Преминаване от 3х6 на 3х8 .... на нисък клас колело :)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Преминаване от 3х6 на 3х8 .... на нисък клас колело :)

Мнениеот none0 » Пон Апр 27, 2015 12:30 pm

Здравейте,
Нов съм в форума и колоезденето като цяло. И не знам кой въпрос ще е глупав или не 
В момента разполагам с спринт леопард, твърда рамка и 6 касети. Питането ми е за подмяната на скоростите. Доста поразгледах но не съм изцяло сигурен какво точно трябва да взема за да си паснат и работят добре всичките части.
1. При смяната на касетите трябва ли да се сменя нещо друго освен тях?
2. За веригата има мога ли да взема такава която е за 6-7-8 скорости?
3. Задължително ли е смяната на предните венци, корбела (знам че е препоръчително но да питам)
4. Командите комбинирани или не да бъдат ? (възнамерявам да са палцови) И трябва ли да са комплект или лявата може да е различен модел от дясната команда ?
Възнамерявам да ги сменям сам  любопитно ми е и доста интересно, и какви може да са спънките с които мога да се сблъскам. Тези дни възнамерявам да пребоядисам рамката но изчаквам за да може след пребоядисването да сложа новите скорости.
Всякаква помощ ще бъде от полза 
Мога да дам и линкове на частите които съм харесал за подмяна за мнения при сработването между тях
Благодаря предварително!
none0

Рейтинг: 1200

Re: Преминаване от 3х6 на 3х8 .... на нисък клас колело :)

Мнениеот sonscp » Пон Апр 27, 2015 1:45 pm

Трябва да провериш каква ти е сегашната задна главина. Има 2 вида free-hub - на резба и на шлиц. Новата касета трябва да е със същия стандарт като главината. Задължителните части за смяна са дерайльор, верига, касета и команди. Задължително е да са на една марка, понеже двете най-разпространени марки Shimano и Sram имат различно дърпане и примерно ако командата е Shimano а дерайльора Sram, има голяма вероятност превключването да не е точно. За команди, препоръчвам да са палцови НЕкомбинирани, понеже ако в последствие решиш да смениш лостовете или да сложиш хидравлични спирачки, ще трябва да ги смениш пак целите команди ако са комбинирани.
За курбелите не мога да кажа дали задължително трябва да се сменят, аз дълго време карах с евтини курбели и 8 скорости отзад. Зависи от модела.:dontknow: Предния оптегач няма нужда да го сменяш ако си върши работата. Евентуално може да се наложи да го смениш ако смениш курбелите и има разминаване в броя на зъбите на плочите. За монтажа, по-добре потърси помощ от специалист. :smash:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот none0 » Пон Апр 27, 2015 2:25 pm

Благодаря за отговора.
До колкото видях (не съм сигурен е на резба, трябва ли да го разглобя за да видя типа ? ) и до колкото разбирам венеца който съм харесал (Shimano CS-HG31) за колелото е на шлиц. Което означава, че трябва да се смени и задната главина. Ако разбирам правилно трябва да се пренареждат и спиците при смяна на главината :D така, че ще трябва да се потърси майстор :)

Частите който съм харесал са:
Венец : Shimano CS-HG31
Дерайльор: SHIMANO Acera RD-M360 SGS
КОМАНДИ: SHIMANO ACERA SL-M310
Верига: Shimano CN-HG40 за 6/7/8 скорости
ПРЕДЕН ДЕКЛАНШОР: SHIMANO FD-M191
none0

Мнениеот did » Пон Апр 27, 2015 2:31 pm

Упражнението не си струва и няма да доведе до нищо много по-добро. Карай си това колелце и събирай пари за цяло ново.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот none0 » Пон Апр 27, 2015 2:55 pm

Както споменах по горе съм ентусиаст и упражнението е част от удоволствието :D По принцип съм съгласен с теб за по висок клас колело но за целите за който ще го използвам ми е предостатъчно. Смяната на скоростите съм я решил по две причини - 1. Старите така или иначе трябва да се подменят и 2. като ще се сменят да са повече :)
none0

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 27, 2015 6:44 pm

@none0
Ако твърдо си решил да минаваш на осем скорости, дебни в пазара за цяло задно колело с главина на шлиц.
Предполагам ще ти излезе по- евтино отколкото нова главина, спици, наплитане и пр.
При добър късмет, можеш да случиш на нещо добро, малко ползвано и на добра цена.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот darki » Вто Апр 28, 2015 1:52 pm

none0 написа:Благодаря за отговора.
До колкото видях (не съм сигурен е на резба, трябва ли да го разглобя за да видя типа ? )

Определено задната ти главина е на резба. За 8 скоростна касета ще трябва нова главина на шлици (ново наплитане на колело).

none0 написа:
Частите който съм харесал са:
Венец : Shimano CS-HG31
Дерайльор: SHIMANO Acera RD-M360 SGS
КОМАНДИ: SHIMANO ACERA SL-M310
Верига: Shimano CN-HG40 за 6/7/8 скорости
ПРЕДЕН ДЕКЛАНШОР: SHIMANO FD-M191

Тези компоненти ще вършат много добра работа ако велосипеда се кара според неговото предназначение.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот none0 » Сря Апр 29, 2015 4:58 pm

Благодаря за отговорите :) и за съветите :beer: ще се похваля със завършения продукт :)
none0

Мнениеот BlackSwan » Пет Май 01, 2015 7:30 am

Аз мислех да правя същото упражнение със същото колело, но междувременно сглобих друго и продадох старото. Покажи снимки на завършения ти проект и успех с начинанието!
Аватар
BlackSwan

Назад към Веломеханик