Луфт на стержен

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт на стержен

Мнениеот niks78 » Нед Юни 21, 2015 9:15 pm

Здравейте, от няколко седмици карам страхотен байк, но чак днес забелязах че стержена на вилката издава странния шум който се чува докато карам. Та стиснах спирачката и разклатих силно и забелязах луфта. Как се оправя и трябва ли да сменям или по точно какви лагери са и сменят ли се? Вилката е rock shox rl 27,5? Помагайте. И също посочете майстор от търговище.
niks78

Рейтинг: 1200

Re: Луфт на стержен

Мнениеот sonscp » Нед Юни 21, 2015 10:23 pm

Можеш да го оправиш сам. Нужни са ти шесто грам 6-ца и грес.
1. Развиваш 2-та болта които стягат лапата към стержена (тръбата на вилката).
2. Развиваш болта на тапата отгоре, който служи да обира луфта при монтаж.
3. Махаш лапата.
4. Махаш горната чашка с спейсърите ако имаш такива (представляват алуминиеви пръстени които стоят под/над лапата).
5. Гресираш лагера и леглото му в челото или ако има проблем с него го подменяш с нов. (не капсулованите са по 50ст/бр. в всеки вело сервиз)
6. Правиш същото като в точка 5 с долния лагер, който се намира под челото на рамката.
7. Монтираш лагерите.
8. Слагаш горната чашка и спейсърите
9. Слагаш лапата
10. Затягаш горния болт с тапата до толкова, че луфта да изчезне и да не се усеща при клатене напред/назад и нагоре/надолу.
11. Затягаш 2-та болта отстрани центрирайки с поглед лапата според предната гума.

Опитах се да го обясня възможно най-разбираемо, дано съм помогнал. :)
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Re: Луфт на стержен

Мнениеот niks78 » Нед Юни 21, 2015 10:37 pm

Благодаря ти много. Всичко се оправи по начина който написа но не съм гресирал. Утре ще купя и грес и ще повторя операцията.
niks78

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик