Добавяне на free stroke на SLX и Zее

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Добавяне на free stroke на SLX и Zее

Мнениеот zafirovp » Нед Яну 25, 2015 1:24 am

Здравейте,
случайно попаднах на няколко теми във интернет, на хора които са си добавили подобна настройка със помоща на само 1 болт, или както те ги наричат, Shimano Zent. Идеята е, че за разлика от ХТ, при СЛХ и Зее липсва един болт, но останалата част от лостчето е същата. Искам да попитам дали някой го е пробвал и дали има някаква разлика?
Изображение
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Добавяне на free stroke на SLX и Zее

Мнениеот penmark » Нед Яну 25, 2015 1:30 am

:rofl:
Като оставим настрана, че оригинално това болче на XT нищо не прави, това гаражно изпълнение и осиране на SLX-а е без коментар....
Като искаш лостчето ти да няма ход, сваляш гумата, стискаш лостчето веднъж да се доближат накладките и слагаш гумата.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот thepowerofone » Нед Яну 25, 2015 10:20 am

Аз имам Зее, като съм разглобявал механизма на лостчето с цел смазване и почистване. Наистина всичко останало нужно за коригиране на свободния ход на лоста е налично. Този болт подбутва една планка, която на свой ред притиска директно буталото на цилиндъра. С две думи, просто се натиска буталото предварително малко или много и така приближава накладките. Така, както е направено, просто в къс диапазон извършва регулировка и затова някои хора не виждат смисъл от настройката, въпреки че тя оказва влияние, макар и в ограничен обхват.
Ако сложиш друг болт, трябва да е малко по-дълъг - оригиналният на ХТ е 12 мм., като може би 0,5 мм. от тях се обират от пластмасовата контричка за болта, която я има при ХТ. Този, сложен на Зее/СЛХ е малко по-къс и е с кофти зацепване за развиване и навиване. Ако не сложиш такава пластмасова контричка, добра идея е да сложиш капка осигурител на резба, за да държи болта стегнато в резбата.

Можеш да погледнеш в тази тема, за да ти се изясни: http://www.mtb-news.de/forum/t/shimano- ... st-9768018

Номерът на частта (болт + пластмасова планка-контра) е Y-8VC98020. Не се намира току-така навсякъде за покупка, но ето едно примерно място: http://bicikli.de/shop/SHIMANO-spare-pa ... -Y8VC98020 Само дето доставката е 8 евро, а за 1 евро част... Но пък друг болт и капчица осигурител на резба би трябвало да свършат идеална работа.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот penmark » Нед Яну 25, 2015 10:36 am

Да, да, да моя грешка, от снимката останах с впечатление, че дупката е дупчена и сякаш лостчето се е пукнало около дупката. :D При лоша светлина е снимана. :D
Аватар
penmark

Мнениеот bio » Нед Яну 25, 2015 5:37 pm

много хитро ... много хитро. :>
и аз на моето лостче XT не мога да я усетя тази настройка.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот veskoz » Пон Яну 26, 2015 7:46 am

Излишни главоболия.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот outfaced » Пон Яну 26, 2015 10:01 am

Всъщност предполагам, че при липса на тая настройка това съответства на минимален free stroke. Т.е. ако си я добавиш реално ще можеш да го увеличаваш. Е това вече доколко има смисъл :dontknow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Пон Яну 26, 2015 10:47 am

тц
съответства на максимален free stroke - с тази пишка си мислиш, че го намаляш.
това е XT-то - разглобено.
Изображениеbrake lever 1 by shtipkov, on Flickr
реално този детайл под буталото ... е за free stroke-a, ако на SLX го има значи става. при Dore 596 мисля, че го няма.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот thepowerofone » Пон Яну 26, 2015 11:38 am

http://prikachi.com/images/812/7875812Q.jpg

Със зелено е отбелязано къде натиска болта, а с оранжево точката, която притиска буталото. Както се вижда, опорната точка на тази пластмасова планка е по-надолу и съотношенито на ход на болта към ход на притискане на буталото е 2:1 (на око, но толкова някъде). С други думи, по-сериозно развъртане и завъртане на болта си иска. Тази пластмасова "джиджавка" я има при Зее, предполагам и при СЛХ. Само един болт със законтряне си иска. Аз лично съм взел от стар преден шимански декланшор (ФД-М412), един от винтовете за ограничаване на крайно долно или крайно горно положение. Освен коректната резба и дължина, и на вид точно на такъв ми прилича и този на ХТ по снимки.
Аватар
thepowerofone

Назад към Веломеханик