Помощ за вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ за вилка

Мнениеот bobito0o » Вто Юли 29, 2014 4:19 pm

Вилката е Rock Shox Sektor RL 150mm Coil на 2 месеца и се почиства след всяко каране. Карам на седмица по 2-3 пъти планинско.

Преди 2 дена карах при лоши условия (кал и локви). Веднага като се прибрах измих колелото и смазах всичко(Верига, превключватели, жила и брони). Имам и спрей за амортисьори(Finishline).

На другия ден излязох да се разходя из града и забелязах, че при лек натиск вилката не се движи гладко, а все едно влиза на стълбички(прескача).

Има ли начин да почистя прахоуловителите на вилката без да я разглобявам или има друг проблем? :(
bobito0o

Рейтинг: 1200

Re: Помощ за вилка

Мнениеот gilb » Сря Юли 30, 2014 1:53 pm

Пробвай да сложиш малко масло за вилки (fork oil) върху стеншъните на вилката ниско долу до прахоуловителите и натискай силно и рязко,докато не излезе цялата гнеч отвътре и вече трябва да има подобрение.
Ако и това не свърши работа тогава сигурно е влязла вода вътре и трябва да се сервизира.
По-долното може да се стори на някои като бабини деветини,но аз карам Fox Van R 36 - типична простичка пружинна вилка и винаги преди каране си я правя тази процедура и може би на психо основа а може би не - вилката работи по-гладко.
Превърти настройката на Preload-a което ти е пружината на вилката с няколко клика и натискай няколко пъти надолу след това си я настрой обратно.Направи същото и с рибаунда.
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Re: Помощ за вилка

Мнениеот bio » Сря Юли 30, 2014 2:41 pm

имам същата вилка 2-ри сезон, при нея това леко сегментирано усещане винаги го е имало ... но се усеща само, когато не съм на колелото и натискна вилката.
първоначално разглобих вилката и почти нямаше масло в ботушите. или поне не толкова колкото е по сервизното упътване.
незнам как си мил вилката ... ако е било с ХХХ-струйка е напълно възможно да си вкарал вода и да си ебал майката на маслото.
лично аз ти препоръчвам сваляне на ботушите и смяна на маслото. почистване на дунапрените и семерингите.
може да пробваш да свалиш пружините на семерингите и тогава да мажеш с масълца .... ама реално не знаеш какво е положението долу.
и накрая бих ти препоръчал едно калниче подобно на тези -> http://marshguard.com/ ще останеш ужасТно доволен и стеншъните ще са ти винаги чисти от гняс.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик