Проблем със скорости

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със скорости

Мнениеот superkeca » Съб Юли 06, 2013 7:32 pm

Здравейте колеги
, ще карам направо, въпроса ми е относно превключването на скоростите..от скромния си опит знам, че когато веригата вече е захабена и зъбчатките отзад също, има проблем с включването на скоростите.Но отварям темата, защото от писаното в форума разбрах, че едва ли не самата верига прескача, а при мен проблема е че когато съм примерно на 3 скорост, венеца ми е на 2, когато съм на 4 всъщност съм на 5 ..смисъл имам разминаване .Не е постоянно, когато му скимне става така..понякога са си в нормално състояние.
Колелото съм го взел преди 3 години и не съм пипал скоростите, освен, че ходих да ми скъсяват веригата ( не мисля, че съм я сменял).Та ако можете да ми помогнете , дали проблема е в зъбците и веригата или се нуждае от настройка...казвали са ми, че може и да е от изкривен дерайльор( удрял съм го 3-4 пъти при разни мои ''експерименти''), но видимо не е изкривен .

Благодаря предварително :beer:
RIDE OR DIE !
superkeca

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със скорости

Мнениеот bio » Съб Юли 06, 2013 8:18 pm

при износени компоненти най-често се получава прескачане на веригата върху зъбчатки/венци. при лошо превключване/случайно преминаване на друга скорост - неправилно настроени команди, жило, крив дерайльор, ухо, мърсотия и т.н.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirov92 » Съб Юли 06, 2013 8:24 pm

Реглаж на заден дерайльор
С кривините е по-сложно. Първо виж дали ухото не е криво. Резбата, в която се захваща дерайльора трябва да е успоредна на оста на главината. Аз за изправяне на уши ползвам една стара задна ос, която е с същата резба, с гайки от двете страни.
Може и самият дерайльор да е крив. Според упътването на моята X7-ца, като е по средата на касетата ролките трябва да са успоредни на плочите.
П.П. bio ме изпревари. :beer:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот superkeca » Съб Юли 06, 2013 9:52 pm

Благодаря ви, утре ще опитам, пък да видим какво ще направя :D
RIDE OR DIE !
superkeca

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик