Проблем със задната дискова.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задната дискова.

Мнениеот tuumbiru » Пет Дек 13, 2013 3:08 pm

Здравейте! :)
От скоро имам един много гаден проблем със задната дискова спирачка...
Диска е 160мм. ротор, promax! Машинките и те са Promax!
Проблема е, че въобще не държат, колкото и да ги бърша, да ги разглобявам и да ги чистя (един път го направих но на празно :/ ) не фащат. Стягам ги много, но нищо! Когато си зех байка, нямах проблеми, но с с времето се появиха...
Сега не знам какво да правя, ако някой може да помогне, мерси!
Изображение
Изображение
tuumbiru

Рейтинг: 1198

Re: Проблем със задната дискова.

Мнениеот yanevch0 » Пет Дек 13, 2013 4:54 pm

Смени накладките, обезмасли диска с нещо, най-добре го измий с веро, нагласи я правилно и най-вероятно ще се подобри работата и повече недей да я "бършеш".
Има клипове за нагласяне на спирачка: Цъкни ме нежно!
Аватар
yanevch0

Рейтинг: 1200

Мнениеот sonscp » Пет Дек 13, 2013 7:34 pm

Според мен няма смисъл да купуваш нови накладки. Рано или късно ще се счупят пружинките на апаратите и спирачките ще са за боклука!
Ако имаш възможност, инвестирай във нови спирачни апарати. Тези са тежки, не спират, и както казах почти винаги се чупят пружинките. Аз отначало тръгнах с такива, и двете се счупиха. :dontknow:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот MaRRty. » Пет Дек 13, 2013 9:45 pm

Не си прави труда да ги ''бършеш , стягаш и т.н.'' . Вземи си едни нови хидравлични спирачки и заспиваш ! :smash:
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Мнениеот rock » Пет Дек 13, 2013 11:34 pm

sonscp написа:Според мен няма смисъл да купуваш нови накладки. Рано или късно ще се счупят пружинките на апаратите и спирачките ще са за боклука!
Ако имаш възможност, инвестирай във нови спирачни апарати. Тези са тежки, не спират, и както казах почти винаги се чупят пружинките. Аз отначало тръгнах с такива, и двете се счупиха. :dontknow:

Promax въобще не са тежки спирачки, добре е да не се говори безотговорно , когато се дават съвети. Promax механична спирачка заедно с болтовете е 196.4 грама. Само за сравнение механичната Shimano Deore M495 е 275 грама заедно с адаптора. Лично измерени от мен, преди да си сложа хидравлики. Преди да я сменя, не съм имал проблеми. Карах я два сезона.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот tuumbiru » Съб Дек 14, 2013 4:09 pm

Мисля да слагам V-brake-ови 'щото не карам из планината...btw карам само на задна гума и съм много луд (някой път ще постна клипче) и се сещате, че за да си правя триковете ми е нужна здрава задна...А на старият байк бях с V-brake и нямах ппроблеми със спирачките... Проблема е, че ги продадох...и в змяна ми дадоха 2-ва диска 160мм ротор, обаче са съвсем лекичко ръждясали...
Изображение
Изображение
tuumbiru

Мнениеот Илиян_Илиев » Съб Дек 14, 2013 6:48 pm

Загубена кауза е това с Promax-a! Вземи си един V-brake на Шимано или Авид- лично аз предпочитам Шиманото, особено с лостче Шимано!
Илиян_Илиев

Рейтинг: 1220

Мнениеот yanevch0 » Съб Дек 14, 2013 7:17 pm

Всякакъв V-Brake над 10лв ще ти свърши работа купувай си едни 3 компонентни калодки и забравяш за всякакви дертове. Слагаш, караш, сменяш и това се повтаря.
Аватар
yanevch0

Рейтинг: 1200

Мнениеот KUM4o » Нед Дек 15, 2013 11:23 am

Като каза, че си ги чистил и т.н. , не разбрах дали настройваш неподвижната накладка. За да хваща добре спирачката трябва редовно да донастройваш и неподвижната накладка.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот pipeline » Пон Яну 06, 2014 2:49 pm

Едно момче имаше същият проблем! Каза ми, че си и извадил накладките е с една шкурка леко ги търкал няколко пъти отгоре :agree: . Гледам сега спирачката КОВЕ жестоко! Виж опитай се и сподели какво е станало :agree:
Карам C1 :D :D
Аватар
pipeline

Мнениеот Vorac » Сря Яну 08, 2014 9:46 pm

За V-брейк сигурно ще трябват нови капли. Не е най-евтиният вариант.

И аз гласувам за хидравлични, дават ги вече по 50-80лв цялата система с лостчета и апарат, само без диска. Саморегулиращи (няма статична накладка), силни, маслото охлажда накладките при спускания, усещането е мекичко. Само трябва всяка пролет да ходиш на механик да ги обезвъздушават.

Статичната накладка трябва да ти е така настроена, че като стиснеш лостчето, то да спира на не повече от половината път до кормилото. Съвсем да спира.

