Отложи ми се с месеца-два номадчето, на което се точех, за сметка на това Fox 36цата, която беше за него е тук

. RS Revelation-a, с който бях до сега ми изглеждаше недорасъл в сравнение с нея и реших да ги сменям за сега на наличната рамка

Проблемът е, че 36-цата е tapered, rockshox-ът 1 1/8, съответно бяха нужни нови чашки

Инструментите за махане и слагане на чашки са едни от много малкото, които нямам и заради които се налага да ходя по сервизи (другото е махане на касета)
В сервизчетата около вкъщи (Лондон) ми обявиха цени по около 40-50-60 паунда

за сваляне на стари, слагане на нови чашки, подрязване на стержен и монтиране на пеперудка (или както там на български се казва на star nut-a). Освен това ще е готово в Понеделник... Инструмент за махане на чашки - 15 паунда. Такъв за пресиране на нови - 35

Ясна стана работата - домашен майстор

. С едно ходене до железарията се сдобих с шпилка, шайби и ножовка на стойност 15 паунда (да не говорим, че ножовката ще я ползвам значително по-често от преса за чашки о.О).
Едно пра-старо колче беше заготовката за махане на чашки:

(Super Hercules!)
5-10 минути по-късно:

Принципът на инструмента е изключително прост. Прекарва се с острото през чашката, след като цъфналата част премине през отвора на лагера се разтваря и запъва в ръба на чашката. Малко почукване по острата част и старата чашка излиза.
Пресата за чашки е съвсем елементарна - резбована шпилка, 2 много широки шайби и 2 гайки.

Следващия път ще ползвам по 2 шайби, че тези малко се огънаха в средата:

Накрая от Rock Shox Revelation U-Turn 110-140mm на Fox 36 Talas 120-160mm RLC FIT Kashima