Решение на проблем при вилка Suntour XCR 27,5

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Решение на проблем при вилка Suntour XCR 27,5

Мнениеот mrav4o » Пон Май 18, 2015 8:14 pm

Привит, стигнах и аз да напиша някоя тема, която се надявам да бъде полезна.
Ще започна с кратка предистория:
2013 си взех тукущо излезлия модем на Cross, Euphoriq. Колелото е страшно! Вилката работеше безотказно, но след 2-3 месеца каране вилката започна да работи все по-тегаво и по-тегаво. Какво ли не и мислих. След 2 отваряния стигнах до извода, че се задържа прах около гумените уплътненияв гарната част на ботушите.
Разгледах устройството на други вилки(от по-висок клас) и забелязах, че всичките имаха "дунапренени" пръстенчета, напоени с масло точно под гумените уплътнители. Погледах, погледах и реших, че и на моята има място за такива "тампончета", но не са и били сложени. Разрових се из сайта на Suntour и открих,че Epicon и XCR имат сходни параметри. Писах им имейл, дали тези "тампони" ще станат на моят XCR, но така и не ми върнаха отговор. Като човек инженер взех нещата в свой ръце и сам си направих въпросните пръстенчета. Взех кухненска гъба за съдове, разрязах я на 2 по дължина( така че да стане дебела около 10мм).От нея изрязях две пръстенчета с външен диаметър 42 и вътрешен 32. Поставих тампоните вътре в ботушите, точно под гумените уплътнения. Напойх ги обилно с "по-фино" масло и събрах всичко по обратния ред. При работа на вилката тампоните омасляват тръбите, прашинките залепват по тях и накрая се обират от гумените уплътнители.
Изпробвах "иновацията", след изминати 150-200 км няма некаква промяна в работота.
П.С. Много съм доволен от резултата, надявам се да съм билполезен и на вас.
Аватар
mrav4o

Рейтинг: 1238

Re: Решение на проблем при вилка Suntour XCR 27,5

Мнениеот antonpc » Пон Май 18, 2015 8:28 pm

Аз направо си купих гъбени пръстенчета за epicon от веломания и ги монтирах на xcr-а. ;)
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Назад към Веломеханик