Скърцащо средно движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцащо средно движение

Мнениеот Vorac » Пет Яну 24, 2014 1:14 pm

Откъм левия курбел се чува едно зловещо скърцане като се изправя на педалите. Понякоа, не винаги.

Историята, която доведе то това ,е дълга.

Първо си завих BB-ES25 накриво, и половин час съм стъргал двате най-външни оборота на резбата с пила за да влезе въобще средното. (Заключение: в алуминий се навива само на ръка, чак после се затяга с ключ).

Изгубих при монтажа шайбата на Octalink курбелите, дето е на болта от лявата страна.

Лявата чашка на средното движение се разви и запецна срещу курбела. Натегнахх я здраво навътре. Може би тогава започна скърцането, не съм сигурен.

Седмица по-късно и курбела падна - саморазвил се. И него натегнах яко.

Тия дни, с динамометричен ключ, затегнах нещата както трябва - лявата чашка 70Nm, болтът на курбела 50Nm. Скърцането може би е намаляло малко (или не) но определено не е изчезнало.

Някакви идеи как да подходя? Аз никакви нямам, отвъд стандартното "иди в сервиз".
Vorac

Рейтинг: 1513

Re: Скърцащо средно движение

Мнениеот marsa » Пет Яну 24, 2014 2:34 pm

Първо на първо - като монтираш курбели и средно движение почиствай контактните повърхности много добре и нанасяй грес. Гресирането по принцип не се препоръчва при пластмасова капачка, при алуминиева си е задължително. Ако е пластмасова, то и скърцането не би било от там. За стягането няма нужда да е на максималната стойност, по-скоро гледай да е между минималната и средната ако е даден диапазон (от-до).

Ако резбите и шлиците ти са монтирани чисти и със смазка, най-вероятно или шлицът има деформация, или средното е позаминало. Някои "запечатани" касети могат да се почистват и смазват, ако твоята позволява да се свалят уплътненията може да го направиш. Ако компонентите са изрядни е съзможно скърцането да е от педалите.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пет Яну 24, 2014 2:58 pm

@marsa, благодаря за отговора.

Рамката е нова (вече карана 2 месеца, но при монтирането нова) Ferrini R3. Средното също беше чисто ново BB-ES25. Изцяло стоманено.

Сложих дебел слой бяла литиев грас при монтажа.

Как да определя дали педалът е виновен?
Vorac

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 24, 2014 3:13 pm

Vorac написа:Как да определя дали педалът е виновен?

Развий го, смажи резбата с грес (или намотай 3-4 слоя тефлонова лента), монтирай отново и виж какъв ще е резултата.

Vorac написа:@Ози, аха, ти смяташ, че скърцането може да идва от резбата между педала и курбела.

Напълно е възможно и почти винаги се получава, ако не са взети мерки, дори и да е затегнато по предписание.
Мисля, че и marsa имаше предвид същото.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Vorac » Пет Яну 24, 2014 3:16 pm

@Ози, аха, ти смяташ, че скърцането може да идва от резбата между педала и курбела. Според мен пък, ако е педалът виновен, то е защото му скърцат лагерите из вътре. За жалост така и не открих от къде мога да го смажа или разглобя ил идори какъв модел е (едни бели педали със шипове, 35 лв, продават ги Байк Центъра).
Vorac

Мнениеот Fujitzo » Нед Яну 26, 2014 11:58 pm

И на мен ми скърца средното откакто си сложих новия курбел с куха ос. Един приятел имаше ключ за махане на курбел на квадрат и го сменихме двамата . Чашките на новото средно навихме на ръка - едната не щеше да се навива въпреки смазванията с грес и т.н... нави се в крайна сметка с 300 зора, затегнахме ги на ръка с парцал. На тея чашки не би трябвало да им трябва много сила защото те така или иначе курбелите като се въртят ги дозатягат , та не ми е ясно на колегата по-горе как така му се е развила чашката , като тя няма на къде да излезе - курбелите я притискат ??

Рекох че трябва да дозатегна чашките - направих го с тръбен ключ , навих още четвърт до половин оборот , но пак си скърца. Така си карам.. нз как да го оправя.. Би било логично да се оправя с правилното натягане , но те дори и по сервизите нямат динамометрични ключове... така че уотевър .

@Vorac кажи е случайно си оправиш проблема да пробвам и аз.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот marsa » Пон Яну 27, 2014 12:50 am

Fujitzo написа:затегнахме ги на ръка с парцал
Стегнали сте ги много под необходимото! Предсписанията са около диапазона 40-50Nm, което означава най-общо казано ако ключа ти е с рамо с дължина 1метър да приложиш сила равностойна на тегло 4-5килограма в края на рамото му. Това е "доста". С тръбния ключ може и да си коригирал, може и да не си.

Въобще не бъди сигурен, че чашките не могат да се "саморазвият"! Нито пък, че опирането в курбела ще ги спре ако реашат да го сторят. Резбата им е с достатъчно малка стъпка и съм сигурен, че с повечко търпение могат и да ти извадят левия курбел също както екстрактора го прави.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пон Яну 27, 2014 11:03 am

@Fujitzo, феноменът беше следният. Усетих някакво хлопане в оста и като погледнах надолу лявата чашка (lock-ring, тази, дето не е закрепена за тялото на среното движение) беше излязла на няколко борота на резбата. Реших да карам внимателно, че закъснявах.

20 метра по-късно курбелите СПРЯХА да се въртят. Чашката беше се притиснала в курбела и ефективно го беше застопорила за рамката. Не само, че курбела не помръдваше, ами и колелтоо не можеше да се бута назад (нали трябва да сти се завъртят педалите) - много дървено се чувстваше за бутане.

---
A 50Nm е нещо като да хванеш гаечен ключ 30 см и с една ръка да го напънеш все едно вдигаш гиричка. Т.е. наистина доста.
Vorac

Назад към Веломеханик