Може би разбита задница

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Може би разбита задница

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Чет Фев 20, 2014 6:59 pm

Здравейте имам един проблем с моята рамка ( Drag F4 ).
Значи имам един проблем и той е че,като леко разхлабя болта на кубилицата шока почва да отваря луфт от болтовете и започва рамката значително по-добре да работи,но обаче като стегна болта луфта спира,обаче рамката все едно блокирва,едвам-едвам се движи кубилицата,все едно дере в нещо. А иначе кубилицата се държи на : един болт,задната част от рамката,някаква втулка около 0,1мм едвам-едвам видима за окото ( пластмасова е ) и кубилицата. Как мога да си реша проблема,БЕЗ сменяне на рамката ?
Ето снимка, за да видите къде е проблема.

Изображение
Моля ви,помогнете ми.
Карам Demo 7 но сглобявам бойна C1 :) :D
JapsTheOnlyWay

Рейтинг: 1055

Re: Може би разбита задница

Мнениеот spirov92 » Чет Фев 20, 2014 7:20 pm

Тази рамка не е направена да работи, а само да изглежда "като истинска" - казвам го от личен опит. Като начало открий кое точно трие. Тъй като на тази става няма лагери, трябва да има някакъв лек луфт, за да се движи - трябва да измислиш как да го регулираш. Другия вариант е да се преправи с капсуловани лагери, ама наистина не си струва усилията. А кое си струва? Сам си си отговорил: :peace:
JapsTheOnlyWay написа:сменяне на рамката
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Чет Фев 20, 2014 7:40 pm

spirov92 написа:Тази рамка не е направена да работи, а само да изглежда "като истинска" - казвам го от личен опит. Като начало открий кое точно трие. Тъй като на тази става няма лагери, трябва да има някакъв лек луфт, за да се движи - трябва да измислиш как да го регулираш. Другия вариант е да се преправи с капсуловани лагери, ама наистина не си струва усилията. А кое си струва? Сам си си отговорил: :peace:
JapsTheOnlyWay написа:сменяне на рамката

Ами.. няма как да го открия кое точно трие. И аз го мислих това за лагерите,обаче не знам как точно да го направя. И ако можеш,кажи как да се преправя с капсуловани лагери,обичам да се занимавам с колела.
JapsTheOnlyWay

Мнениеот spirov92 » Чет Фев 20, 2014 8:10 pm

Доколкото си спомням устройството на тая става, има един болт, който минава през двете кобилици и отвор в задницата, евентуално с някакви втулки между кобилицата и рамката. Да де, ама при теб явно е прекалено къс този болт, и притиска кобилиците към рамката, съответно затруднява движението. Като се замисля, лагери трудно ще се сложат, тъй като и кобилиците, и рамката са тънки в тая част и няма къде да се издълбае легло за лагера. Та опитай да измислиш нещо с втулки и подходящ болт... И оглеждай пазара за читава твърда рамка. Много може да се напише за недостатъците на тази рамка, като се почне от ставите (впрочем тия лагери при кобилицата са само за украса - болтът контактува и с едни втулки!) и се продължи с регресивната работа на окачването, смотаната геометрия, тънкия лесно цепещ се chainstay...
spirov92

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Чет Фев 20, 2014 8:12 pm

spirov92 написа:Доколкото си спомням устройството на тая става, има един болт, който минава през двете кобилици и отвор в задницата, евентуално с някакви втулки между кобилицата и рамката. Да де, ама при теб явно е прекалено къс този болт, и притиска кобилиците към рамката, съответно затруднява движението. Като се замисля, лагери трудно ще се сложат, тъй като и кобилиците, и рамката са тънки в тая част и няма къде да се издълбае легло за лагера. Та опитай да измислиш нещо с втулки и подходящ болт... И оглеждай пазара за читава твърда рамка. Много може да се напише за недостатъците на тази рамка, като се почне от ставите (впрочем тия лагери при кобилицата са само за украса - болтът контактува и с едни втулки на кобилиците!) и се продължи с регресивната работа на окачването, смотаната геометрия, тънкия лесно цепещ се chainstay...

Е ако измисля някакви втулки между кобилицата и рамката няма ли да се разшири малко разстоянието отзад-отпред? Мисля за някакви малки лагерчета там да сложа,пък дали ще стане така без да се дере нещо ? Или пък да има луфт,обаче да работи.
JapsTheOnlyWay

Мнениеот spirov92 » Чет Фев 20, 2014 8:24 pm

Къде ще ги сложиш тия лагери? За да работят, трябва едната гривна да е фиксирана за рамката, а другата - за кобилицата, и никъде другаде! И кобилицата, и рамката трудно ще поберат външната гривна на лагер с адекватен размер.
spirov92

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Чет Фев 20, 2014 9:23 pm

spirov92 написа:Къде ще ги сложиш тия лагери? За да работят, трябва едната гривна да е фиксирана за рамката, а другата - за кобилицата, и никъде другаде! И кобилицата, и рамката трудно ще поберат външната гривна на лагер с адекватен размер.

Ти какво предлагаш ?
JapsTheOnlyWay

Мнениеот spirov92 » Чет Фев 20, 2014 10:21 pm

Май не четеш внимателно. Предлагам това, което си знаел, че ще ти предложим, и си написал да не ти предлагаме. :D
Сега сериозно - както казах, не виждам начин да се сложат лагери. Ако го направиш така, че да има съвсем лек луфт, ще се движи по-свободно. Ти си преценяваш, кое си струва усилията.
Мисля, че темата се изчерпа. Лека нощ.
spirov92

Мнениеот Yavkata » Пет Фев 21, 2014 6:16 am

Мини покрай Дани (Сухата река). Той се занимава с лагероване на кобилици. Ако има начин да ти се лагерова, той ще ти свърши работа.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Пет Фев 21, 2014 11:09 pm

Yavkata написа:Мини покрай Дани (Сухата река). Той се занимава с лагероване на кобилици. Ако има начин да ти се лагерова, той ще ти свърши работа.

Не съм от София ?
JapsTheOnlyWay

Мнениеот Morpher » Съб Фев 22, 2014 4:45 pm

Ами тогава кажи от къде си!
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Нед Фев 23, 2014 1:31 am

Morpher написа:Ами тогава кажи от къде си!

От Кюстендил
JapsTheOnlyWay

Мнениеот joro66 » Пет Фев 28, 2014 11:11 pm

Имам същата рамка и я напраих без каквито и да било престъргвания с лагери. Работи много добре за класа си и няма никакъв луфт.
1. В опората на седалковата тръба, където лагеруват големите лагери, също има гадни втулки, които на практика са ненужни. Там подходих така: алуминиево цилиндърче от тези които използват за запресоване на ел. кабели с външен диаметър 12 мм и вътрешен 8 и дължина по дълга с поне 1см се поставя в ухото на рамката, така че да стърчи равномерно от двете страни. Взима се болт и гайка 8 мм (но не тази която се ползва за закрепване на кобилицата, а други някакви, за ключ 13мм) и започва да се стяга само втулката без кобилицата, докато се раздуе и затегне в рамката. Този алуминий е доста мек, така че става лесно. Излишното което остава да стърчи се сваля внимателно с пила, до изравняването му с рамката. Тук вече имаме става, без никакви луфтове.
2. купуваш 8 лагера с размер 12х8х3,5 като два по два се слагат отзад до захващането на главината, на мястото на втулките, като за аксиалния луфт, сложих шайбички от тънък текстолит. Другите 4 лагера се слагат горе, в ставата на задната част на кобилицата (която е заобградена на снимката), по два в двата края, като м/у тях се слага дистанционна втулка, за да не се събират едни към други. И пак отстрани тънка шайба от текстолит. Само че тук ми се наложи да райберовам леко отвора на седалковите стеншъни, защото не влизаха лагерите.
Лагерите 12х8х3.5 в Бургас ги намирам на доста места на цена от 1.80 до 3 лева, така че не са кът. Но трябва и да си подбереш дължината на болтовете за да не затяга ставата като го стегнеш (при мен нямаше такава нужда)