Чистенето - накладките с шкурка, а диска с обезмаслител/ацетон/разредител за лак за нокти. Ама това не бива да се налага някога, освен ако сгафиш нещо (смажеш си спирачките).

В моя опит V-брейкове държат към 2 години, после им се преебават пружинките. Може пък да съм карък.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот pipeline » Пет Яну 10, 2014 6:24 pm

Vorac написа:За V-брейк сигурно ще трябват нови капли. Не е най-евтиният вариант.

И аз гласувам за хидравлични, дават ги вече по 50-80лв цялата система с лостчета и апарат, само без диска. Саморегулиращи (няма статична накладка), силни, маслото охлажда накладките при спускания, усещането е мекичко. Само трябва всяка пролет да ходиш на механик да ги обезвъздушават.

Ми попринцип се намират и Shimano-та хидравлики за по 30-40 лв БЕЗ диск! А за нови в веломания ( www.screambikes.eu ) има намалени Shimano-та задни хидравлики( бели/черни ) на 50 лв/бр. БЕЗ диск, на са с леви лостчета :agree:
Карам C1 :D :D
Аватар
pipeline

Мнениеот tuumbiru » Нед Апр 13, 2014 2:05 am

Проблема е, че нямам средства, и не мога точно в ози момент да спестявам.. Пък и според мен за обикновенно колело хидравлика да слагам.. дъаа.. Както казах по-нагоре, зимам една V-brake и да се надяваме, че ще съм без проблем.. А за коментара 'дето да изтъркам накладките с шкурка..Утре ще го пробвам и ще пиша! :)
Изображение
Изображение
tuumbiru

Мнениеот gosh6o » Нед Апр 13, 2014 11:42 am

Имам v-brake shimano acera с колодките от 16лв на rhino. Даваш един път 16лв и после си сменяш гумичките в рамчицата за 8. Но пък вече 2 сезона не са мръднали тия гумички. Бият си всяка механика както си поискат. Не се занимавайте с тия промакси. Имал съм два. От нищо се късат пружините. Трябва да се стягат с два пръста, че да спрат. Ако ще ги сменяш ти препоръчвам Tektro io. Стабилно се държи с роторите на промакс и с един пръст блокира предна и задна при 80кг човек. Ако не ти се занимава и искаш нещо което да го сложиш и да спира си взимай в-браке. Хидравликата е вариант, но съдейки по това, че спирачките са промакс сигурно и колелото е някакво евтино, и не си струват парите.
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот sonscp » Нед Апр 13, 2014 5:09 pm

tuumbiru написа:Проблема е, че нямам средства, и не мога точно в ози момент да спестявам.. Пък и според мен за обикновенно колело хидравлика да слагам.. дъаа.. Както казах по-нагоре, зимам една V-brake и да се надяваме, че ще съм без проблем.. А за коментара 'дето да изтъркам накладките с шкурка..Утре ще го пробвам и ще пиша! :)

Какви проблеми очакваш да имаш с в-брейк спирачки? Не искат никаква поддръжка, само колодки 1-2 пъти в годината. Отначало в първите ми "байкърски" преживявания бях с в-брейкове шимано ацера . След това смених шините и се наложи да сменя и спирачките с дискови (за начало нисък клас) и избрах точно промакс. После минах на шимано, после на тектро.... ПЪЛНИ БОКЛУЦИ!! Сума ти пари хвърлих за механични дискови и сега се връщам към в-брейк-овете и съжалявам, че продадох старите. Както ти каза gosh6o вземаш едни Шимано ацера, едни колодки със сменяеми гумички и караш. Дисковите не си струват, особено ако са нисък клас Shimano, promax, tektro и подобни. Успех! :peace:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот CartoonFox » Нед Апр 13, 2014 7:49 pm

Ами за планинско добре ли е да се ползват Ви-брейкове ? И каква е разликата :gren:
What does the Fox say?
Аватар
CartoonFox

Рейтинг: 1180

Мнениеот gosh6o » Нед Апр 13, 2014 8:18 pm

Ако си караш лежерно, защо не? Състезатели по xc ги използваха допреди време заради теглото. Ако си спускач вече е друга работа. Там си трябва спирачна сила. Затова и карат хидравлика с големи ротори в тия дисциплини :)
Аватар
gosh6o

Мнениеот CartoonFox » Нед Апр 13, 2014 8:24 pm

Мда, за даунхил :/ ... и един друг въпрос.. ако съм с една хидравлична и една Ви-брейк, коя ще е по-добре да е отпред? говорим за даунхил :)
What does the Fox say?
Аватар
CartoonFox

Рейтинг: 1180

Мнениеот gosh6o » Нед Апр 13, 2014 8:35 pm

CartoonFox написа:Мда, за даунхил :/ ... и един друг въпрос.. ако съм с една хидравлична и една Ви-брейк, коя ще е по-добре да е отпред? говорим за даунхил :)

Винаги хидравликата!
Аватар
gosh6o

Назад към Веломеханик