си беше чист опит да ми предложат да й направят профилактика.Според вас добър период от време ли е 6 месеца за правене на профилактика? :beer:
Аватар
hijacked08

Рейтинг: 1045

Re: Профилактика/сервизиране.

Мнениеот Niksancho96 » Съб Май 11, 2013 7:37 pm

Не знам за Tora-та, но на моето цоки, му правя пълна профилактика на 3 месеца. Причината поради която е, че карам на много прашен терен. 6 месеца, само ако я блъскаш из града. Но за всеки случай, метни едно око в сайта на Rock Shox, там пише точно на колко месеца/часа трябва да се направи профилактика! :)

Edit: Цък, за всяка вилка от този клас, пише че на 100 часа каране, да се прави пълна профилактика :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот exiteyes » Съб Май 11, 2013 7:45 pm

Не знам за 3те месеца, зависи от това как точно я караш наистина.. прах, кал и всякакъв тип мръсотия. Има нещо странно обаче, какво е туй Marzo? По принцип вилките над които имам наблюдения пият доста масло, ако то се сменя на 3 месеца само от прах.. направо ще фалирам само от масло.
Профилактиката на такъв тип вилка, Tora не е никак сложна. Просто трябва да имаш нужните инструменти и малко умения, има много изписано из форума. Миналата година, когато имах Tora бях наизустил колко мл изисква тя. Пише си в интернет но беше нещо като 130-140мл в компресия и по 15мл в долните ботуши. Другото е просто бърсане на прахоуловители и гадости, които има вътре и при желание грес по пружината(чел съм го някъде). :beer:
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот hijacked08 » Съб Май 11, 2013 8:38 pm

А за Rebound-a какво представлява?И проблем ли е,че когато стеншъните влезнат почти до долу и малко издиша ?Масло не тече! :beer:
Аватар
hijacked08

Мнениеот venko » Съб Май 11, 2013 9:03 pm

Не е проблем. Звука напомнящ издишане е нормален при бавен рибаунд, ако завъртиш рибаунда така че вилката да връща бързо звука ще изчезне.
п.п. Има цяла тема за тази вилка. Там можеш да научиш доста за вилката.
viewtopic.php?f=27&t=11147&hilit=%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот hijacked08 » Съб Май 11, 2013 9:06 pm

Благодаря колега :beer:
Аватар
hijacked08

Назад към Веломеханик