Въпрос към колегите с RockShox

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос към колегите с RockShox

Мнениеот SectorOMEGA » Пет Юли 04, 2014 12:57 pm

Привет. От скоро имам вилка RockShox Revelation 2010 dual air 20ка ос. миналата семица забелязах един доста странен луфт. От към десния ботуш(седейки върху колелото), когато хвана с ръка мога да го местя с около 1 до 2мм по посока на оста. Поразчетох се малко и се оказа че това май си е някакъв нормален луфт. Главината е Nukeproof Generator. Та мисълта има ли при някой друг този луфт и евентулно може ли да се оправи и фатален ли е? Благодаря за вниманието.
SectorOMEGA

Рейтинг: 1218

Re: Въпрос към колегите с RockShox

Мнениеот bio » Пет Юли 04, 2014 1:07 pm

не мисля, че подобен луфт може да се нарече нормален. особено ако говориш за вилка с монтирана на нея главина и стегната ос.
провери си главината за луфтове.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот SectorOMEGA » Пет Юли 04, 2014 1:39 pm

Ами оста е затегнат доста добре, поне според мен. Лагерите на главината са добро състояние, луфта не е в главината. Когато хвана с ръка десния ботуш и го рамърдам по оста има ход мм два. Горе долу при мен е така:
Прикачени файлове
Rock Shox Reba-20mm Maxle 021.JPG
Rock Shox Reba-20mm Maxle 021.JPG (93.68 KiB) Прегледано 1068 пъти
SectorOMEGA

Мнениеот bio » Пет Юли 04, 2014 2:06 pm

SectorOMEGA написа:Ами оста е затегнат доста добре, поне според мен. Лагерите на главината са добро състояние, луфта не е в главината. Когато хвана с ръка десния ботуш и го рамърдам по оста има ход мм два. Горе долу при мен е така:

това се получава, когато няма монтирана главина,нали ?!? това може да се приеме за нормално, защото ти никога не караш без главина ...
то и левият ботуш да хванеш, ще забележиш, че оста при десния се движи (когато няма монтирана главина нищо не спъва вилката в долната част).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот SectorOMEGA » Пет Юли 04, 2014 2:13 pm

Ами не. Полуава се с монтирана главина, и хода го има само при десния ботуш. И хода е единствено в ухото на оста. Оста седи фиксирана, самият ботуш се мести по нея :)
SectorOMEGA

Мнениеот bio » Пет Юли 04, 2014 2:27 pm

вземаш от някой приятел предно колело за 20mm и пробваш с него. ако можеш измери и ширината на главината (110mm)
така както те разбирам, все едно луфта е по оста, и все едно оста не е затегната.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот SectorOMEGA » Пет Юли 04, 2014 2:30 pm

Да реално точно по оста. Все едно глвината е по тясна. Вместо 110мм е 109мм. А най интересното е че при прехване на оста, каплата си лежи във вилката, не "изпада" от нея :dontknow:
SectorOMEGA

Мнениеот bio » Пет Юли 04, 2014 2:43 pm

разгледай добре и оста, резбата й и резбата в другия ботуш. дори лагерите да са на сол няма логика да ти хлопа главината в самата вилка. трябва лагерите да са блокирали и да си карал като откачен, че да изпилиш втулките и тя да стане по-тясна.
проба грешка с друго колело/друга вилка.
успех.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик