ремонт на шина > сцепена заварка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ремонт на шина > сцепена заварка

Мнениеот baika_maika » Съб Яну 18, 2014 9:39 pm

Имам си едностенна алуминиева шина 26", на която се отвори заварката. Права е и не искам да я изхвърлям. Може ли да се направи заварка някъде в България?
Някой пробвал ли е да закрепи положението с планка? Аз си мисля за стоманена с 4 болта. Ако е с 2 няма да спре усукването. За недостатък се сещам само лошия баланс, но би могло да се компенсира с някоя гъзарска тежка капачка на вентила.
Приемам и други предложения. За ремонт! Не правя интервю за счетоводители или застрахователни агенти.
baika_maika

Рейтинг: 1200

Re: ремонт на шина > сцепена заварка

Мнениеот evilzet » Съб Яну 18, 2014 10:54 pm

И аз обичам да си ремонтирам, вместо да купувам. Попитай първо колко ще ти вземат за заварката и сам ще отидеш да си купиш една нова шина. Скоро не съм купувал, но май беше около 10лв. Трудно мога да си представя по-безсмислен ремонт.
Като гледам имаш и изисквания към съветите - ето моя - залепи го с "Капчица" и после може да се подсили с лейкопласт ( но на Урго, да не е някой ментак).
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Съб Яну 18, 2014 11:15 pm

Каква е тая шина? Снимки? Ако има свързващи пинове е възможно въпросната заварка да е имала само естетически свойства, или въобще да не е съществувала. Виж тази снимка:
http://i1219.photobucket.com/albums/dd4 ... /pins1.jpg
Много шини разчитат само на въпросните пинове. Компресионните сили на наплетеното колело са огромни! Ако няма пинове според мен всеки, който заварява алуминий може да я пипне малко, след което да загладиш заварката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот baika_maika » Нед Яну 19, 2014 1:52 am

Благодаря за подсказката, но няма такива пинове. Кълча я свободно, и кухина в стената няма. Имам същите две на единия велосипед и са си заварени прилично. Каква е незнам, вероятно типичната вело-конфекция.
Да, може и така "цъфнала" да се ползва, но накладките няма да изкарат обичайните 5-6-7 хил.км.

Не разбрах идеята на счетоводителя. Има ли такава или търси внимание за да разсее самотата. Имам си нови шини. И стари имам. И няколко готови капли. Мога и с плюнчица да залепя, после и оранжева магия. Обаче предпочитам нещо по-градивно.
baika_maika

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 19, 2014 9:13 am

baika_maika написа:Не разбрах идеята на счетоводителя.

Идеята на счетоводителя е, че въпросният компонент е достатъчно евтин, за да не подлежи на ремонт, а подмяна с нов, когато му дойде времето.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Яну 20, 2014 8:21 am

Темата е достатъчно маломерна- затова -отговор по същество и да се приключи:
Шината /каплата/ може да бъде заварена от всеки аргончик, НО- иска се опит, над 50% от каплите се окозват осукани след заварката. Цена за услугата -от мерси -до 5 лв. Споделям личен опит. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот axelmax » Пет Яну 24, 2014 8:12 am

"Имам си едностенна алуминиева шина 26"

Ти сериозно ли? Давай на вторични. Има двустенни по 12-15 лева.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Яну 26, 2014 5:08 pm

Шината, която коментираш едва ли е заварена, нарича се снадка, там, където завършва обръча и двата края се снаждат. Ела да ти подаря една шина за Мерси и спрете да се занимавате с глупости - планка с 4 болта?! От неравномерно разпределената маса по шината ще подскачаш на велосипеда при по-висока скорост. Не е рентабилно - нова шина струва 16лв, нова капла с такава шина струва 25лв.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик