Вибрация при въртене на педалите

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вибрация при въртене на педалите

Мнениеот uCkPeH » Нед Май 26, 2013 2:29 pm

От 1 седмица усещам вибрация при въртене. Като махна веригата няма проблем при курбелите или при задното движение. Според мен идва от задния дерайлъор. Разглобих го изчистих пулитата, смазах ги, сложих ги и вървеше като по мед и масло. Но след 1 час отново започна. Като движа колелото на ръце назад се усеща доста силно. Вибрацията се разпределя по цялата рамка. Някакви идеи от какво може да е ? Sram x-5 са компонентите.
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Re: Вибрация при въртене на педалите

Мнениеот Raider-krr » Нед Май 26, 2013 3:34 pm

Така е малко трудно да се каже.Ако го видя на живо ще мога да ти отговоря на въпросите.
Щом си чистил дерайльора и се е оправило временно следва да е от него и сигурно колелцата му са с разбити лагери.
Друг възможен проблем е задната главина в свободното движение или лагерите на оста, но както казах така е малко трудно да се каже със сигурност.
Аватар
Raider-krr

Рейтинг: 1054

Мнениеот raptor1987 » Нед Май 26, 2013 4:21 pm

:offtopic: Аз също имам подобен проблем, но при мен вибрацията е само, когато съм на най-малък венец отзад.
При мен проблема предполагам, че идва от главината, а не от дерайльоа.
"ÖN" Като съвет, почисти и огледай главината за дефекти, ако всичко е наред тогава вече може да се насочиш към дерайльора.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот uCkPeH » Нед Май 26, 2013 5:41 pm

В интерес на истината на най-малкия венец отзад е още по-силна вибрацията. От дерайлъора е 100% защото като го докосна се усеща вибрацията доста силно и като натисна рамото напредв посока курбелите докато въртя педалите спира да се чува. Може ли да не е регулиран правилно и да се трие някъде ? Скоростите си се сменят перфектно.
Аватар
uCkPeH

Мнениеот penmark » Нед Май 26, 2013 5:45 pm

Горната ролка на дерайльора ти опира в зъбите на касетата. Не виждаш ли? Има едно болче отзад което се върти за да се отдалечи ролката от касетата. Регулира се на малкия венец отпред и на голямия отзад. Разстоянието трябва да е между 5-10мм
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот uCkPeH » Нед Май 26, 2013 6:36 pm

Нене сега погледнах, никъде не се опира обтегача. Гледам, въртя , светя с фенер, освен пулитата да са се замърсили пак и да ги изчистя да видя дали проблема ще изчезне. Ама всеки ден да ги чистя то не е работа. Огледал съм главината, като въртя без верига всичко е ок, но сложа ли веригата като се опъне започва.
Аватар
uCkPeH

Мнениеот raptor1987 » Нед Май 26, 2013 6:42 pm

penmark написа:Горната ролка на дерайльора ти опира в зъбите на касетата. Не виждаш ли? Има едно болче отзад което се върти за да се отдалечи ролката от касетата. Регулира се на малкия венец отпред и на голямия отзад. Разстоянието трябва да е между 5-10мм

Колегата да сподели как е при него, но при мен не е, горната ролка на дерайльора е далече от венеца, а вярвам, че и при него е така.
uCkPeH при мен е на 3х10 скорости, при теб колко са?

закъснях :D
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот uCkPeH » Нед Май 26, 2013 10:39 pm

3х9 са моите
Аватар
uCkPeH

Мнениеот uCkPeH » Нед Юни 02, 2013 5:44 pm

Ролките на задния дерайлъор имат лек луфт. Движат се наляво и надясно като ги натисна. Останах с впечатлението че е от това. Ще си взема май едни с капсуловани лагери да ми е мирна главата :)
Аватар
uCkPeH

Мнениеот uBaH » Нед Юни 02, 2013 9:06 pm

Според мен проблема с вибрацията ще е другаде, не заради ролките.
Аксиалният луфт е нормален за тях - имай го в предвид, за да не правиш излишни разходи. Няма как да работи системата, ако го няма това движение (важи най-вече за горната ролка ;) )
При моя XT, горната е на плъзгащ лагер (или да си го кажем направо втулка), а само долната е с капсулован такъв.
Аватар
uBaH

Мнениеот uCkPeH » Чет Ное 07, 2013 10:55 pm

А възможно ли е да е разтеглена веригата и от триенето да се получава това ?
Аватар
uCkPeH

Мнениеот bio » Съб Ное 09, 2013 8:11 am

вибрации или хрупане имаш ? на всички предавки ли го има или на точно определени ? и един тъп въпрос скоростите правилно ли са ти настоени, ухото право ли ти е ?!?
възможно е да е и веригата ... веригите и касетите на SRAM са доста меки, но все пак са карани заедно. и ако са износени хрупането ще е при голям напън, не при въртене на ръка.
от врътката на задната команда можеш ли да отпуснеш леко жилото (да я завиеш навътре), за да отдалечиш веригата от по-горния венец. евентуално може да опира/стърже/прескача по него.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uCkPeH » Съб Ное 09, 2013 9:30 am

Всичко това направих. Регулирах скоростите, мрестих дерайлиора нагоре надолу, отпусках стягах жилото, нормално си сменя но се усеща тази вибрация стабилно. Всичко съм измил, почистил, венеца и веригата са бели като никога и никаква промяна. Когато натисна напред рамото на дерайлиора и веригата се охлаби дори и 1-2мм спира. Явно има някакво търкане на веригата във венците. Загледах се и точно връзката на веригата когато се закача на венеца се трие във зъбите и тогава влиза. Тоест зъба не влиза в средата на веригата а в края. Изглежда като разтеглена верига а ме съмнява защото колелото е на не повече от 2000 км. Изображение
Аватар
uCkPeH

Мнениеот bio » Съб Ное 09, 2013 3:54 pm

uCkPeH написа:Всичко това направих. Регулирах скоростите, мрестих дерайлиора нагоре надолу, отпусках стягах жилото, нормално си сменя но се усеща тази вибрация стабилно. Всичко съм измил, почистил, венеца и веригата са бели като никога и никаква промяна. Когато натисна напред рамото на дерайлиора и веригата се охлаби дори и 1-2мм спира. Явно има някакво търкане на веригата във венците. Загледах се и точно връзката на веригата когато се закача на венеца се трие във зъбите и тогава влиза. Тоест зъба не влиза в средата на веригата а в края. Изглежда като разтеглена верига а ме съмнява защото колелото е на не повече от 2000 км. Изображение

виж SRAM компонентите са много слаби особено в ниските им серии. аз за 3000 км смених верига и зъбен блок. при напън прескачаше, но не се е движила върху венците чак. това което си нарисувал ... не го разбирам много ... но общо взето е нормално звеното с предната си част да бута венеца.
иначе .. ето ти едно полезно четиво -> http://sheldonbrown.com/chains.html
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uCkPeH » Сря Ное 13, 2013 8:51 pm

Точно така се чува !
https://www.youtube.com/watch?v=uFN2ayGn07w
Аватар
uCkPeH

Мнениеот bio » Сря Ное 13, 2013 10:25 pm

виж uCkPeH ... няма повече как да ти помогнем. оттук нататък за съжаление трябва сам се откриеш проблема. дадохме няколко идейки, но така по видео/звук няма да се справим. бих те посъветвал да посетиш сервиз и после да споделиш каква точно е била причина за този звук.
успех ти желая!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ivcho3 » Чет Ное 14, 2013 11:00 am

Вероятно вибрацията се предава от рамото на дерайльора чрез регулиращия болт височината на горната обтяжна ролка и оттам през ухото се усеща на рамката. Поради тази причина като бутнеш напред рамото на дерайльора дори и с 1 мм вибрацията изчезва, именно защото няма допир на регулиращия болт и ухото. На тази SRAM-овска конфигурация, болтът който прикрепва дерайльора към ухото на рамката е единственото място за предаване на вибрации според мен. Изключвам разтегната верига и износени зъби на венците. След като веднъж е свалян дерайльора, след почистване, смазване и монтиране проблемът изчезва, за да се появи отново след час пробег, няма как да е от разтегната верига. И не е проблема в обтяжните ролки, макар да е възможно износване на втулките и (или) болта който ги придържа към рамото, след смазване е възможно обиране на луфта, което е временно решение. Пробвай да почистиш и смажеш прикрепващия дерайльора болт, също и втулката където влиза.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот zero knowledge » Пет Ное 15, 2013 1:46 pm

Някакви вибрации е нормално да има, понеже предаването на въртящ момент от верига на венец не е постоянно, а е на пулсации. Колкото е по-малък задвижвания венец, толкова по-отчетливи са. Вече тези пулсации какви вибрации и шумове пораждат много зависи от това на какви честоти конструкцията ще резонира повече и каква сила се вкарва и на какви обороти. Една монококова рамка с подходящи размери на кухините може да се окаже учудващо добра камбана.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот uCkPeH » Пон Ное 18, 2013 9:10 pm

Благодаря ви за помощта. На 3 места ходих да го погледнат и казват че е нормално да има вибрации, а на четвъртото ми казаха че веригата е за смяна категорично, смених я и сега мърка като котенце :clap: Явно срамските вериги от по-нискя клас не са особено устойчиви.
Аватар
uCkPeH

Мнениеот MaRRty. » Пон Ное 18, 2013 10:58 pm

Сега с каква верига си ако не е тайна? :bowdown:
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Мнениеот uCkPeH » Пон Ное 18, 2013 11:13 pm

KMC z99
Аватар
uCkPeH

Назад към Веломеханик