спукване на гума откъм шината при помпене

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

спукване на гума откъм шината при помпене

Мнениеот nihonjin » Чет Фев 27, 2014 10:40 am

Да опиша ситуацията накратко:
Залепих си гумата - беше хванала кабърче, вкарах я, напомпах я и за мой ужас след един час беше напълно спаднала.
Извадих я и гледам две нови дупки от вътрешната страна. Пак я залепих, преди да я вкарам внимателно прегледах и борда на външната гума и бандажа на шината - не забелязах проблеми - пак я напомпах и пак същото - спадна за 1 час.
Просто съм бесен и не знам какво става: подозренията ми са че много я помпам или че самата гума е боклук - но все пак съм я купил преди една година, а помпам в рамките на нормалното макар и към горната граница.

Моля за мнения, че скоро времето окончателно се затопля.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Re: спукване на гума откъм шината при помпене

Мнениеот Vorac » Чет Фев 27, 2014 10:49 am

Шантава работа.

Как изглеждат дупките - малки, големи, кръгли, прорезни?

Да не би да прищипваш вътрешната гума докато слагаш външната (с отверка :Д)?

Какво ще рече вътрешната страна - директно срещу каплата ли?
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот downhillera » Чет Фев 27, 2014 4:19 pm

Имаш ли бандажна лента ?
Провери дали има някъкви други тръни итн дето може да пукат гумата пак . :beer:
downhillera

Рейтинг: 1135

Мнениеот marsa » Чет Фев 27, 2014 5:59 pm

Като вадиш спуканата гума не бива въртиш външата спрямо каплата и не бива да обръщаш страните (ляво/дясно) на никое от трите - капла, външна, вътрешна гума, за да може като припомпаш и откриеш дупчицата лесно да намериш и причинителя.

В твоя случай може би бандажа ти е тесен и/или хлабав и се измества на страна при монтажа и от там пукаш на някоя от дупките за спици.

Ето полезно инфо от Schwalbe, обърни внимание на картинките и обясненията в 2 и 3 въпрос:
http://www.schwalbe.com/en/felgenband.html
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот nihonjin » Пет Фев 28, 2014 9:08 am

Колеги, благодаря за мненията и отговарям на въпросите.

Шината си има бандаж и не е гумен.

Ползвам специалните пластмасови лостчета за изкарване на гумата, а не отверка или остри предмети.

Дупките са малки и кръгли и са в зоната на контакт на гумата с шината или с бордовете на външната гума - не може да се каже точно с кое е контакта.

След празниците пак се захващам с проблема и ще ви информирам за резултата.
nihonjin

Мнениеот Vorac » Пет Фев 28, 2014 5:29 pm

Обикновено след третото последователно пезалепяне на вътрешна гума обвинявам извънземните и слагам нова. 4 кинта е все пак.

Веднъж бях попаднал на някаква много странно дефектна вътрешна гума - лепенките не хващаха. Задирм със шкурка, слагам виплаче, чакам да изсъхне, слагам лепенка, притискам 5 минути ... и лепенката пада. Като найлонена беше гумата.

Много интересен проблем звучи твоя, с усоволствие ще прочета как си го решил и дал иси идентифицирал причината.

Да не би телта в бордовете на външните гуми да се е счупила някакси. Въпреки, че звучи откачено :Д
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот downhillera » Пет Фев 28, 2014 6:09 pm

Така може би ако си купуваш гуми за повече от 4 лева няма да ги сменяш като белъо...
Купи си поне една cst от драга за 5.50 и те съветвам при наличието на толкова много външни гуми спукани да нарежеш една и да я сложиш пак като бандаж :)
downhillera

Рейтинг: 1135

Мнениеот nihonjin » Пон Мар 24, 2014 8:53 am

Здравейте отново,

В крайна сметка се оказа, че вътрешната ми гума е била боклук.

Ето как продължиха приключенията ми:
-Изследвах къде точно са дупките от вътрешната страна (3 бр.) и се оказа, че всички са срещу спици.
-Залепих поредната - 4-та дупка, отново срещу спица, сложих още един бандаж, напомпих и след един час - напълно спаднала гума.
-бегом до магазина, нова гума и проблема беше решен.

Лично аз повече няма да купувам гума от супермаркет. Проблемната беше от супермаркет, а новата от спортен магазин, макар че и двете са произведени в Китай. Естествено няма гаранция, че и новата няма да ми изиграе същия номер - старата ми направи този проблем след около една година ползване.
Не знам дали паметта ме лъже, но едно време гумите наистина изглеждаха гумени, а новите на вид и пипане са по скоро от някакъв силикон.
nihonjin

Мнениеот compira » Пон Мар 24, 2014 4:26 pm

Шината да ти е била за френски вентили и да си я разпробивал за автомобилни? Аз имах такъв проблем със спукана гума от към спиците и последващо ново пукане. Причината се оказа една стружка от шината която се беше настанила в бандажа чак от тосрещната страна спрямо дупката на вентила, а манипулацията е правена няколко месеца преди спукването.
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот nihonjin » Вто Мар 25, 2014 8:53 am

compira написа:Шината да ти е била за френски вентили и да си я разпробивал за автомобилни? Аз имах такъв проблем със спукана гума от към спиците и последващо ново пукане. Причината се оказа една стружка от шината която се беше настанила в бандажа чак от тосрещната страна спрямо дупката на вентила, а манипулацията е правена няколко месеца преди спукването.

Не, оригинално си беше с автомобилни вентили.
nihonjin

Назад към Веломеханик