Запитване относно сингъл спийд

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Запитване относно сингъл спийд

Мнениеот blqblq1 » Сря Апр 01, 2015 6:57 pm

Здравейтe, имам шина MX с главина SRAM 406 QR и венец Shimano = сингъл спийд.Обаче шината е крива , а главината е доста разбита, та затова реших да купя нова капла, но пък си нямам ник'ва идея какво точно трябва да търся/направя, та въпроса ми е ако си купя // Шина : CROSSER X6 // главина : JOYTECH D242-QR ( захват на ротора с шест болта, съвместима с венец касети 6/7/8/ скорости ).Възможно ли ще е да прехвърля от старата капла определените части, които ще са нужни на новата капла да стане сингъл спийд, без да се закупува още нещо?
blqblq1

Рейтинг: 1200

Re: Запитване относно сингъл спийд

Мнениеот marsa » Сря Апр 01, 2015 7:30 pm

Захващането на венеца е различно на двете посочени главини.

В момента вероятно си с подобен комплект:
http://screambikes.eu/bg/bmx-velosipedi ... d-dmr.html

А за главината на резба, която си посочил може да се монтира това:
http://avtokomfort.com/%D0%B2%D0%B5%D0% ... F%D0%B5-23
Второто включва самият механизъм на свободното движение, което при главините на резба не е част от главината, а от венците. При шлицовата главина (настоящата ти) свободното движение е част от главината.

Обаче тъй като тази главина (Joytech-a) е замислена за ползване с венци с няколко предавки (по-голяма ширина), съответно единичния венец ще дойде твърде в ляво от оптималното място и това ще усуче веригата. Ако курбелите имат възможност плочата да се измества, това може да помогне донякъде. Ако няма да ползваш дискова спирачка, решението е с преразполагане на спейсъри главината да се направи симетрична и да се получи желаната линия на веригата. Но това измества захвата за диска и ако ще има такъв, не е опция.

Спиците има вероятност да не паснат на дължина, а и е силно нежелателно да се преизползват повторно.

Така че не само, че не виждам какво може да изпозлваш от старата капла, но и е под въпрос изобщо цялостният замисъл с тази главина.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот blqblq1 » Сря Апр 01, 2015 8:09 pm

Извинявай, но съм объркал главината, става въпрос за JOYTECH D142-QR на шлиц, а не тази на резбата :bigeyes: :erm:

Благодаря за отделеното време и подробните разяснения, наистина имам подобен комлект като този който ти си показал (венец със спейсъри).
blqblq1

Мнениеот marsa » Сря Апр 01, 2015 8:29 pm

При това положение кита с венеца си го използваш без никакви грижи - главините са взаимосъвместими по отношение на венеца. Казусът с линията на веригата отпада.

Остава въпроса със спиците - силно препоръчително е директно да се насочиш към нови. Ако това е проблем, трябва да се вземат някои мерки на компонентите и да се пресметнат дали пасват, но това трудно може да се обясни тук. Има я и опцията "проба-грешка", разбира се, но пак трябва компетентен човек да се заеме, а работата също коства пари обикновено.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот blqblq1 » Сря Апр 01, 2015 9:13 pm

Явно не съм обяснил добре, ще купувам цяла капла с тази главина, която ще е нова.

Благодаря за всичко.Благодарение на теб си изясних доста неща. :^:
blqblq1

Назад към Веломеханик