Търся скица на водач за верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Търся скица на водач за верига

Мнениеот sonscp » Пет Окт 02, 2015 4:31 pm

Търся скица с размерите на частите на нормален водач за скорости. Виждал съм някъде из форума, но не знам къде точно.
Идеята ми е да го направя home-made с подръчни средства. :)
Също така ако някой има наблизо водач може да ми помогне като го измери от всички страни и даде размерите и ще се опитам да го начертая. :)
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Re: Търся скица на водач за верига

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 02, 2015 5:09 pm

За една или две плочи?
С какъв захват - за средното или за уши по ISCG’05 / ISCG’Old(’03) стандартите?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sonscp » Пет Окт 02, 2015 7:00 pm

За 2 плочи, 24-38 зъба. Мисля да го закрепя директно за средното като ще замества 5 милиметровия спейсър който в момента е там.
Искам да изработя само долната част на водача ( с ролката), отгоре скоростите ще си действат. Важното е рамото да имам, другото е лесно.
Нещо такова:
Изображение
Аватар
sonscp

Мнениеот RoSeNG » Съб Окт 03, 2015 10:25 am

Виж дали това ще ти свърши работа.
RoSeNG

Рейтинг: 1185

Мнениеот sonscp » Съб Окт 03, 2015 1:20 pm

Мерси колега. Донякъде ми свърши, но за жалост файла с размерите който е най-отдолу не иска да се отвори. Или аз бъркам програмите, или той е изчезнал с годините. В момента правя разни тестове и налучквам размери, шаблона е готов и ми остава да го пробвам. Ако всичко е ок започвам да правя истинското. :)
Изображение Изображение
Аватар
sonscp

Мнениеот RoSeNG » Съб Окт 03, 2015 1:44 pm

Еми съдържанието на файла е дадено на снимките от първата страница. Експериментирай и виж точно какви размери ще ти свършат работа. Иначе от известно време и аз се каня да си направя подобен водач и се чудя, дали едно калерче за шевна машина, не би било по - удачен вариант за ролка. :confused:
П.С. Ето какво представлява калерчето:
Прикачени файлове
product_8505.jpg
product_8505.jpg (71.84 KiB) Прегледано 1940 пъти
RoSeNG

Рейтинг: 1185

Мнениеот sonscp » Съб Окт 03, 2015 2:25 pm

Според мен ако го оставиш така "голо", веригата ще се плъзга по него, вместо да го задвижва и това ще доведе до износване на веригата. Освен това ще трябва да му мислиш някаква лагеровка и точна ос по която да се движи. Затова аз ще опитам да го направя с обикновена ролка за дерайльор, да си спестя малко работа. :dontknow:
Аватар
sonscp

Мнениеот bikerider » Съб Окт 03, 2015 7:49 pm

Щом искаш водач за две плочи, забрави за тая ролка от дерайльор и си вземи ролка от делрин (например MRP), иначе ще оглушееш и няма да можеш да превключваш добре - трябват ти поне 5мм място върху ролката или неин ход по оста. Не забравяй за ъгъла на веригата.

За другото просто няма смисъл да търсиш чертеж - схемата е елементарна: мериш радиуса, оставяш си мегдан за ролката (т.е. канал за реглаж както си направил по-горе със стиропорения макет), чертаеш що-годе олекотена форма с пергел и линийка и си готов. Ако ти се играе може дори да го изпринтиш нa 3D принтер и после да го ламинираш с полиестерна или епоксидна смола.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот morning » Вто Окт 06, 2015 9:16 am

sonscp написа:Търся скица с размерите на частите на нормален водач за скорости. Виждал съм някъде из форума, но не знам къде точно.
Идеята ми е да го направя home-made с подръчни средства. :)

Малко е странно с първия си пост да давам акъл, ама понеже никой не го спомена... В сайта има публикация за правене на водач с подръчни средства, с видео.
morning

Рейтинг: 1245

Назад към Веломеханик