marsa написа:Най-лесно е да я измериш с линийка по този начин:
http://sheldonbrown.com/images/measure- ... angled.jpg
10 минути са времето за страшно бавна и тегава настройка с проблеми от несъвместимост. Правилна окомплектовка се настройва в рамките на 1-2 минути. Относно възможните/правилни комбинации, съжалявам да те оборя, но си тотално-не-прав. При идеален чейнлайн (средата на плочите в една линия със средата на касетата) може да се ползват безопасно от гледна точка на усукване 1-1/7, 2-2/8, 3-3/9 при 3x9 и 1-1/6, 2-1/7, 3-2/7 при 3x7. Нямам при мен 3x8, предполагам че при тази система може да се ползват без едно венче на голям и малък венец и без 1 или 2 на среден. От гледна точка на шумове - при правилна настройка на практика са възможни почти всички или всички комбинации.novice написа:Онзи ден имах "щастието" да настройвам скоростите на стария ми спринт след смяна на жила, понеже коча беше в бокса и нямах какво да карам... еми какво да ти кажа, приключенийце си беше. А на коча ги оправям за 10 минути макс след сменени жила.![]()
И понеже видях една комбинация невъзможна, която суче веригата в първия ти пост - сменят се 1 отпред/1-3 отзад, 2 отпред/3-5 отзад, 3 отпред/5-7 или 9 отзад. Сиреч 2 отпред и 2 отзад Е НЕВЪЗМОЖНА комбинация от гледна точка експлоатация и износване! Други комбинации сучат неимоверно веригата, износват я и се получава триенето в дерейльора, което описваш. Едно време старият ми спринт от веломания, същият за който говоря по-горе, това го има като описание за експлоатация и съм го запомнил, сега евтините трошляци не знам дали ги продават в комплект с такова.
Ти очевидно нямаш никаква представа каква е ползата от застъпващите се предавателни отношения в крайните позиции на всеки венец. Чел-недочел, чул-недочул... Пази си коленцата, то има много голяма разлика между предавки 39-26 и 26-17 примерно. И сърцето си пази - каданс 90 на 1,5 предавка сигурно не е равен на каданс 90 на 1,5. Казвам ти го веднъж и за последно - не пиши глупости относно предавките и скоростите, след като не можеш да се обосновеш смислено и не си готов за реален коментар. Ако се съмняваш в необходимото време за настройка на система - предлагам да го проверим. Относно усукването ти обясних с математика защо не е проблем. Относно капацитети на дерайльори и клетки - зад мен стоят три различни конфигурации 2/3x7/8/9, късо, средно и дълго рамо с различни касети, всички с отлична настройка, позволяваща оптимална работа. Виж кое как е, пробвай и тогава да продължим дискусията. От друга страна от твоите изказвания разбрах само, че нещо не ти е съвсем наред по колелото и не го считаш за проблем, защото така си свикнал. Ми прав ти път като ти е точна веригата, но не съветвай с измишльотини!novice написа:щото е НЕПРАКТИЧНО и абсурдно, натоварва краката и сърцето излишно
marsa написа:Ти очевидно нямаш никаква представа каква е ползата от застъпващите се предавателни отношения в крайните позиции на всеки венец. Чел-недочел, чул-недочул... Пази си коленцата, то има много голяма разлика между предавки 39-26 и 26-17 примерно. И сърцето си пази - каданс 90 на 1,5 предавка сигурно не е равен на каданс 90 на 1,5. Казвам ти го веднъж и за последно - не пиши глупости относно предавките и скоростите, след като не можеш да се обосновеш смислено и не си готов за реален коментар. Ако се съмняваш в необходимото време за настройка на система - предлагам да го проверим. Относно усукването ти обясних с математика защо не е проблем. Относно капацитети на дерайльори и клетки - зад мен стоят три различни конфигурации 2/3x7/8/9, късо, средно и дълго рамо с различни касети, всички с отлична настройка, позволяваща оптимална работа. Виж кое как е, пробвай и тогава да продължим дискусията. От друга страна от твоите изказвания разбрах само, че нещо не ти е съвсем наред по колелото и не го считаш за проблем, защото така си свикнал. Ми прав ти път като ти е точна веригата, но не съветвай с измишльотини!novice написа:щото е НЕПРАКТИЧНО и абсурдно, натоварва краката и сърцето излишно
Явно толкова и четеш преди да отговаряш, свери си цифрите дето си цитирал от поста ми. И като пише по нета дай инфото и толкоз. А твоето колело по принцип не ме интересува и не държа да го обсъждаме, ти си го намесил в темата. Всъщност в един момент спира въобще да ме касае всякаква дискусия с твърдоглавец, който ползва около половината от потенциала на скоростната си ситсмема. Всичко си има граници.novice написа:Видял съм кое как е, приятелю! Отвори интернет, на не 1 и 2 места ще намериш същата информация - аз не си измислям ей така за спора. И не подлъгвай хората със съветите си, между 39-17 и 26-17 има огрооооооомна разлика! За моето колело нищо не си разбрал, нито си видял - всичко си му е наред, а аз продължавам да си пазя коленцата, споко!Карай със здраве малка отпред-малка отзад и обяснявай математически как е добре и не сучеш...
bikerider написа:@novice: какъв е точно проблемът с тези предавки? Скъсеният живот на веригата-консуматив едва ли е точно проблем?
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта