Боя или фолио?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Боя или фолио?

Мнениеот tbk515 » Чет Яну 23, 2014 8:20 am

Здравейте!
Реших пак да продължа с реставрацията на един стар байк. Чудя се дали да го пребоядисам или да го облепя с автомобилно карбоново фолио. Сегашната боя е в отвратилно състояние, стикерите ту ги има, ту ги няма. Рамката е някаква стоманена. Предполагам, че с новата боя ще изглежда като нов, но ще се кара само в града и не искам да се набива на очи. А и не искам да наливам много пари в освежаването.
Кое ще ми предложите: боя или фолио?
Доколкото знам, пребоядисването излиза към 50лв., а за карбоново фолио не вярвам да отидат повече от 2 кв. или 20-тина лева.
Има ли някакви тънкости, трикове и т.н. при слагане на фолио?
Не съм сакат в ръцете. Имам усет за работа, все пак съм строител по професия и ХВП. Смятам, че ще мога да се справя.
Всякакви мнения са добре дошли.
Благодаря!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Боя или фолио?

Мнениеот windv » Чет Яну 23, 2014 7:51 pm

/И аз съм се замислял над идеята да облепя колело с фолио. Как виждаш решение на облепване на фолиото около малките извивки и чупки по рамката?
И къде ще се срещат дватакрая на фолиото, така , че да не се вижда? :) Инак е яко , може вскякави неща и освен карбоново фолио да си сложиш на колелото....
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Пет Яну 24, 2014 8:35 am

"реставрацията на един стар байк"
"автомобилно карбоново фолио"

Реставрацията е стремеж да се възвърне първоначалният му вид. Как ще го направиш с нещо, което дори не е съществувало при направата на велосипеда ти и не е вариант на разцветка зададена от производителя?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот tbk515 » Пет Яну 24, 2014 9:21 am

@windv, за малките извивки и чупки смятам да взема едно широко хартиено тиксо и да пробвам няколко варианта, преди да сложа фолиото. Двата края ще се срещат отдолу. Все още не съм го измислил.

@axelmax, думата "реставрация" явно ми се е забила в главата след като преглеждах подобни теми. Иначе имам впредвид да го освежа и актуаизирам. Стари спирачки-кантарче, едностенни шини, 6 скоростна с-ма, cup and cone средно. Общо тегло в момента е около17-18 кг. и смятам с новите части да излезе до към 11 кг.

Все още не съм решил кое да бъде: боя и фолио?
Благодаря!
Аватар
tbk515

Мнениеот axelmax » Пет Яну 24, 2014 10:48 am

Има клипчета как се работи с ПВЦ фолио с помощта на пистолет за горещ въздух, но е малко пипкаво.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот autosvet » Пет Яну 24, 2014 6:47 pm

Според мен е по-добре с боя. Фолиото ще се набива повече на очи, отделно че ако не си грундирал и изравнил под него ще започне да ръждясва.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот EOOL » Пет Яну 24, 2014 11:43 pm

Здравей .И аз бях изправен пред същата дилема за моят байк.Фолио или боя( по скоро да го изрисувам с аерографа) ?.Пробвах с фолио.(карбон)Първо както е писал колегата преди мен повърхността трябва да я обработиш.В някои детайли си е доста трудоемка работа самото лепене.Дори с шаблон преди това фолиото при нагряване се разтяга.Другото важно нещо е ,че дори фолиото да е качествено и марково лесно се драска или къса.Накрая реших да облепя само няколко елемента от пежото.Като занапред ще го изрисувам.Така 4е по -добре като вариант е боята .Може и по -скъпо ,но си заслужава :agree:
Аватар
EOOL

Рейтинг: 1205

Мнениеот tbk515 » Съб Яну 25, 2014 8:34 am

Благодаря ви!
Явно се навих, че ще е с боя. Сега остава въпроса:
Къде в Пловдив ще се съгласят да боядисат рамката в камуфлажна шарка?
Очаквам предложения!
Благодаря, предварително!
Аватар
tbk515

Мнениеот outfaced » Съб Яну 25, 2014 9:07 pm

Забрави ... трябва ти приятел бояджия. Няма такова нещо като "боядисване в камуфлажна шарка". Това иска правене на шаблони, облепване и боядисване поне на 3 етапа.
Или аерограф, както казаха по горе.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikant » Съб Яну 25, 2014 9:52 pm

tbk515 написа:Благодаря ви!
Очаквам предложения!

От Русе едно момче само съм виждал да прави нещо подобно.

http://ivi1112.snimka.bg/automobiles/ve ... 5.27837765

Изображение
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот autosvet » Нед Яну 26, 2014 2:27 am

Камуфлажна шарка се прави лесно особено на толкова малка площ, но зависи какъв точно искаш да е камуфлажа. Най-добрият и красив вариант е с аерограф. Другия е пръскаш за основа да кажем светлозелената боя, вземаш една гъба и с нея си правиш шарките с кафяво, тъмно червено и тъмнозелено, може и с една по-широка четка за рисуване да докараш на вид един немски камуфлаж, който е като големи точки на вид и т.н. Въобще идеи колкото искаш - от памуци и тензух, през листенца ако щеш. Общо взето нищо по-различно от това как се боядисват яйца сам дето е по-миризливо и цапащо. Като приключиш с творчеството теглиш една водна шкурка 2500 на мокро(!!!) за да е равно, обезмасляваш, пръскаш 2-3 ръце мат лак и си готов. Разбира се цялото занятие е скъпо и ако си решил да наливаш пари то по-добре аерограф и да го дадеш на някой автобояджия поне за лакирането.
Аватар
autosvet

Мнениеот tbk515 » Нед Яну 26, 2014 8:40 am

Благодаря!
Русенецът го питах есента колко ще струва всичко с 2 цвята боя, той отговори "около 70-80лв." С доставката натам и насам ще ми излезе 100-тачка.
Някъде по-близко до Пловдив имали друг аерографаджия? Знаете ли нещо за цените?
Благодаря, отново!
Аватар
tbk515

Мнениеот autosvet » Нед Яну 26, 2014 7:08 pm

Ами добра цена ти е дал за аерограф. Иначе си направи сметката колко би ти излязло ако сам го правиш - смивка за да свалиш старите боя и лак ако са много зле, грунд, боя (поне 2 спрея), лак, шкурки (4 вида по 2-3 листа), тиксо, кореселин. Само материалите са ти около 30-35лв. от най-достъпните. Труд 10-12 часа за неопитен човек. Най-гадното е ако нямаш помещение където да вършиш цялата тази работа - всичко се осмърдява, прах и власинки полепват по боята. Ако нямаш опит да я "налееш" равномерно стича.
Аватар
autosvet

Мнениеот pipeline » Нед Фев 09, 2014 7:56 pm

tbk515 написа:Благодаря ви!
Очаквам предложения!

Преди време гледах някъде за въпросната камуфлажна боя. Имаше клип как един си боядиса BMX-а така. Използваше борово клонче и пистолет за боядисване. Напръска първо цялата рамка в тъмно матово зелено. Слагаше клонче на пройзволно място от рамката и пръскаше хем кафяво хем тъмно жълто и тук-там сиво. Крайният ефект беше много добър. Гледах и други такива рамки в интернет с въпросния камуфлаж и с матова боя се получава по-сполучливо, отколкото с металик :bigeyes: . Успех с боядисването!
Карам C1 :D :D
Аватар
pipeline

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик