Смяна на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на вилка

Мнениеот Недко » Съб Дек 27, 2014 10:07 pm

Тръгнах да сменям вилката пък забравил лагерите как бяха наредени.Може ли да ми кажете как точно да ги наредя...клип,снимки нещо а-у?
Продавам:
Телефон - Sony Xperia E + подарък! Повече Инфо
Главина Formula DC-71 / 15mm disc Повече Инфо
Недко

Рейтинг: 1138

Re: Смяна на вилка

Мнениеот Admin » Нед Дек 28, 2014 1:08 am

Може би ще е по-лесно ти да направиш снимка на съставните им части. :)
Тук можеш да видиш как изглежда общото им устройство: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 6-focus007
Но все пак при различни модели може да има и някои тънкости.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот antonpc » Нед Дек 28, 2014 10:02 am

Според мен це еденичката е с по-евтини чашки от тип реден лагер (или там както беше точното название).
Важно да не обърка посоката на лагера. От долната снимка може да се ориентира кой лагер в каква посока да го сложи.
Не забравяй да свалиш "crown race-а" от старата вилка, че без него нищо няма да стане. ;)
Изображение
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот Недко » Нед Дек 28, 2014 7:02 pm

Ето клип и ако може да ми помогнете.Аз сложих долната част до колкото мисля правилно както ми даде снимката Антон. :)
Продавам:
Недко

Мнениеот Недко » Нед Дек 28, 2014 11:20 pm

Едит: Оправих се!
Продавам:
Недко

Мнениеот sdamianov » Пон Дек 29, 2014 11:25 pm

Здравейте,
Тази тема ми се струва подходяща да попитам.
Аз също сменям вилка, но проблема ми е малко по-различен. Всичко съм си наредил, но най долния елемент (този, който на картинката по горе е отбелязан като Crown race), не мога да го надяна до края. Стержена в долната част има едно разширение и там не иска да влезе. На старата също имаше но ми се струва че излезе сравнително лесно с една отвертка. Та въпроса ми трябва ли да се набие по някакъв начин или мога да поизпиля този елемента за да влезе? Става въпрос за микрони, фатално лие че няма да е толкова плътно набит?
sdamianov

Рейтинг: 1200

Мнениеот mentalhead » Вто Дек 30, 2014 12:15 am

Трябва да се набие. Без специален инструмент, най-добре ще стане, ако намериш подходяща тръба с диаметър като въпросния елемент, вика му се конус, която да е по-дълга от стержена на вилката. Нахлузваш и набиваш. Иначе става с почукване от всички страни, с някакъв подходящ предмет (отверка, дървена летва и тем подобни), като внимаваш да не нараниш стержена или вилката. Също докато набиваш е силно препоръчително вилката да не е подпряна на пода/масата с ботушите си за да не се повредят дропаутите.

Напиши в Гугъл "fork crown race installation" и ще излязат някои клипчета.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 30, 2014 6:56 pm

@sdamianov
При вилките с прав стержен 1 1/8" леглото за въпросния конус е 30 мм.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sdamianov » Нед Яну 11, 2015 12:41 am

Много благодаря за отговорите.
Много ми помогнахте.
Наистина първото нещо което ми хрумна беше да го набия с някаква тръба, за съжаление нямаше от къде да намеря подходяща.
Набих го с една летва. Доста чукане падна :D . Най вече защото не намерих как да закрепя вилката без да я обеля. Рибаунда от долу също стърчи та гледах да не го счупя и него...
sdamianov

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик