Наливане на боза за tubeless гуми във вътрешна гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Наливане на боза за tubeless гуми във вътрешна гума

Мнениеот ludaka331 » Сря Сеп 09, 2015 2:40 pm

Здравейте.Понеже ще карам през един доста трънлив терен, трябва да измисля нещо, за да не пукам гумите.Забелязах този продукт http://screambikes.eu/bg/mtbtrekking-chasti/9189-latex-schwalbe-doc-blue.html, като това изречение ми направи голямо впечатление : Подходящ за вътрешни гуми, Tubeless гуми (без вътрешна гума).
Като състав, същия ли е като бозата за гуми от типа tubeless и ако налея боза за tubeless,напр боза ''Notubes'' във вътрешната ми гума, ще постигна ли ефекта на самозалепянето? например тази гума, която се предлага заводски: http://screambikes.eu/bg/mtbtrekking-chasti/3346-samozalepvashta-se-vutreshna-guma-cst-26.html. С френски вентил съм.
С грунд за латекс ще стане ли?
ПС - прочетох няколко теми, в които ставаше въпрос изцяло за гуми tubeless, а не както аз искам във вътрешната гума да сипя някаква смес. Ако има повтаряне се извинявам. Не съм я открил. :V:
Благодаря за помощта :wavey:
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Рейтинг: 1299

Re: Наливане на боза за tubeless гуми във вътрешна гума

Мнениеот papinu » Сря Сеп 09, 2015 3:22 pm

Schwalbe DOC BLUE == Stan's NoTubes
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Мнениеот moridinbg » Сря Сеп 09, 2015 3:27 pm

Грундът за латекс за чеп не става за запушване. В случая с тюблес (без вътрешна) може да уплътни и да се напомпа гумата, но е безпомощен да запуши пробойни.
В твоя случай с вътрешна съвсем никаква работа няма да свърши.

Теоретически, бозата за тюблес няма причина да не сработи и с вътрешна гума. Практически нямам опит. Трябва обаче да може да се вади игличката на вентила, иначе няма как да я налееш.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 09, 2015 4:07 pm

moridinbg написа:Теоретически, бозата за тюблес няма причина да не сработи и с вътрешна гума. Практически нямам опит.

Преди време беше коментирано (някакви бледи спомени), че заради талка във вътрешната гума, на практика въпросната "боза" (Stan или Doc blue) няма да върши никаква работа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Любо » Сря Сеп 09, 2015 5:48 pm

Виж това: slime-bg.com .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот vladvlad » Пет Сеп 11, 2015 4:27 pm

Аз карам със задна самозалепваща вътрешна гума на CST. Като цяло мога да я препоръчам, стига да си съгласен да направиш компромис с теглото. Аз единствено заради него не поставих такава и на предната. Досега се е самозалепвала около 7-8 пъти и още има лепило в нея, като на 2 пъти я срязах на шината и си изтече доволно оттам (тогава, разбира се, трябваше да я залепя с лепенки). Това е и недостатък според мен, защото трябва да си носиш цялото предвидено количество лепило за гумата в началото. Затова и аз се замислих дали шприцването на подобна смес малко по малко в обикновена вътрешна гума няма да е по-удачния вариант. Ако го пробваш, не забравяй да споделиш после :D

Това с талка звучи правдоподобно, но при мен залепването става по-скоро между вътрешната и външната гума, т.е. в зоната без талк. А дали смесването му слепилото няма да прецака качествата на сместта, не мога да коментирам.

Имай в предвид също така, че самозалепваща се не означава самонапомпваща се. Може да ти се наложи да я донапомпаш на 2-3 пъти. И също така понеже, както споменах, залепването става по-скоро между двете гуми, при изваждане на вътрешната някой от залепванията се отварят.

Успех :beer:
Аватар
vladvlad

Рейтинг: 1225

Мнениеот MartinBG » Пет Сеп 11, 2015 5:19 pm

ludaka331 написа:Здравейте.Понеже ще карам през един доста трънлив терен, трябва да измисля нещо, за да не пукам гумите.

Малко встрани от питането ти, но аз си реших проблема с пукането на гуми чрез това: http://bikescenter.bg/lenta-protiv-puka ... nda&page=4.

Не са леки, но си вършат безотказно работата (около 3000км сумарно на три велосипеда, като в предишни години сме имали между 10 и 30 пукания за аналогични разстояния и маршрути). След първите няколкодневни карания решихме да носим само 2 резервни гуми (при 5-6 преди това). Според мен си струва инвестицията.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот ludaka331 » Пет Сеп 11, 2015 6:02 pm

vladvlad написа:Аз карам със задна самозалепваща вътрешна гума на CST. Като цяло мога да я препоръчам, стига да си съгласен да направиш компромис с теглото.

Успех :beer:

Извадил си късмет с тази гума. Един приятел караше с такава 1 месец и още на първото пукане не се случи нищо - не се залепи . Много кофти. Добре че си носих една вътрешна та оправихме нещата. Сега тази вътрешна с боза я търкалям аз, нищо че си возя бозата - не ми пречи :D . Пуках я вече 3/4 пъти, бозата все не си хваща.
Като опитам няколко варианта и стигна до правилния ще изкажа опит :beer:
Лентата също я видях като вариант, който ще обмисля.Благодаря. :agree:
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Мнениеот vladvlad » Пет Сеп 11, 2015 7:58 pm

Извадил си късмет с тази гума. Един приятел караше с такава 1 месец и още на първото пукане не се случи нищо - не се залепи . Много кофти. Пуках я вече 3/4 пъти, бозата все не си хваща.

Ако пуканията са все срезове от шината - нормално, и при мен не ги залепи тях (с едно изключение, но беше много къс /около 1мм/ среза).

Друг вариант е да гумата да е застояла по складове и лепилото да се е втвърдило. Веднъж си взех 2 обикновени вътрешни от Velomania на CST, напомпах ги на 4 atm и се самоперфорираха по шевовете на по 4-5 места всяка. После от друг магазин ми казаха, че старите гуми ги взимат по-евтино от новите и сигурно са ме минали.

Ако лепилото е ок, би трябвало да цвърчи (не се сетих за по-подходяща дума) от среза/дупката и да омаже околното пространство във външната гума.
Аватар
vladvlad

Рейтинг: 1225

Мнениеот ludaka331 » Пет Сеп 11, 2015 8:41 pm

Дупки от тръни, сигурно партидата й е била кофти.
Някой да има идея от какво се правят тези ленти против пукане? Аналог на материала, например рентгенови снимки?
Аватар
ludaka331

Мнениеот ludaka331 » Чет Сеп 17, 2015 1:43 pm

Бозата на NoTubes не става.Взех си лентите на Kenda, дано свършат работа. Двета са към 300 грама.
Отидох до магазина, където преднагат Slime. Бях се навил да взимам, но беше в отпуска и се отказах на този етап.
Като покарам с лентите ще пиша как се представят. Лек ден :peace:
Аватар
ludaka331

Мнениеот largo_hs » Чет Сеп 17, 2015 7:30 pm

Аз моите ги напълних с един от тези аварийните спрейове за спукани гуми, засега държат!
largo_hs

Рейтинг: 1125

Назад към Веломеханик