Въпрос за зъбно колело на средно движение на Cross Romero

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за зъбно колело на средно движение на Cross Romero

Мнениеот fordracing » Сря Сеп 10, 2014 7:22 pm

Здравейте,
Нов съм във форума и не разбирам много от велосипеди така че се извинявам ако не съм използвал правилно някое наименование. Наскоро си купих велосипед Cross Romero и днес забелязах че на средното зъбно колело на средно движение зъбците се разминават по височина(едните са по ниски от други както се вижда на снимката).Това нормално ли е защото на горното и долното зъбни колела зъбците са си еднакви навсякъде.Също така като завъртя педалите по бързо на 11 скорост започва да шуми някъде от средно движение та това има ли нещо общо с написаното по горе. Благодаря ви много за помощта и се извинявам за притеснението ! :)
Изображение
fordracing

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за зъбно колело на средно движение на Cross Romero

Мнениеот sonscp » Сря Сеп 10, 2014 8:36 pm

И при мен са така. И аз се чудех защо, но не ми правят проблеми и спрях да ги мисля! :)
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот Falcor » Сря Сеп 10, 2014 8:46 pm

Не спирайте да мислите, опасно е за развитието ви като личност?
На горното има разминаване, дори се вижда на снимката. (За долното може и да няма според мен, не съм сигурен ще проверя) Какво би ни дала тази разлика? Когато достигнеш до отговора с усилие удовлетворението е по-голямо. :agree:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Сеп 10, 2014 9:27 pm

Изглеждат износени, не ми се струва да има повторение(ниско ниско високо ниско ниско....) Нов ли го купи велосипеда?
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 10, 2014 9:43 pm

Някои от зъбите на плочите на курбелите нарочно са по- ниски от останалите.
Да видим, кой ще се сети, защо.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот victortrt » Пон Сеп 15, 2014 12:51 pm

Може би за да се улесни превключването /зацепването/ и да се намали натоварването на зъбите, тъй като при равни зъби се натоварват главно последните два-три, които държат веригата, а ако някои от тях са по-големи, по-дълго остават натоварени и намаляват напрежението върху другите.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот ivcho3 » Пон Сеп 15, 2014 3:46 pm

fordracing написа:Също така като завъртя педалите по бързо на 11 скорост започва да шуми някъде от средно движение та това има ли нещо общо с написаното по горе.
Изображение

Остава и да не шуми, толкова занемарена верига и венци не съм виждал. Ръжда има навсякъде, а средната плоча вместо да се изчисти е боядисана, вероятно с цел за се спре корозията. Колкото до въпроса- фабрично голямата и средната плоча (с изключение на малката) са с различна височина и профил на зъбците. Уж за по- плавно превключване между двете. В моя случай чисто нови плочи и верига, има прескачане на средна плоча, при по- агресивно натискане на педалите, а понякога и при съвсем плавно потегляне от място. За уточнение тежа 110 кг, велосипедът е с 28" капли, 175 мм рамо на курбела и на равно набирам скорост и потеглям от място на средна плоча и седма предавка на задната главина (от общо 9 с най- малка зъбчатка 11 зъба). Това с курбел за 10 скорости. Когато прескачането стана непоносимо и опасно в някои случаи си върнах оригиналната средна плоча за 9 скорости, която е по- масивна, по- издръжлива на износване и с почти еднаква височина на зъбците. Относно шума на 11 скорост е нормално когато веригата е разтегната. За сравнение имам и маунтин байк, който го карам като застудее и като чисто нов ми прескачаше веригата на средна плоча понякога в разстояние на няколко десетки метра. Реших проблема като смених курбела в комплект с трите плочи от най- евтините с еднаква височина (видимо с просто око) на зъбите. Няма разлика в превключване на скоростите от преди и при най- зверското напъване, по- скоро ще се скъса веригата, отколкото да прескочи зъб.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот marsa » Пон Сеп 15, 2014 6:16 pm

Според мен това е почти нов велосипед, няма ръжда, а фина червеникава прах от глинеста почва, а бялото на малките плочи е някакво заводско антикорозионно покритие тип сребърен бронз или там каквато магическа химия е подходяща.

Колкото до шума, най-вероятно трябва фина настройка, или да се примириш с някои някои дребни несъвършенства на ниския клас велосипед.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пон Сеп 15, 2014 6:51 pm

Виж веригата да не се докосва до декланшора. Също мисля че при тоя венец отзад веригата ти идва малко по диагонал и от там да идва работата.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот fordracing » Вто Сеп 16, 2014 9:30 am

Благодаря много на всички които се отзоваха да ми помогнат. Наистина колелото е ново и това не е ръжда. А относно шуменето когато навън спре да вали ще се опитам да го оправя. Още веднъж ви благодаря за отговорите ! :beer:
fordracing

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик