дискови спирачки за тежък колоездач

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

дискови спирачки за тежък колоездач

Мнениеот benzmaniak » Пет Авг 07, 2015 10:34 pm

тежа 115кг., колелото е с механични Шимано, 29" е, ще се кара по асфалт и утъпканк черни пътеки, quad rapide удачни ли са или дайте предложение.
benzmaniak

Рейтинг: 1180

Re: дискови спирачки за тежък колоездач

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 08, 2015 12:05 pm

На мен ми изглеждат удачни.
Ако 180 мм. дискове ги усещаш недостатъчни, може да пробваш с 203 мм. преден.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bio » Съб Авг 08, 2015 3:57 pm

много е важно какви са ти командите, отделни от лостчето или комбинирани ?!?
ако са ти комбинирани имаш само един изход и той е Avid BB7
ако са ти отделни лостчета и команди бих те посъветвал да търсиш Shimano SLX (около 200лв комплекта) и съответните дискове/преходници (ако ще ги сменяш и тях).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот kobso1245 » Съб Авг 08, 2015 5:27 pm

А някой случайно знае ли голяма ли е разликатеа между 615-ки и СЛХ?
Че и аз съм в положението на автора, само че съм 20-на кг по-лек, но карането ми е подобно.
Иначе бих препоръчал Еликсир 3-ки(карам ги от около 2 години), но пък четох в нета, че доста хора се оплакват от течове, та затова...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот sonscp » Съб Авг 08, 2015 5:45 pm

Моят съвет е ако рамките и шините ви позволяват каране с в-брейк спирачки, просто да заложоте на тях. Аз съм минал през 6-7 модела механички и хидравлични дискови спирачки и винаги не ми стигаше спирачната сила. Накрая се отказах и си купих хубави в-брейкове на Shimano и колодки от 16лв. Адски доволен съм, не искат никаква поддръжка, спират много и са една идея по-леки от дисковите. Вложките издържат около 3 сезона и смяната им струва 6лв, а не 20 като на бившото ми juicy 5. :peace: П с. 115кг съм...
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот benzmaniak » Съб Авг 08, 2015 6:02 pm

лостчетата са отделно, незная quad rapids или shimano lx/slx са удачни повече за теглото ми?
Приемам и съвети и за други доказали се марки!
benzmaniak

Рейтинг: 1180

Мнениеот kobso1245 » Нед Авг 09, 2015 12:41 am

Абе като цяло хидравликите са си доста по-добре от механика/ви-брейк, особено при продължително спускане. Карал съм 2 вида механики, след това минах на хидравлика и абсурд да се върна на нещо механично просто...
Отделно, че читаво лостче, жило, броня и ви-брейк ти стъпват на цената на читава хидравлика, така че..
Иначе според мен и Деоре(615-ка) ще ти върши работа.
На Куад съм карал само Deuce FR модела(няма такова животно) и бях супер доволен, за другите не мога да кажа.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот ivcho3 » Пон Авг 10, 2015 1:37 pm

Тежа 110 кг и карам с хидравлични спирачки Shimano M395. Сменял съм всякакви видове накладки и установих няколко важни неща: Особено за тежък човек, спускане по наклон в дъждовно или горещо време най- подходящи са синтерованите накладки. Сравнително безшумни, колкото повече загряват роторите, толкова по- добре спират, "феродото" се износва за по- дълъг пробег. Води се като недостатък по- бързото износване на дисковете, но това едва ли е недостатък, като се има в предвид цената и живота на роторите, спрямо този на накладките. Органичните накладки, особено от най- евтините стават за леко каране в градски условия, като спирачната сила рязко намалява след загряване на роторите, а в дъжд почти не спират, освен ако не се приложи зверска сила към лостчетата. По- бързо се износва "феродото", но за сметка на това дисковете карат по- дълго време и са най- безшумните. Има и едни други накладки, които спадат към органичните, но с повече метален компонент във "феродото". Те отнемат ефективно топлината от дисковете и като ефективност почти се доближават до синтерованите, износват по- малко роторите (според производителя, според мен дори е обратното), но са прекалено шумни, понякога все едно спира влак.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот evin » Пон Авг 10, 2015 2:21 pm

Аз съм с обратни наблюдения - синтерованите накладки спират по-комфортно, но далеч по-неефективно от металните. С метални накладки моите спирачки хапят много по-здраво. Като минуси - шумни, груби, стържат сериозно...

Спирачките ми са Hygia Aspire с оригинални накладки Deore XT
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот ivcho3 » Пон Авг 10, 2015 3:43 pm

Синтерованите накладки са точно метални.
https://bg.glosbe.com/bg/en/%D1%81%D0%B ... %D0%BB.%29
До скоро за моите калипери нямаше синтеровани накладки. Поне не се предлагаха по нашите магазини. Разликата с предишните органични е огромна.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Назад към Веломеханик