Едит: Сега видях че твоя е F4, a моя е F4m, но мисля че това няма значение, изглежда по същия начин на това място.
joro66

Рейтинг: 1240

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Съб Мар 01, 2014 12:29 am

joro66 написа:Имам същата рамка и я напраих без каквито и да било престъргвания с лагери. Работи много добре за класа си и няма никакъв луфт.
1. В опората на седалковата тръба, където лагеруват големите лагери, също има гадни втулки, които на практика са ненужни. Там подходих така: алуминиево цилиндърче от тези които използват за запресоване на ел. кабели с външен диаметър 12 мм и вътрешен 8 и дължина по дълга с поне 1см се поставя в ухото на рамката, така че да стърчи равномерно от двете страни. Взима се болт и гайка 8 мм (но не тази която се ползва за закрепване на кобилицата, а други някакви, за ключ 13мм) и започва да се стяга само втулката без кобилицата, докато се раздуе и затегне в рамката. Този алуминий е доста мек, така че става лесно. Излишното което остава да стърчи се сваля внимателно с пила, до изравняването му с рамката. Тук вече имаме става, без никакви луфтове.
2. купуваш 8 лагера с размер 12х8х3,5 като два по два се слагат отзад до захващането на главината, на мястото на втулките, като за аксиалния луфт, сложих шайбички от тънък текстолит. Другите 4 лагера се слагат горе, в ставата на задната част на кобилицата (която е заобградена на снимката), по два в двата края, като м/у тях се слага дистанционна втулка, за да не се събират едни към други. И пак отстрани тънка шайба от текстолит. Само че тук ми се наложи да райберовам леко отвора на седалковите стеншъни, защото не влизаха лагерите.
Лагерите 12х8х3.5 в Бургас ги намирам на доста места на цена от 1.80 до 3 лева, така че не са кът. Но трябва и да си подбереш дължината на болтовете за да не затяга ставата като го стегнеш (при мен нямаше такава нужда)

Едит: Сега видях че твоя е F4, a моя е F4m, но мисля че това няма значение, изглежда по същия начин на това място.

Доста играчка си е колега,я дай някакви снимки на сглобено,а ако имаш и на разглобено да го видя как точно е станало.
JapsTheOnlyWay

Мнениеот joro66 » Съб Мар 01, 2014 8:45 am

Може би сложно съм го написал, ама цялата работа е максимум 2 часа. Заигравката е при запресоване на тръбичката само. Другото е вадиш-слагаш. На мен ми отне време да търся тънък текстолит за шайбите, защото се оказа че под 0.5 мм трудно се намира. Дистанционната втулка я отрязах от алуминиева тръбичка на стара ефирна тв. антена :) Пък снимки - то нищо не се вижда, изглежда си съвсем стоково отвън, ама не ми се разглобява да снимам, защото съм намазал болтовете с лепило против саморазвиване.
joro66

Рейтинг: 1240

Мнениеот JapsTheOnlyWay » Съб Мар 01, 2014 12:26 pm

joro66 написа:Може би сложно съм го написал, ама цялата работа е максимум 2 часа. Заигравката е при запресоване на тръбичката само. Другото е вадиш-слагаш. На мен ми отне време да търся тънък текстолит за шайбите, защото се оказа че под 0.5 мм трудно се намира. Дистанционната втулка я отрязах от алуминиева тръбичка на стара ефирна тв. антена :) Пък снимки - то нищо не се вижда, изглежда си съвсем стоково отвън, ама не ми се разглобява да снимам, защото съм намазал болтовете с лепило против саморазвиване.

Да,доста сложно си го написал..
JapsTheOnlyWay

Назад към Веломеханик