Повреден ATA патрон (Marzocchi All Mountain SL1)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Повреден ATA патрон (Marzocchi All Mountain SL1)

Мнениеот spirov92 » Пон Юни 30, 2014 6:39 pm

Реших да сменям маслото на вилката. С доста зор намерих подходящ ключ - гайките са завряни в тясно легло, където повечето ключове не влизат. И тъй, развивам отдолу левия ботуш... и гайката излиза с част от винтила: :banghead: :bawling:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Помислих си, че може стругар да направи ново... но тази резба от вътрешната страна (на втората снимка) изглежда проблемна - не съм виждал метчик, който да може да се побере на такова тясно място. Евентуално да се направи гладко, и да се захване за шиша с някакво лепило? Или да се направи по-плитко, да се изнесе по-навън резбата, и да се мисли за скъсяване на шиша? :confused:
Ако някой знае дали е възможно да се изработи на струг, CNC и прочие - ще се радвам на информация. Естествено, ако съществуват резервни части ще е за предпочитане, но ми се струва слабо вероятно - вилката не се произвежда от 2007-ма. Евентуално резервни части биха се намерили от счупена такава - ще позвъня по сервизите тия дни.
Ще се радвам на всякакви идеи и оферти.
spirov92

Рейтинг: 2000

Re: Повреден ATA патрон (Marzocchi All Mountain SL1)

Мнениеот spirov92 » Пон Юни 30, 2014 8:03 pm

Сега ми хрумна друга идея - да се направи външна резба по шиша, и новата част да е с вътрешна. Шиша е с диаметър 7,9мм и дебелина на стената около 1мм - може и да стане.
Как мислите? По-късно може да пусна някакви скици на сегашния елемент, и идеите за новия.
spirov92

Мнениеот bio » Вто Юли 01, 2014 11:51 am

проблем ще ти е канала за шиша (около резбичката), който трябва да се направи.
друг проблем е да ти се направи леглото за иглата на вентила.
според мен с подходящи инструменти и парички всичко може да се изработи.
най-добре отиди да попиташ някъде.
друг вариант е да се завари счупването и да се стругова след това.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Вто Юли 01, 2014 2:12 pm

И мен това захващане от вътрешната страна ме притеснява. Затова си мисля за навиване на резба от външната страна на шиша, съответно новия чарк да е с "женска" резба. При варианта със заваряването пък ме притеснява, че няма да е здраво като оригинала - частта изглежда е алуминиева.
spirov92

Мнениеот spirov92 » Чет Юли 10, 2014 6:36 pm

Така... жив и здрав да е Пацо (Вело2009). Чрез допълнително навити резби е закрепил нов вентил. Ето как изглежда:
Изображение
Кофти е, че стърчи повече, ама няма как. Другия вариант е сериозна трицифрена сума за нов ATA патрон.
:beer:
spirov92

Назад към Веломеханик