Въпрос относно главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос относно главина

Мнениеот blqblq1 » Съб Юни 27, 2015 11:03 pm

Здравейте, днеска докато си карах се появи едно тракане от главината, та реших веднага да я отворя и да видя за какво става въпрос.След като я отворих, видях това http://prikachi.com/images.php?images/244/8198244Z.jpg

Не съм много наясно с тези неща, и не знам как се преценя дали една главина е в добро състояние, но доколкото видях всичко беше наред, освен това, че 3 съчми бяха паднали от едната страна.
Интересува ме, какво означава това?Ще трябва ли да я водя във вело сервиз или мога просто да ги върна на мястото им и всичко да е о.к

Главина е предна SRAM 406 , също ме интересува дали мога да и сложа QR от joytech, понеже сега не е с QR? Мерси предварително!
blqblq1

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос относно главина

Мнениеот Петър Велков » Нед Юни 28, 2015 7:43 am

Смело продължавай със:
- изваждане на всички съчми;
- почистването на всичко (съчмите + леглата + всичко около тях) с обезмаслител (Meglio, например);
- визуално-опипваща инспекция дали има деформирано легло и/или съчми;
- ако всичко изглежда здраво - гресираш, сглобяваш, внимателно затягаш и караш.

При затягането гледай да нямаш луфт, но да не е трудно въртенето на оста. Ако главината е кораво копеле, може и да не е за кофата.

Успех ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Нед Юни 28, 2015 8:17 am

Доколкото знам тази главина фабрично не е с лагер със сепаратор, следователно вероятно е отваряна и ремонтирана (подменени лагерите). Първи собственик ли си?

За да изпаднат сачмите преди разглобяването, трябва главината да е била много разхлабена с огромен луфт. Или сачмите да не са от настоящите лагери.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот blqblq1 » Нед Юни 28, 2015 1:31 pm

Втори собственик съм и да, най-вероятно е била ремонтирана преди, понеже попринцип главината е с QR, а в момента е без.Усещаше се малко луфт, при използването на предната спирачка.
blqblq1

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Нед Юни 28, 2015 1:39 pm

Доколкото знам заводски главината е с 10бр сачми 3/16'', а на снимката се вижда друго, затова питах. Явно някой я е конвертирал към плътна ос използвайки ремонтен комплект с конуси, лагери и ос и по този начин е смесил вероятно несъвместими части (конусите на различните главини са различни).

Може да сложиш куха QR ос, но трябва да намериш същия диаметър и резба като за настоящите конуси, ако ще ги преизползваш. Лошото е, че главината е пълен миш-маш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик