Неработеща вилка.Помощ!!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Неработеща вилка.Помощ!!!

Мнениеот RAM HT TWO » Съб Сеп 12, 2015 6:35 pm

Здравейте.Имам следния проблем.Карам Ram ht two и от доста време (около 4-5 месеца)вилката ми Sr Suntour xcr не работи.Разглобих я и се оказа че проблема е в rebound-а(натискам го с ръце и влиза около 1см).Въпросът ми е дали се продава някъде такъв ребаунд и въобще какво да направя за да проработи тази вилка.Надявам се някой, който е имал същият проблем ,или е с повече опит да ми отговори.Благодаря предварително. :beer:
RAM HT TWO

Рейтинг: 1200

Re: Неработеща вилка.Помощ!!!

Мнениеот sonscp » Съб Сеп 12, 2015 7:09 pm

Отвори ребаунда, почисти го и смени маслото. И аз по едно време имах един XCR с неработещ ребаунд и се оказа, че е задръстен с кал, песъчинки и железни стърготини, които са се отделяли при триенето "желязо в желязо" между шиша и стеншена.. абе шашава работа.
И внимавай, че моя ребаунд ми изгърмя в ръцете и щеше да стане голяма беля..
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот RAM HT TWO » Съб Сеп 12, 2015 11:07 pm

А как се отваря ребаунда,доколкото знам е пълен с газ под налягане.
RAM HT TWO

Мнениеот sonscp » Съб Сеп 12, 2015 11:15 pm

С гаечен ключ 15 или 17 беше. После като наливаш маслото трябва някой да ти помага. Единия натиска горната част към долната, другия налива маслото със спринцовка или нещо друго с остър край, понеже има разни пружини и гумички които от налягането излизат нагоре... Гадна работа..
Аватар
sonscp

Мнениеот RAM HT TWO » Нед Сеп 13, 2015 2:41 pm

Извадих ребаунда ,но не знам как да го разглобя.Моля за помощ. :dontknow:
RAM HT TWO

Мнениеот ludaka331 » Нед Сеп 13, 2015 7:25 pm

Имах преди Duro Е.При него ребаунда се разглабяше като прекараш частта с шиша през камерата, където седи маслото.Ако и при теб е така почистваш хубаво двете части и отнови ги нанизваш една през друга.Поставяш в короната и пълниш с хубаво масло.Дано да съм бил полезен.
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Рейтинг: 1299

Мнениеот Stoyanov » Пон Сеп 14, 2015 12:29 pm

ludaka331 написа:Поставяш в короната

Там не е ли preload-ът?
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот jungleraver » Пон Сеп 14, 2015 2:32 pm

Ей, вие сте за бой всичките!!!
Първо че автора не знае какво прави и ръчка, а sonscp му дава супер съвети как да си извади окото...разглобявай вика...нямам думи...щом като го е извадил, и не му е станало ясно как се разглобява(ако изобщо се), редно ли е според теб да пипа??? При това тая вилка има 10 различни модификации...... :smash:
По темата - дай снимки на въпросния патрон, има ли на него някъде вентил (като на автомобилна гума) и също точен модел и ход на вилката, ребаунда нагласяше ли се с външна врътка?
Ако е такъв http://screambikes.eu/bg/vilki-rezervni-chasti/733-sr-patron-za-xcp75-lo-i-xcr-lo.html взимай и сменяй, ако не - търси...
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот sonscp » Пон Сеп 14, 2015 2:54 pm

Ми аз му писах на ЛС да прати снимка, той блее гаргите, негов проблем. Аз се опитвам да помогна като обяснявам как се разглобява и какви са опасностите.
Това е моя ребаунд когато гръмна... Имаше масло навсякъде ... До вадене на очи не се е стигало, слава богу..
Изображение
Аватар
sonscp

Мнениеот Brave » Вто Сеп 15, 2015 1:53 pm

sonscp, твоят патрон не е капсулован и под високоналягане, както на част от Сънтур вилките. Съвсем нормално е, да си го отвориш и сервизираш. Има вариант, обаче, патрона да е като този от линка на jungleraver и изобщо да не подлежи на поправка, а отварянето му да е опасно, особено за човек който явно си няма идея какво прави. Затова те посъветваха да не даваш съвети без да си сигурен, защото най-малкото можеш да му причиниш някоя маслена баня на очите.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот RAM HT TWO » Сря Сеп 16, 2015 5:00 pm

Здравейте,вилката ми е SR Suntour XCR DS-LO 27.5" 2014 120мм.Няма вентил,а един болт.На патрона пише, че съдържа газ под налягане.Май няма да стане,какво мислите?Сажелявам, но не мога да кача снимки :dontknow: Благодаря предварително.
RAM HT TWO

Мнениеот sonscp » Чет Сеп 17, 2015 3:12 pm

Щом е с въздух под налягане не го бутай най-добре .. На моя не пишеше нищо и гръмна като пушка. Дай вилката за профилактика в сервиз, там хората ще се оправят. Той проблема ще си е от там, понеже от другата страна има само пружина с preload. Единствено ако ти се занимава можеш да гресираш пружината и семерингите за да се подобри малко работата.
Аватар
sonscp

Мнениеот Stoyanov » Пет Сеп 18, 2015 8:33 am

Аз имам една друга чуденка - няма ли 2 години гаранция това чудо?
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Назад към Веломеханик