Проблем със средно движение.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със средно движение.

Мнениеот joro66 » Сря Яну 29, 2014 7:16 pm

Налага ми се да развия чашката на средното движение от страната на венците, за да закрепя водача за веригата. Лошото е че отвътре зъбите за ключа са замазани, явно някой е пробвал да го развива преди това и не е успял (рамката я взех втора употреба с курбели и средно). Пробвах с тръбен ключ да я развива - след определено усилие - изтърва заради малката площ на стискане на ключа. Някакви идеи как да го развия (наясно съм че резбата е обратна :) )? Рамката е драг ф4м.
joro66

Рейтинг: 1240

Re: Проблем със средно движение.

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Яну 29, 2014 7:32 pm

joro66 написа:Налага ми се да развия чашката на средното движение от страната на венците, за да закрепя водача за веригата. Лошото е че отвътре зъбите за ключа са замазани, явно някой е пробвал да го развива преди това и не е успял (рамката я взех втора употреба с курбели и средно). Пробвах с тръбен ключ да я развива - след определено усилие - изтърва заради малката площ на стискане на ключа. Някакви идеи как да го развия (наясно съм че резбата е обратна :) )? Рамката е драг ф4м.

Един от начините,/ но той е за велосипеди -последна грижа/- нежна заварка с СО на метален лост за чашката / да се внимава и пази рамката/. Веднага след заварката , бързо охлаждане с вода за да се отпусне резбата и с лоста развиваш и хвърляш. Казах -това е за много амортизирани велосипеди, ако някой знае друг начин - слушам. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Ozzie » Сря Яну 29, 2014 7:32 pm

Чашката метална ли е или е от някакъв друг материал?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот joro66 » Сря Яну 29, 2014 7:47 pm

Метална е. Имам CO, и това което казвате ми мина през акъла, но реших да питам за някой по цивилизован начин. Пък рамката не ми е съвсем за брак :)
joro66

Мнениеот joro66 » Сря Яну 29, 2014 8:52 pm

Така..., не става нищо. Не знамкак са го стягали, но това нещо няма развиване. Хванах един пръстен с няколко точкови заварки за по удобно хващане с ключа и нищо. Отпускам се с цялата си тежест на половин метър рамо и не мърда. Накрая при по рязко натискане се скъсаха точковите заварки. Добрата новина е че не успях да прецакам нищо. Минавам на варианта са си направя един ISCG даптер с вътрешен диаметър около чашката и ще го прикапя на 4-5 места с CO-то.
joro66

Мнениеот Ozzie » Сря Яну 29, 2014 9:21 pm

Ако направиш няколко среза радиално и след това да ги подсечеш аксиално, дали няма да се охлаби напрежението в резбата и последната да се разхлаби?
Така или иначе тази чашка е брак, дори и да я успееш да я развиеш, после по думите ти, няма да може да я завиеш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот idaivan » Сря Яну 29, 2014 9:26 pm

Напръскай го обилно отвътре(като развиеш лявата чашка) и отвън със спрей за развиване на ръждиви резби и го изчакай по-дълго време... може да даде ефект.
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот joro66 » Сря Яну 29, 2014 9:37 pm

Ozzie написа:Ако направиш няколко среза радиално и след това да ги подсечеш аксиално, дали няма да се охлаби напрежението в резбата и последната да се разхлаби?
Така или иначе тази чашка е брак, дори и да я успееш да я развиеш, после по думите ти, няма да може да я завиеш.

Ами самата касета е здрава и не знам дали няма да се прецака така. Тая чашка отделно ли е от касетата, понеже не съм изкарал още самото средно движение. При леко почукване по оста посока наляво - не излиза. Гледам по снимките винаги лявата чашка е отделно от движението.
Изображение
Последна промяна joro66 на Сря Яну 29, 2014 9:50 pm, променена общо 1 път
joro66

Мнениеот joro66 » Сря Яну 29, 2014 9:50 pm

Напръскването едва ли ще помогне. Няма изгледи да е окислен алуминия или ръжда да има от чашката. Съмнява ме да не е залепена с нещо за резби.
joro66

Мнениеот Ozzie » Сря Яну 29, 2014 10:38 pm

Ами самата касета е здрава и не знам дали няма да се прецака така.

Да предположим, че успееш да развиеш чашката, после трябва да я стегнеш.
След като са изронени зъбите, как точно ще стане?
Мисля, че и дясната чашка се вади. Имам някъде пръснато на части едно EUBICO.
Аватар
Ozzie

Мнениеот joro66 » Чет Яну 30, 2014 8:24 am

To завиването ще е по същия начин, ако бях успял да го лашна - със заварената втулка, после с ъглошлайфа внимателно махам заварките от CO-то. Ама не стана :(
joro66

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Яну 30, 2014 8:28 am

joro66 написа:Така..., не става нищо. Не знамкак са го стягали, но това нещо няма развиване. Хванах един пръстен с няколко точкови заварки за по удобно хващане с ключа и нищо. Отпускам се с цялата си тежест на половин метър рамо и не мърда. Накрая при по рязко натискане се скъсаха точковите заварки. Добрата новина е че не успях да прецакам нищо. Минавам на варианта са си направя един ISCG даптер с вътрешен диаметър около чашката и ще го прикапя на 4-5 места с CO-то.

Позволявам си де се намеся отново :/ за да не стане грешка/- Пръскането с ВД -задължително!
1.С подложка / бронз или алуминий/ удряш смело по оста. Лявата чашка е развита. Оста на средното движение излиза - най често с лагерите.
2. Правиш дорник/ или тръба / със Ф- вътрешния диаметър на дясната чашка.
3. Заваряваш /по-смело/- по диаметъра. Такава чашка можеш да намериш при всеки майстор или по-печен колега -за мерси или 1-2 лева.
4. Дорника въртиш с тръбен ключ или заварен лост.
ВНИМАНИЕ: Отвиването започваш с леко почукване. При здраво запекла резба има много голяма опасност да повлачиш и скъсаш резбата на рамката и тогава гориш напълно и окончателно. Алуминият е много по-слаб като материал от стоманата. Действа се нежно докато се почувства освобождаване.
5. Хвърляш чашката , намираш друга и си готов. :wavey:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот joro66 » Чет Яну 30, 2014 9:03 am

Благодаря за съветите, колеги.Довечера ще пробвам какво ще стане.
joro66

Мнениеот Didqk » Чет Яну 30, 2014 1:33 pm

Ако неуспееш да го развиеш и си от София, мини през сервиза ни и за 2-3 лв ще го оправим ;)
Didqk

Рейтинг: 1178

Мнениеот joro66 » Чет Яну 30, 2014 4:22 pm

Mерси за предложението, колега, ама съм от Бургас. :beer:
joro66

Мнениеот marsa » Чет Яну 30, 2014 8:10 pm

MIKEY MOUSE написа:1.С подложка / бронз или алуминий/ удряш смело по оста. Лявата чашка е развита. Оста на средното движение излиза - най често с лагерите.
Само дето някой средни касети не са с набити машинни лагери, а са на конуси, а и като цяло смелото удряне си е сериозна авантюра.

Дясната чашка при някои касети е отделно, при други - едно цяло с тялото. Аз поне съм срещал повече от вторите. Според мен - заварявай смело за чашката с цената на ново средно. И без това май ще е по-добре да го замениш със 73мм средно, за да не си изместиш курбелите надясно заради водача.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Яну 31, 2014 8:30 am

marsa написа:
MIKEY MOUSE написа:1.С подложка / бронз или алуминий/ удряш смело по оста. Лявата чашка е развита. Оста на средното движение излиза - най често с лагерите.
Само дето някой средни касети не са с набити машинни лагери, а са на конуси, а и като цяло смелото удряне си е сериозна авантюра.

Дясната чашка при някои касети е отделно, при други - едно цяло с тялото. Аз поне съм срещал повече от вторите. Според мен - заварявай смело за чашката с цената на ново средно. И без това май ще е по-добре да го замениш със 73мм средно, за да не си изместиш курбелите надясно заради водача.

marse ,не плаши човека, не заблуждавай Форума и бъди щастлив! :nono:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот marsa » Пет Яну 31, 2014 11:56 am

MIKEY MOUSE написа:marse ,не плаши човека, не заблуждавай Форума и бъди щастлив! :nono:
Говори по-конкретно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот joro66 » Пет Яну 31, 2014 1:41 pm

В крайна сметка се отказах да го мъча повече, поради опасението да не повлека резбата на рамката (случвало ми се е на други места). Реших проблема както бях писал по горе с прикапване на планка от външната страна на чашката получи се доста добре и така. Прилагам малко снимки:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Мисля, че би трябвало да укажа първоизточника за направата на водача:
http://www.modreactor.com/How-To-Guides ... Guide.html
Малко съм го изменил, поради наличието на по голяма плоча, но тя ще ми изпълнява ролята на башгард.
joro66

Мнениеот Ivan87 » Вто Юни 23, 2015 12:44 pm

имах същия проблем тази чашка се одви с чук и секач
Ivan87

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик