Износени лагери за едно лято: недобра поддръжка или ... ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Износени лагери за едно лято: недобра поддръжка или ... ?

Мнениеот Vorac » Пет Яну 30, 2015 2:53 pm

Имам Крос GRX9 от миналата пролет (онзи с XC30 отпред и окачване Deore). Карал съм го лятото по Обиколката, веднъж до Мургаш, веднъж до Ботев и всеки ден до работа по асфалта. Есента, като започнаха дъждовете, го измих в банята, смазах дерайльорите и веригата, и го прибрах на сухо и топло.

За това време съм сменил предни накладки веднъж. Веригата, според линийката ми за верига, има по-малко от 0.75 (мм? %? не съм сигурен, но изглежда ето така: http://www.tamiasoutside.com/wp-content ... inwear.jpg) разтягане. Средното бе сменено гаранционно, след като беше започнало да се разпада от ръжда и курбелите хлопаха.

Наскоро оправиха асфалта д облока ми и открих, че колелот не вози гладко, Свалих каплите и държейки за оста ги развъртях на ръка. Задната хрущи, а предната хрущи и стопиращата й гака (след конуса) се движи свобоно - не е затегната.

Разглобих челото. Вътре само малко черна течност (кална вода?). Горната чашка има ямички. Натъпках челото с грес и го сглобих отново.

Сега въпросът ми. При така описаните симптоми, моя ли е вината, че лагерните съединения са износени, или на Крос? В гаранцията пише, че консумативите не са гаранционни, както и зле поддържан велосипед. :dontknow:
Vorac

Рейтинг: 1513

Re: Износени лагери за едно лято: недобра поддръжка или ... ?

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 30, 2015 3:11 pm

Явно "Крос" все още на са подобрили крайния контрол.
Преди няколко години, на път за връх Ботев, едното от момчетата с "Крос" имаше абсолютно същия проблем - лагерите на чашките нямаха грам смазка, а велосипеда беше на не повече от месец- два. Наложи се да импровизираме с крем за ръце... или май беше слънцезащитен... все тая, принципно не беше за тази работа, ама като няма накъде... :D

Иначе ако имаш язви по чашката, по- добре нови. И все пак се допитай, дали гаранцията би го покрила.
За консуматив приемам гуми, ръкохватки, накладки...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marsa » Пет Яну 30, 2015 3:18 pm

За съжаление ако караш колелото в лоши условия и особено ако го миеш с поливане външно (водоструйки, душове и т.н.) а не с пацал и с разглобяване за сервизиране, това е положението.

За средното движение - типичен проблем за всеки, който кара "куха ос" в гадни условия. Чашките - ако не са с обикновени лагери със сепаратори, изолацията не е нещо особено. Просто компонентите са си такива - или искат поддръжка чрез разглобяване почистване и смазване регулярно, или се скапват още през първата година, пък колко време ще ги доскапваш си е личен избор.

Няма колело, което само го взимаш и караш, независимо 100, 1000 или 10000 лева.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пет Яну 30, 2015 3:22 pm

Идеята ми е: аз ли съм измил греста с каране в калта (карал съм само по сухо, ама знаето го сухото около язовир Студена) или не са били смазани адекватно и не съм аз виновен (малко ме е срам да ида да си търся гаранцията).

@marsa, капсулованите средни са изключение в правилото ти ;) . Ама покрай тая мода със лекото никой не ще 250гр средно.
Vorac

Мнениеот marsa » Пет Яну 30, 2015 3:42 pm

Vorac написа:@marsa, капсулованите средни са изключение в правилото ти ;)
marsa написа:За средното движение - типичен проблем за всеки, който кара "куха ос" в гадни условия.

Впрочем общата разликата може да е далеч под 250-те грама цитирани от теб, защото при "кухите оси" самата ос е част от курбелите, това сваля тегло от средното и качва в курбелите, т.е. просто се премества част от теглото. Реалната разлика е заради липса на външната черупка на касетъчното средно. Та зависи от модела, но могат да бъдат доста близки като тегло. Да не говорим за средните движения от "стария" тип, които са с отделна ос и лагери и регулируеми чашки - там пак няма корпус. Един познат наскоро изкара едно такова средно с титанова ос и топ клас курбел от онова време, и направо отвя съвременните ми шосейни компоненти, при все че неговите части бяха от 80-те.

Конкретно по въпроса ти - ами ако колелото се кара наистина, ама наистина само в сухо и не е виждало вода - дъждове, миене каквото описах и т.н. - трябва да кара много време без поддръжка, но едва ли случая е такъв. Ако си го мил по лесния начин може да се каже че сам си си виновен поради незнание.

Първото ми Hollowtech II средно спече след първото мокро каране, което му направих още на няколко месеца живот, беше си ново дето се казва. Само дето карах цял ден на дъжд и после хвърлих колелото и го погледнах чак след няколко дни.
Аватар
marsa

Мнениеот outfaced » Пет Яну 30, 2015 3:45 pm

Те FOX "забравят" да сложат масло във вилка за 1500лв. вие си взимате колело за половината пари и очаквате всичко да му е смазано.
Ами не е :D
Отделно че и да е смазано на тоя тип лагери смазаката толкова и държи - до първата по сериозна вода и кал.
Плюс това от грес до грес има разлика. Ако слагат въобще някаква, то тя е от най евтината и бързо заминаваща и то само малко ... колкото да не скърца в магазина.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Vorac » Пет Яну 30, 2015 4:15 pm

outfaced написа: колкото да не скърца в магазина.

:D :rofl: lol

Ами ще видим в събота, до какви умозаключения ще се достигне.

Душа уж е ниско налягане на струята - по-ниско от колкото водоструийка от половин метър. И очаквам много по-малко проникващо от 30 сантиметровите локви преди гореспоменатия язовир. Някой някога минавал ли я е тая обиколка без да загази поне веднъж (за деня) до предна главина в кал?
Vorac

Мнениеот Vorac » Нед Фев 01, 2015 1:25 pm

Не остана време да ходя до там и отворих предната главина (по-слабо хрущящата). Оказа се, че единия конус е ядски изяден - има ямичка по почти 1/2 от периметъра. Странното е, че нито сачмите, нито другия конус или чашките имат видими поражения. Друго наблюдение върху главината е, че беше пренатегната.

Вероятно аз съм карал колелтоо в много кал и после съм го мил твърде често на водоструйка, защото главианта е Шимано и предполагам е сглобявана в Китай а не в България. Съответно беше натъпкана с грес доволно.
Vorac

Мнениеот zafirovp » Нед Фев 01, 2015 8:39 pm

Всичко е до грижата. Аз карам почти само във кал, мия си колелото със водоструйка, но проблеми нямам понеже често го смазвам.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Brave » Нед Фев 01, 2015 9:38 pm

Случвало ми се е, след едно единствено каране при проливен дъжд и зверска кал, полу-интегрирани чашки VP A42 да са толкова пълни с вода и пясък, че да хрущят. А преди това ги бях напълнил с висококачествена грес. Така че, няма как да мине без разглабяне и гресиране. Малко по-високия клас части са малко по-държеливи, но и при тях не става без поддръжка. Или както казва небезизвестната соц табела:

Изображение
Brave

Мнениеот ivcho3 » Сря Фев 18, 2015 12:36 pm

marsa написа: За средното движение - типичен проблем за всеки, който кара "куха ос" в гадни условия.

Имам въпрос за средното движение с интегрирана ос- Hollowtech II, след каране в дъжд или сняг и почистване на велосипеда след това, курбела се върти без затруднение, но примерно на следващия ден се върти с голямо затруднение, като на точно определено място зацикля и чак след няколко превъртания се "оправя". ОС касетата я купих в комплект с курбели на деоре, лагерите не съм свалял (нямам подходящ инструмент) и според мен са от някакъв нисък клас, със сивата врътка. Възможно ли е тези лагери да нямат сепаратори и поради тази причина да спичат и ако реша да ги сменя с по- качествени, се сменя цялата касета, или може само лагерите? Изобщо заслужава ли си упражнението?
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот evin » Сря Фев 18, 2015 1:12 pm

Може би са изсъхнали отвътре лагерите. Щом не се усеща "хрупане", а само затруднено движение, което се оправя при намокряне. Пробвай да свалиш страничните капачки и да смажеш лагерите - по-тънко масло ще влезе, а между лагера и капачката запълни с грес.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот ivcho3 » Сря Фев 18, 2015 1:23 pm

evin написа:Може би са изсъхнали отвътре лагерите. Щом не се усеща "хрупане", а само затруднено движение, което се оправя при намокряне. Пробвай да свалиш страничните капачки и да смажеш лагерите - по-тънко масло ще влезе, а между лагера и капачката запълни с грес.

Благодаря, няма никакъв луфт, вероятно влиза вода и мръсотия. Сега прочетох тази тема и ще се заема с профилактика :) viewtopic.php?f=4&t=87861
ivcho3

Мнениеот marsa » Сря Фев 18, 2015 1:46 pm

Лагерите имат сепаратори, но нямат капсуловка. Чашката има изолация, която не е част от лагера. Фабрично имат малко грес и това позволява, ако вода успее да стигне до лагера, да остане в него и да съхне бавно, отмивайки смазката и корозирайки лагерите.

Самото смазване е лесно и може да стане и на колелото. Почистването е по-трудно и не може да стане без да свалиш чашките от рамката. Смяната на лагерите е възможна, но размера е нестандартен и има само скъпи заместители. Ако лагерите вече са пълнени с вода е силно желателно да се почистят напълно, но и поне едно смазване може да е спасително и да им удължи живота.

Тази капачка се подвига с права отвертка като се мести по целия диаметър и се повдига бавно, защото има засечка (издатина) в долния край, която се застопорява зад лагера (вижда се на втората снимка). Трябва да се внимава да не се счупи тази капачка, сравнително крехка е:
Изображение

Изображение
Това е уплънението на чашката. Представлява гумиран метален пръстен:
Изображение
Това е добре смазан лагер:
Изображение

Идеалния вариант е лагерът да е почистен с препарат и вода и напълно подсушен. Лагерът няма капсуловка от никоя страна, което спомага за попълването с грес. Може да се "набие" грес между сепаратора и сачмите със спринцовка, след което от видимата страна се намазва максимално плътно. Поставяне на уплътнението допълнително прокарва греста в лагера.
Аватар
marsa

Мнениеот ivcho3 » Пет Фев 20, 2015 11:19 am

Благодаря за информацията. Ще се заема в най- скоро време с почистване и смазване, като за сега ще карам само на сухо.
ivcho3

Мнениеот ivcho3 » Пон Фев 23, 2015 10:51 am

Както предполагах след развиване на лагерите изтече ръждива вода, а остатъци от нещо като грес имаше само от вътрешната страна. На единият лагер (на левия курбел) сачмите, сепаратора, както и вътрешната гривна бяха напълно ръждясали, след старателно почистване се въртеше сравнително лесно. Другият на десния курбел след почистване нямаше видима ръжда, сачмите блестяха, но при опит за завъртане зацикляше приблизително на всеки милиметър. Напълних лагерите с грес и ги монтирах на велосипеда. За сега всичко е наред, ще си покаже след първото дъждовно каране.
ivcho3

Назад към Веломеханик