Потъва ми педала , нещо прескача

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Потъва ми педала , нещо прескача

Мнениеот pichaga933 » Пон Мар 24, 2014 5:12 pm

Сатва въпрос за един, то вече май не се брои за байк Cross Champion.

Преди около 2 години почна да ми прави следния проблем.

На най-голяма плоча отпред и най-малка зъбчатка на венеца отзад при голямо натоварване, ми потъва педала от горно положение до крайно долу.
Предположих, че нещо прескача но няма шум :crazy: Просто потъва. Та за това реших че на венеца механизма му за задържане с е еизносил...

Реших да сменя венеца със все веригата

сложих, някакъв Евтинджос уж Шимано, само тоя имаше за моя модел шлици... И НЯКАКВА ВЕРИГА.
Изображение
Ето я и старата.
Изображение
Карах има няма 2 дена и проблема пак се появи...

Съмнявам се яда да е в плочите
Заоблени са върховете на зъбците но СА С ЕДНАКВА ВИСОЧИНА
Изображение

Дерайльора е мноого калпав и доста крив, неговите малките колелца на обтегача са с доста ниски зъби , да не би да прескача от там?
Изображение
Изображение

Приемам всякакви съвети с излючение на такива за НОВ байк, този си ме кефи достъчно много, ако си взема нов ще е пак стар и то модела Cross Leader хромния , който също е на 100години :D

Не се впечатлявайте от снимките , не беше добре зазимен, преди да се кача ще бъде почистен и смазан...
Аватар
pichaga933

Рейтинг: 1200

Re: Потъва ми педала , нещо прескача

Мнениеот thepowerofone » Пон Мар 24, 2014 7:00 pm

Провери дали не превъртат плочите на курбела (предните венци) спрямо рамото на курбела (педалите). Възможно е да са с някаква запресовка, която с годините и километрите да се е разхлабила. Ако е така и рамото и плочите са стоманени, удряш по една "точка" на заварчик и газ.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Мар 24, 2014 10:46 pm

Основното ми предположение е че има проблем с кученцата, но доколкото виждам венците ти са "на резба" (при което храповия механизъм се пада едно цяло с венците), с подмяната им би трябвало да се е решил проблема...
Все пак има вероятност да е попаднала вода при кученцата, което е честа причина за такъв тип malfunction :) Опитай да влееш машинно масло (или други антикорозионни, смазващи и проникващи течности) в храповия механизъм.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот steal_legend » Вто Мар 25, 2014 6:33 pm

Проблемът ти е в курбелите! 80% съм сигурен! :agree:
steal_legend

Рейтинг: 1235

Мнениеот darlik_95 » Нед Апр 06, 2014 2:16 am

^_WhitE_DeMoN_^ написа:Основното ми предположение е че има проблем с кученцата, но доколкото виждам венците ти са "на резба" (при което храповия механизъм се пада едно цяло с венците), с подмяната им би трябвало да се е решил проблема...
Все пак има вероятност да е попаднала вода при кученцата, което е честа причина за такъв тип malfunction :) Опитай да влееш машинно масло (или други антикорозионни, смазващи и проникващи течности) в храповия механизъм.

Не винаги са едно цяло с венците. И за мен проблема е от механизма с кученцата. Ако са им износени върховете може да отцепват при по-голямо напрежение върху педалите. Ако това се окаже проблема - нова главина и гледай да е на шлици, а не резба.
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот pichaga933 » Съб Апр 12, 2014 6:32 pm

Тука въпросните "кученца" са едно с касетата на венците и с новата ги сменям и тях, старата даже я бях отворил но нямам снимки...

Проблема ми изчезна при каране със суха , не смазана верига . ПП веригата също е нова.

Което ме навежда на мисълта че имам проблем със зъбите на плочите отпред, след като и нова верига и нова касета отзад . При положение че съм смазал веригата...

Ясно е че не мога да карам със суха верига щото ще изяде всичко за един сезон.

Някой може ли да познае по снимките много ли са износени зъбите на голямата плоча отпред?

Аз основно 99% от времето карам на най-голяма отпред и най-малка зъбчатка отзад, та си мислех да мина на сингъл спиид , но не виждам никъде по НЕТ- магазините еденична зъбчатка за отзад на шлици която да има кученцата вградени в нея (да има freewheel механизма)...

Преди време се пробвах да сваля плочите отпред да махан средната и малката понеже не ги ползвам , но ударих на камък, няма разглобяване средното движебие, гайките са като циментирани...

В курбелите и плочите няма яд, няма луфтове итн., там даже салгах белези за да видя дали не превъртат педалите спрямо плочата, голямата . понеже малките са захванати за нея и няма такова нещо.
Аватар
pichaga933

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик