evin написа:Тreadlock-ът пада след 4-5 завивания-развивания
Ми те в магазините продават.
Аз не споря, че греста има анти-саморазвиващ се ефект. Едва ли обаче говорим за практически невъзможно саморазвиване. Ако беше така всички щяха да използват грес, а практиката не е такава. Ползва се тредлок. Има достатъчно информация в мрежата къде по болтовете на колелото е желателно да се ползва грес и къде тредлок.
А и да вметнем само, че греста спомага по-точното манипулиране с динамометричния ключ, а не го изключва като необходим инструмент. Това за протокола. Ясно е, че у нас малко хора използват този инструмент.
Аз продължавам да смятам, че далеч по-безболезнения вариант е да се играе със стягането на QR-а вместо всеки път да се калибрира апарата. Поне при мен този метод си работи добре. А и така човек по-лесно свиква да си стяга QR-а еднакво. Отделно, ако при слагането на колелото оста на QR-а не е легнала правилно в дропаутите, звънтенето на диска ще ни покаже и това. Обичайно съм забелязал, че диска опира в апарата, ако съм стегнал прекалено много. Като отпусна QR-а да е по-малко стегнат, опирането изчезва. Съдейки по това, че автора на темата наблюдава движение на ботушите на вилката при стягане, може би той също натяга QR-а прекалено много. "Правилото" е че трябва да се стяга, с такова усилие, достатъчно че да се отпечата лоста по дланта, но не повече от това.