Команда за 10 скорости с дерайльор за 9 скорости

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Команда за 10 скорости с дерайльор за 9 скорости

Мнениеот billclinton » Сря Дек 09, 2015 9:11 pm

Здравейте!
Четири часа днес се опитвам да настроя заден дерайльор който е за 9 скорости на венец касета с 10 скорости и команда за 10 скорости.
Не ме мързи и ако съм сигурен че е възможна настройката утре ще отделя още 4 часа.
Ако може някои от експертите във форума да ме ориентират дали е възможно.

По принцип настройка на скорости никога не ми е била проблем досега - знам за различното издърпване при комадата за 10 скорости,но си мислех че с по фин реглаж ще стане работата.Не ми се иска да сменям дерайльора(преди месец го купих).

Дерайльора е SHIMANO ALIVIO RD-M4000
Командата е Shimano Deore sl-t610 /10 скорости/
billclinton

Рейтинг: 1525

Re: Команда за 10 скорости с дерайльор за 9 скорости

Мнениеот бианки » Сря Дек 09, 2015 9:37 pm

Колега това е обтегач до 9 скоростна система. Логично е да не стане.
бианки

Рейтинг: 1202

Мнениеот heavymann » Сря Дек 09, 2015 9:49 pm

Загубена кауза...
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот billclinton » Съб Дек 12, 2015 11:56 am

Тъй като явно че ще се купува нов дерайльор за 10 скорости съм се спрял на тези три:

http://screambikes.eu/bg/zadni-derajlor ... 0-sgs.html
http://screambikes.eu/bg/zadni-derajlor ... -2014.html
http://screambikes.eu/bg/zadni-derajlor ... 3-sgs.html

Като гледам няма съществена разлика между трите,но тъй като не съм експерт бих искал по компетентно мнение
Кой от трите е най добре да избера,кой е по нов модел - общо взето това е .

Моля да пишат хора които ползват някои от посочените или се занимават с такава дейност а не по прочетените характеристики в нета

Благодаря предварително :agree:
billclinton

Мнениеот skulboy » Съб Дек 12, 2015 12:33 pm

@billclinton
RD-M615 е избора за теб. Имам нагледно при мен М610 и Аливио М4000 като и двата са нови. Бих казал, че пружината на деорето е малко по-стегната. Другите два нямат shadow+ технологията, затова и ги отмяташ. Clutch-a ще ти бъде полезен в много случай за предотвратяване на chainslap или поне минимален такъв. Драсни като се сдобиеш с някой :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот billclinton » Съб Дек 12, 2015 12:45 pm

Благодаря ти за съвета,Alivio-то върши прекрасна работа и не ми се разделяше с него,но каквито и настройки да пробвах не можах да го настроя за 10 скоростна система.
По принцип да си призная и аз се бях насочил към RD-M615 или М593 - но твоето мнение наклони везните.
Ами мисля още днес да се сдобия с него(че изпуснах хубавото време - тука е яко слънце в момента).

Другото се чудя дали ще мога да си спестя едни 40-тина лева за верига и да ползвам тези за 9 скорости.
Когато минах от 8 на 9 скорости се наложи да я сменя,въпреки съветите на някои хора че няма да има проблем да си карам с верига за 8 скорости
billclinton

Мнениеот skulboy » Съб Дек 12, 2015 1:32 pm

По пътя на логиката, венец касета за 10 скорости има малко разстояние между венците, а 9 скоростна такава има повече разстояние. Пин-а на 9 скоростна верига е 6.6мм, а на 10 скоростната верига е 5.88мм, съответно няма да се получат работите.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот billclinton » Съб Дек 12, 2015 10:01 pm

Shimano RD-M615 закупен и монтиран.Перфектно превключване на 10 скоростната система(както между другото беше и с Alivio-то на 9 скоростната)
Сега поне от личен опит знам че дерайльор за 9 скорости не може да се ползва за 10 скоростна система(както може би мнозина във форума вече са го знаели).
Остана веригата - утре ще пробвам дали има хрупане(почти съм сигурен че ще има).В магазина нямаха вериги(или по точно нямаха свързващо звено - на което аз много държа)А и веригите им бяха само от скъпите.Но до вторник мисля да съм се оборудвал и с верига - може би е малко излишно с оглед очакваното силно застудяване.

Абе да го кажа с няколко думи - не съм очаквал че на тия дърти години ще ме хване крастата за постоянно ъпгрейдване на велосипеда.
В кръга на шегата ,вече няколко пъти се хващам че докато карам си мисля кво да ъпгрейдвам.Откачена работа - хванала ме е критическата.

Сега мисля да гръмна 7-8 бири за добра свършена работа :beer:
billclinton

Мнениеот Alexi » Съб Дек 12, 2015 10:38 pm

честито и мене ме хвана тая краста но подкарах първо по едрите неща - капли ,вилка ,финишинг кита - от там се смъква и доста тегло
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот billclinton » Пон Дек 14, 2015 3:34 pm

Alexi написа:честито и мене ме хвана тая краста но подкарах първо по едрите неща - капли ,вилка ,финишинг кита - от там се смъква и доста тегло

Мерси
Ами каплите със сигурност няма да ги сменя(освен ако не е наложително)Вече толкова години карам с капли Crosser X6 и досега не съм имал никакъв проблем - но и на мен ми е такъв стилът на каране.
За теглото, не съм маниак на тая тема(личното ми мнение е, че не играе особено важна роля при планиските велосипеди и преходи - така или иначе често се случва да си с ранаци от 10-ти да не кажа и повече килограми и теглото варира различно почти всеки ден)Виж за шосейното колоездене(на което съм голям почитател)там теглото играе голяма роля,с оглед на бързината.Между другото миналата зима по това време бях пред дилема с какъв велосипед да се обзаведа за пролетта- на косъм бях да избера шосейка,но в края на краищата постъпих практично и взех планински.След дълги размисли прецених че шосейните пътища в България не са толкова добри и ремонтите ще са по чести,а със планински велосипед мога да се движа и по шосе и в планината,докато с шосейка не.
Вилката за сега ми върши работа,но нищо чудно да ме удари съчмата март месец да я сменя и нея.
billclinton

Назад към Веломеханик