Питане !

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Питане !

Мнениеот atanas76 » Вто Сеп 23, 2014 7:07 pm

Здравейте !
Бихте ли ми казали какво е зна4ението PRELOAD на амортисиорната вилка ? Извинявайте за тъпия въпрос но аз ще използвам такъв тип вилка за първи пат :)
atanas76

Рейтинг: 1180

Re: Питане !

Мнениеот sonscp » Вто Сеп 23, 2014 7:28 pm

Preload настройката регулира твърдостта на вилката.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот KristiqnK » Вто Сеп 23, 2014 7:33 pm

Preload е настройката, която регулира колко твърда да е вилката.
Виж и тази тема: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 4-focus003 :)
Цитирам: 1) Натягане на пружината (на англ. preload) - някои за по-просто наричат тази настройка "твърдост на пружината", но е важно да се уточни, че става дума само за началната твърдост и само при метални пружини. Казано най-просто, ако за начално сгъване на пружината трябва да приложите сила F=1, а за сгъване докрай сила F=10, последното не можете да го промените, освен ако не смените пружината с по-твърда. Първото обаче можете да настроите в известни граници - натягайки пружината, вие увеличавате размера на силата, необходима за началното й сгъване, т.е. може да стане примерно F=2. Този реглаж се използва най-вече за настройка на т.нар. "начално сгъване" (sag) на окачването - за него можете да прочетете в статията "Рамка на колелото и системи на задно окачване".
"Ти виждаш нещата и питаш "Защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?""
Джордж Бърнард Шоу
KristiqnK

Рейтинг: 1258

Мнениеот Ozzie » Вто Сеп 23, 2014 9:42 pm

atanas76 написа:Здравейте !
Бихте ли ми казали какво е зна4ението PRELOAD на амортисиорната вилка ? Извинявайте за тъпия въпрос но аз ще използвам такъв тип вилка за първи пат :)

За въпроси като този, удачно е да се ползва темата за кратки въпроси в раздел "Общ".
viewtopic.php?f=3&t=65320
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик