Смяна на чашки за бедни

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на чашки за бедни

Мнениеот moridinbg » Съб Авг 10, 2013 2:12 am

Отложи ми се с месеца-два номадчето, на което се точех, за сметка на това Fox 36цата, която беше за него е тук :beer: . RS Revelation-a, с който бях до сега ми изглеждаше недорасъл в сравнение с нея и реших да ги сменям за сега на наличната рамка :eyebrow:
Изображение

Проблемът е, че 36-цата е tapered, rockshox-ът 1 1/8, съответно бяха нужни нови чашки :idea: Инструментите за махане и слагане на чашки са едни от много малкото, които нямам и заради които се налага да ходя по сервизи (другото е махане на касета)
В сервизчетата около вкъщи (Лондон) ми обявиха цени по около 40-50-60 паунда :crazy: за сваляне на стари, слагане на нови чашки, подрязване на стержен и монтиране на пеперудка (или както там на български се казва на star nut-a). Освен това ще е готово в Понеделник... Инструмент за махане на чашки - 15 паунда. Такъв за пресиране на нови - 35 :eek3:
Ясна стана работата - домашен майстор :smash: . С едно ходене до железарията се сдобих с шпилка, шайби и ножовка на стойност 15 паунда (да не говорим, че ножовката ще я ползвам значително по-често от преса за чашки о.О).
Едно пра-старо колче беше заготовката за махане на чашки:
Изображение
(Super Hercules!)

5-10 минути по-късно:
Изображение

Принципът на инструмента е изключително прост. Прекарва се с острото през чашката, след като цъфналата част премине през отвора на лагера се разтваря и запъва в ръба на чашката. Малко почукване по острата част и старата чашка излиза.

Пресата за чашки е съвсем елементарна - резбована шпилка, 2 много широки шайби и 2 гайки.
Изображение

Следващия път ще ползвам по 2 шайби, че тези малко се огънаха в средата:
Изображение

Накрая от Rock Shox Revelation U-Turn 110-140mm на Fox 36 Talas 120-160mm RLC FIT Kashima
Изображение
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Re: Смяна на чашки за бедни

Мнениеот bobi33 » Съб Авг 10, 2013 9:57 pm

Браво,колега за креативността! :beer:
bobi33

Рейтинг: 1205

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Съб Авг 10, 2013 10:44 pm

Браво, метода и при мен вероятно ще влезе в употреба :)
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот xcrider » Съб Авг 10, 2013 11:18 pm

Тука ги има всичките тея гетоизации.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z20O6PU ... creen&NR=1
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот iFkata » Чет Яну 15, 2015 3:27 pm

https://www.youtube.com/watch?v=e6ikoY4j-i4 Ето и едно видео, в което се използва сътвореният "инструмент". Дори пича използва допълнителни неща, за да не влезе чашката накриво (поне според мен е така). Да попитам, когато се слагат така, но само с по 2 големи шайби от всяка страна, има ли шанс чашката да влезе накриво?
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Мнениеот zafirovp » Пет Яну 16, 2015 3:40 pm

Винаги има шанс, но ако си внимателен няма проблем.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот marsa » Пет Яну 16, 2015 5:26 pm

iFkata, подсигури се и проверявай и по време на пресоването, че оста е максимално добре центрирана в чашката/челната тръба. Ако има изместване от центъра това би довело да наклон (разваляне на съосието с челната тръба) на шпилката и чашката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Сря Яну 21, 2015 5:57 pm

Хубаво е при гетоизациите да се гледат продуктите на реномирани фирми. В такива варианти най-лесно става, ако за шайбите се залепят "водачи" от изпилено дърво. Правят се бързо и не позволяват изместване на шпилката. Препоръчвам минимум М12 или 1/2" резба и грес, няколко шайби и гайки. С два ключа става за секунди, дори за дълбоки чашки.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Сря Яну 21, 2015 6:13 pm

Бе то най-лесно е вместо големи шайби да се ползват дъсчици от сравнително твърда дървесина в които чаките ще се впиват минимално.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот iFkata » Сря Яну 21, 2015 6:32 pm

Вчера пробвах гетозацията, защото чашките не бяха влезли напълно. За 8 лева, M16 шпилка, 4 шайби и 2 гайки. С 2 френски ключа стана за секунди.
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Мнениеот outfaced » Сря Яну 21, 2015 7:09 pm

Ако рамката / челото ти подвежда новите чашките на криво с тоя номер не става - нямаш какво да ги държи съосни.
Ако рамката не прави такива магарии и сглобката не е от най тегаивте става с чук, отверка (или нещо по дълго здрави и плоско на края - кръгла пила) и плоско парче здраво дърво ;)
Пробвано и едното и другото ...

кви са тия гето-мето глезотии ... под 22 се завива на ръка :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Vorac » Чет Яну 22, 2015 2:05 pm

Подкрепям @outfaced. Единственият яд, който съм имал с този метод е, че веднъж ме домързя да чукам достатъчно дълго и не дочуках една чашка до край. Така тя остана на криво (още ме мързи да разглобя въпросното колело и да доначукам чашката).

Една дъска, малък чук, табуретка да се подпира челото и половин бира време.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот bikerider » Чет Яну 22, 2015 8:16 pm

Чукът е най-директния път към прецакване на рамката. Една стружка да свалят чашките и след десет скока рамката е готова за боклука, особено ако не е нещо особено. Ако някой си е прежалил рамката и паднал дотам, че да го мързи да купи една шпилка, по-добре да не дава съвети на хора, които искат да си сменят чашките евтино И качествено.

@marsa: дървото не е удачен избор за пресоваща повърхност, защото може да поддаде различно на различни места.

@outfaced: в моя вариант съосието се запазва. Ако общата дебелина на шайбите е над сантиметър забрави за отклонения, стига шпилката да стои центрирана. От толкова много хора и толкова много пъти е правено това, че е грехота да се обсъжда в такива детайли :)
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Чет Яну 22, 2015 11:18 pm

Мен пък с шпилка и шайби ми е много терсене да набивам чашки. Винаги имам чувството че не са в достатъчно стабилно положение и има шанс да тръгнат накриво. Затова направо си нанизвам чашките на стержена на вилката(в нормалната поредност на елементите, със се лагерите), като предварително намазвам с грес леглата в челото и самите чашки(разбира се), след което слагам един от по-дългите спейсъри над лапата и си ползвам, тапата,болта и пеперудката(в стержена) от самите чашки за набиването им(малко излишно, но да припомня, че и на болта също се слага грес). Чашките си влизат обикновено на 99.9% от дълбочината без особено натоварване на болта и пеперудката, но винаги след това донабивам за всеки случай с дървени трупчета и чук. За момента грижи не съм имал и лично на мен ми е най-комфортния начин за набиване на чашки без специализиран инструмент.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bikerider » Пет Яну 23, 2015 2:53 pm

Е, мислех че е очевидно - гайките се натягат на ръка докато не може повече. Ключовете влизат в действие само след като се осигурено съосие и резбата е достатъчно натегната, за да не позволи "плуване" по време на стягането :)

За чука продължавам да съм против като започващ инструмент. За завършващ става, но отново съм против, защото не е добра идея за плитки чашки и калпави рамки. Неведнъж ми се е случвало да си кажа "айде готови са дай с чука" и при първия удар да излязат от съосие. И ако човек е нетърпелив и отново използва чука... лошо. Тоя филм съм го гледал и не е приятен. Моля мнението ми да не се приема за универсално и задължително решение, но опитът ми сочи че младите байкъри, които обикновено започват с по-евтина екипировка са и по-нетърпеливи.

Благодаря за разговора, приятен ден на всички писали.

Edit: бтв, Владо - и на теория, и на практика всяко използване на лагерите за набиване скъсява драматично живота им.
Аватар
bikerider

Мнениеот moridinbg » Пет Яну 23, 2015 4:55 pm

Е, мислех че е очевидно - гайките се натягат на ръка докато не може повече. Ключовете влизат в действие само след като се осигурено съосие и резбата е достатъчно натегната, за да не позволи "плуване" по време на стягането :)

За чука продължавам да съм против като започващ инструмент. За завършващ става, но отново съм против, защото не е добра идея за плитки чашки и калпави рамки. Неведнъж ми се е случвало да си кажа "айде готови са дай с чука" и при първия удар да излязат от съосие.

:agree:
Аватар
moridinbg

Мнениеот half » Пет Сеп 16, 2016 8:42 pm

позабърсвам праха
При вас почти идеално ли вървят чашките при затягането, аз се мъчих на първата 30 минути а на втората цяла сутрин 2-3 часа с почивките за храна и блъскане от яд :banghead: и в крайна сметка и двете ги подкарах леко на криво (примерно разлика от 1-2 мм). След като ги видях че не влизат като у дома си реших просто да преместя шпилката към по-изпъкналата страна (за да натиска главно там), на едния клип така направи човека.
Докато се мъчих да ги сложа ми се стори че виждам нещо като стружка (яко ми стана) и изкарах чашката, да забърша и инспектирам, малко от боята я нямаше, а по рамката май всичко е наред, надявам се да не си оставя зъбите някъде :fight:
Мисля си че проблема ми е че ползвах само с 2 шайби на страна и лесно се прилепяха за "изкривената" чашка. Понеже не разбирам грам от (даже не знам как да го нарека)... абе не съм домашен майстор, моля да ми предложите варианти самата шпилка да седи в челото подсигурена, да не халтави когато не е затегната или по-скоро нещо като водач на чашките. Представям си парче метал с цилиндрична форма което е възможно най-плътно по шпилката, за да не се криви и да избутва лагера равномерно, на единия клип пича май каза има за повечето чашки такива водачи в ебай сайта, но предполгам са само за високия клас чашки.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот half » Пет Сеп 16, 2016 10:03 pm

клипа с адаптерите https://www.youtube.com/watch?v=e6ikoY4j-i4
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Назад към Веломеханик