Разлика в стъпка на касета 10-ка МТБ и такава за шосе

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разлика в стъпка на касета 10-ка МТБ и такава за шосе

Мнениеот galin_krastev » Пет Окт 03, 2014 9:17 pm

Здравейте, имам следното питане относно Касета - заден обтегач - команда.
Имам заден обтегач SRAM RED 10 speed - късо рамо. предстои ми да си купя касета, верига и команда. Понеже колелото ми е хибридно и е с право кормило командата трябва да е за такова. Този обтегач работи официално с команди предвидени за шосейно кормило. Командата ми трябва да е палцова която може да управлява такъв обтегач. Касетата, която искам да сложа дали може да е планинска или трябва да е шосейна базирайки стъпката между венчетата. Веригата е ясна. Като цяло се пита на база този обтегач дали мога да мина метър с някой планинска команда за право кормило или ще има някакво несъответствие, както и с касетата. Благодаря
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Re: Разлика в стъпка на касета 10-ка МТБ и такава за шосе

Мнениеот marsa » Пет Окт 03, 2014 10:27 pm

Доколкото ми е известно няма разлика т.е. са съвместими шосейните и байкови типични Sram команди. Примерно този линк казва същото:
https://www.sram.com/sram/mountain/tech ... -actuation
Това все пак не го казвам от първа ръка, а по инфо от нета. Впрочем такова има.

Колкото до касетата - със сигурност стъпката и всички останали параметри са еднакви при "шосейните" и "байковите" касети за 10 скорости, включително може да избираш свободно между Sram и Shimano (има и други де). Естествено трябва да съобразиш да не взимаш прекалено "голяма" касета, за да може да я обслужва обтегача.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот galin_krastev » Пет Окт 03, 2014 11:19 pm

Цялата работа е че досегашният ми сингъл спеед с тегло 5.7кг, реших да го направя със скорости. Играх за този лек заден обтегач и го спечелих и сега го чакам. Други части нямам още подсигурени, но той скоро време ще ми е в ръцете, а е доста лек по тт-данни, так че и това също има за мен значение. Гледам че касетата " RED" също е много лека тази 11/23, но са някакви цифри. Поне засега ще инвестирам за някоя х9-ка команда 10 скоростна че поне не са скъпи за право кормило. там поне грамажа така или иначе малък.
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот nikant » Съб Окт 04, 2014 12:18 pm

galin_krastev написа: Поне засега ще инвестирам за някоя х9-ка команда 10 скоростна че поне не са скъпи за право кормило. там поне грамажа така или иначе малък.

До миналата година карах бегача с право кормило. Бегача е с Арех и беше с палцови команди SL-700 10 Speed Shifters, но най вероятно по стара серия.
Трябва да се обърне внимание, че командите са в раздел SRAM-ROAD. Ако трябва да взимам команди за RED, бих взел тези, а не Х9, въпреки че на външен вид са еднакви. Разбира се ако е сигурно, че ще станат може да взема и Х9, поне старите модели са много добри.
Командите изглеждаха като тези долу на снимката, за съжаление вече не са в мен.
Изображение
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Назад към Веломеханик