да повдигна тази стара темичка ,която обаче е и доста полезна ... понеже събирам капли ( които няма да плета аз ,но трябва да си купя спиците ) ползвах тоя калкулатор по горе и ми изкарва следните стойности
размерите ги взех смятам сравнително точно с шублер ,това са новатек главини ... ходих и при веломеханика който ще ги плете ,той налагайки спици каквито има ми каза ,че ми трябват спици 297 ( което доста точно отговаря и на калкулатора ) .. ниплите ще са 12мм ;
тука обаче възникват в мене въпроси :
- мога ли да сложа по къси спици ( че 297 не намирам от тия дето искам ) примерно 295 фатално ли ще е ( според механика е на кантар работата и при условие ,че ниплите са алуминиеви по скоро трябва точния размер ) ако ще е фатално то следващия въпрос:
- трябва ли да ползвам задължително 2 размера спици ,или мога да взема един размер и ако да - колко да е той ;
( за спиците има отстъпка за количества от един вид ,примерно пакет 3х20 е доста по евтино от 28 спици от един вид и 28 от друг за това бих искал да са с една дължина )
- ако няма размер 297 ( дтсуис примерно нямат такъв ) 296 ли трябва да взема или 298 ?